Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hizbullah’ın Diyarbakır’daki “ölüm evi”, tarihi yapı olarak tescillendi: Ev, restore edilecek

Hizbullah’ın “ölüm evi” olarak kullandığı ve 2000 yılında içinden ikisi çocuk, 12 kişinin cesedinin çıktığı Diyarbakır merkez Sur ilçesi Küçükkavas Sokak’taki ev, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 22 yıl sonra tarihi yapı olarak tescillendi. Evin restore edilmesine karar verildi.

22 yıl sonra tescillenen “ölüm evi” restore edilecek

Diyarbakır merkez Sur ilçesi Küçükkavas Sokak’ta bulunan ve içinden işkence edilmiş 12 kişinin cesedi çıkarıldıktan sonra kapıları betonla örülen metruk evin, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescil edildiği ortaya çıktı.

Medyascope’a konuşan kaynaklar, 2022 Mart ayındaki tescilden sonra, hendek-barikat operasyonlarının ardından yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında, söz konusu evin Sur’daki diğer tescilli evler gibi restore edileceğini söyledi.

İki çocuk tarafından bulunmuştu

Sur ilçesi Savaş Mahallesi Küçükkavas Sokak’ta bulunan ev, 2000 yılının Şubat ayında güvercinlerinin peşinden giden 17 yaşındaki Ali Çelik ile 16 yaşındaki Ayetullah Dalgın tarafından bulunmuştu.

Hizbullah tarafından o dönemde kaçırılan kişilerin buzdolabı ve kanepelerin içerisine konulup söz konusu eve getirildiği, burada işkence edilerek öldürüldükten sonra evin bahçesine ve odalarına gömüldüğü çocuklar tarafından görülmüştü. Evdeki kişilerin, çocukları fark etmesi üzerine, iki çocuk yakalanıp öldürülmüştü.

Olayın ortaya çıkarılmasıyla evde yapılan ve 10 gün süren kazılar sonucu, “ölüm evi”nde aralarında eski Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Sekreteri İbrahim Sarı dahil 12 kişinin cesetleri bulunmuştu.

Yargılanan failler serbest bırakıldı, kapılar beton ile kapatıldı

O yıllarda kamuoyunda büyük yankı uyandıran “ölüm evi”nden çıkarılan 12 ceset ile ilgili önce dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), daha sonra Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hizbullah ana davasında yargılananlar serbest bırakılmıştı.

Bitişik olan iki evin dış kapıları ise savcılığın kararı ile beton dökülerek kapatılmıştı. 2015 yılının Kasım ile 2016 yılının Mart aylarında Sur’da yapılan hendek-barikat operasyonlarında da hasar gören Hizbullah’ın “ölüm evi”, 22 yıldır metruk halde duruyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.