Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Kasım 2022): İzmir’de deprem

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul az bulutlu ve sisli, sıcaklık ise 20 derece olacak. Ankara az bulutlu 18 derece; İzmir az bulutlu ve açık 27, Antalya az bulutlu ve açık 25, Diyarbakır bulutlu 22 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’da temaslarına devam ediyor. Kılıçdaroğlu yatırımcılarla görüşecek, daha sonra basına açıklamada bulunacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’da Türkiye’ye “temiz yatırımcıyı” çekmek için temaslarına devam ediyor. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’ye yaklaşık 5 trilyon dolarlık kaynağın getirilmesi için banka yöneticileri ile görüşeceklerini belirterek, “Türkiye bu yola girmeli, temiz parayla büyümeli, kara parayla değil” dedi.

AKP iktidara gelişinin 20. yıldönümü sebebiyle Hilton İstanbul Bosphorus’ta 4-5 Kasım’da “21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu” yapıyor.

İzmir-Buca’da 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Konak’ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre çok büyük bir hasar yok” dedi. AFAD, ilk tespitlere göre 13 artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki vatandaşın panikle atlama sonucu yaralandığını söyledi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yaptığı suç duyurusunda “Sansür Yasası’nın” 29. maddesi ilk kez bir siyasetçi için suçun gerekçesi olarak kullanıldı. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, “Sansür Yasası’nın” seçimi etkilemek için kullanılacağını belirterek, “Kılıçdaroğlu bu yasa hazırlanırken bir bedel gerekiyorsa bunu ilk kendisinin ödeyeceğini söylemişti. İlk bedeli Kemal Kılıçdaroğlu’na ödetmeye çalışıyorlar. Bedel ödemek gerekiyorsa öderiz, bir adım geri atmayız” diye konuştu.

Yöneylem Araştırma, 24-28 Ekim’de 27 şehirde 2 bin 400 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre AKP, en fazla oy alan parti olma özelliğini sürdürüyor. Ancak partinin lideri ve mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci turda adı geçen üç isme de kaybediyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü video paylaşım sitesi TikTok’ta kendine ait hesap açtı. rtedijital kullanıcı adıyla açılan hesaba şu ana kadar 33 video yüklendi. Şu an için 86 bin takipçisi bulunan hesabın beğenileri gizli. Mavi tikle ve rtedijital kullanıcı ismiyle açılan hesabın en çok izlenen videosu ise Erdoğan’ın Ankara-Sincan’da karanfillerle karşılandığı görüntüler oldu. Video şu ana kadar 9 milyondan fazla izlendi.

İstanbul’da faaliyet gösteren İçerenköy Özel Bayındır Hastanesi’nde yaşlı bir hastaya kötü muamelede bulunan sağlık çalışanlarının görüntüleri geçen ay kamuoyuna yansımıştı. Sağlık Bakanlığı, söz konusu sağlık çalışanlarının üç yıl süreyle meslekten men edildiğini açıkladı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 61 kuruş, euro kuru ise 18 lira 22 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 105 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 982 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,37 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ekimde yüzde 3,54 arttı. Önceki ay yüzde 83,45 olarak açıklanan yıllık enflasyon, ekimde yüzde 85,51’e ulaştı. TÜİK’e alternatif olmasıyla tartışma yaratan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise ekimde enflasyon aylık yüzde 7,18 ve yıllık yüzde 185,34 oldu. 

Dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Çavuşoğlu “Yeni İsveç Başbakanı, Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara’ya geliyor. Kendileriyle üyelik konularını görüşme imkanımız olacak” dedi.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, konvoyuna açılan ateş sonucunda bacağından vurularak yaralandı. Pakistan polisi henüz saldırıda doğrudan Han’ın hedef alındığını belirtmese de eski başbakanın danışmalarından biri, “Bu bir suikast girişimiydi” dedi. Haber kanallarının belirttiğine göre İmran Han, ülke genelinde erken seçim talebinde bulunarak İslamabad’da bir protesto yürüyüşüne liderlik ettiği sırada vuruldu. Lahor’da hastaneye kaldırılan Han’ın hayati tehlikesi bulunmuyor.

Twitter’da bir sosyal medya kullanıcısının “şaka” yapmak maksadıyla İspanya ve Portekiz sınırında yeni bir ülkenin kurulduğunu paylaşması sosyal medyada büyük ilgi çekti. Birçok sosyal medya kullanıcısı bu akıma katılırken bazı marka ve kuruluşlar da yeni kurulan ülke hakkında tweetler attı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi B Grubu altıncı maçında Dinamo Kiev’i deplasmanda 2-0 yendi. Temsilcimiz, grubunu lider olarak noktaladı ve doğrudan son 16 turuna yükseldi. Trabzonspor ise UEFA Avrupa Ligi H Grubu altıncı maçında Macaristan temsilcisi Ferencvaros’u 1-0 yenmesine rağmen grubunu üçüncü sırada tamamladı. Temsilcimiz, yoluna UEFA Konferans Ligi’nde devam edecek. 

UEFA Konferans Ligi’nde ülkemizi temsil eden Sivasspor ile Başakşehir de altıncı hafta maçlarına dün akşam çıktı. Prag deplasmanından 1 puanla dönen Sivasspor, grubunu lider tamamladı. Sahasında Hearts’ı 3-1 yenen Başakşehir de tıpkı Sivasspor gibi grubunu lider olarak noktaladı.

Futbol dünyası, yıldız futbolcu Gerard Pique’nin yeşil sahalara vedasına hazırlanıyor. Barcelona altyapısından yetişen Pique, takımının 5 Ekim Cumartesi günü Almeria ile oynayacağı maçın ardından emekli olacağını açıkladı. 14 yıl boyunca Barcelona formasını terleten Pique, Katalan ekibiyle geçirdiği sürede toplam 31 kupa kazandı. 

Turkish Airlines EuroLeague altıncı hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Bayern Münih deplasmanında 81-78’lik skorla mağlup olarak dördüncü mağlubiyetini aldı

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.