Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: “Uyuşturucu kullanımının 10 yaşın altına kadar inmesi toplumsal bir çöküşü ifade eder. Bu, hükümetin kayıtlarında da var”

Türkiye’deki uyuşturucu trafiği tartışmalarında sıklıkla adı geçen Mersin Limanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine uyuşturucu operasyonları ve soru önergeleri ile geldi. Kurumların uyuşturucuya karşı verdiği mücadeleye ilişkin tartışma açmak gerektiğini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, gazetecilerle yaptığı söyleşide “Yaşam içinde karşılaştığım şeyler var. Uyuşturucu kullanımının 10 yaşın altına kadar inmesi toplumsal bir çöküşü ifade eder. Bu, hükümetin ilgili bakanlıklarının çalışmalarında, kayıtlarında da var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye’deki uyuşturucu ticaretinin araştırılması için TBMM’ye önerge verdi. Limanlara yapılan uyuşturucu operasyonlarında sıklıkla adı geçen Mersin, Meclis gündemine ise muhalefet partilerinin uyuşturucu ticaretinin araştırılması için verdiği önergeler ile geliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da dün (4 Kasım) İngiltere’de yaptığı açıklamada, “Güney Amerika’dan Mersin Limanı’na” sözleri ile söz konusu trafiği işaret etmişti.

Uluslararası Tarsus Festivali’nde konuya ilişkin yönelttiğimiz soru üzerine konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, problemin Türkiye’nin genel sorunu olduğunu, bütün limanlarla ilgili bu tür iddiaların olabileceğini ve verilecek olan mücadelenin önemini vurguladı.

Seçer, “Kurumların uyuşturucu ile mücadelede yaptığı çalışmalar yeterli mi, değil mi? Bunun üzerine bir tartışma açmak lazım. Şunu da söyleyeyim, Mersin’in bu konuyla gündemde olması ya da isminin anılması, bir belediye başkanı olarak benim hoşuma gitmiyor. Mersin ya da Mersin Limanı sorunu değil, Türkiye’nin sorunu. Bugün, Mersin Limanı anılır, yarın bir başka liman. Bu uluslararası bir pazar. Baronlar, bugün burada bir tehlike görür, güzergâhı başka bir yere çevirir, onu bilemeyiz” diye konuştu.

“Bakanlık kayıtlarında var”

Seçer, uyuşturucu sorununa ilişkin kişisel gözlemlerini de şöyle anlattı:

“Yaşam içinde karşılaştığım şeyler var. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşın altına kadar inmişse, toplumsal bir çöküşü, umutsuzluğu, çaresizliği ifade eder. Ben olmayan bir şeyi icat etmiyorum, bu zaten var. Hükümetin, ilgili bakanlıkların çalışmalarında, kayıtlarında da bu araştırmalar var. Ben bir siyasetçi, aile babası olarak çocuklarımızın bir tehlike altında olduğunu görüyorum. Kurumlarla ilgili herhangi bir tespitim, değerlendirmem yok.”

“Bizim bu seçimlerde başarılı olma zorunluluğumuz var “

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonları da değerlendiren Seçer, “Türkiye’de Millet İttifakı’na mensup belediyelerin halk nezdindeki kabulü çok yüksek. Bundan rahatsızlık duyuyorlar. Bu seçimlerin önemi, Türkiye’nin seçimi olması hasebiyle çok büyük. Bizim bu seçimlerde başarılı olma zorunluluğumuz var” dedi.  

“Savaş, mecbur kalınmadıkça bir cinayettir”

Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” söylemine ilişkin eleştirisi sebebiyle hedef gösterilen Seçer, Cumhuriyet’in bir barış projesi olduğuna dikkat çekmek istediğini söyledi:

“İktidarın ‘Türkiye Yüzyılı’ söylemlerine atıfta bulunarak ‘Vizyona bakın, top, tüfek, tank, İHA, SİHA, savaş, kahramanlık türküleri. Oysa Cumhuriyet barış projesidir’ dedim. Gençlerin bizden beklentilerinin ilim, fen, mutluluk, barış, refah olduğuna yaptığım vurgudan öte bir şey değil. Ben, savaş karşıtı bir düşünceye sahibim. Savaş, mecbur kalınmadıkça bir cinayettir, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ bizim partimizin, Cumhuriyet’in kurucusunun sözüdür. Bunları referans alarak söyledim. Yaşadığımız coğrafyada mutlaka ordumuz güçlü olacaktır ama gençlerimizin önüne bunu değil, ilim, fen ve refahı, demokrasiyi koyarak daha doğru yapacağımızı düşünüyorum. Oradan bir vatan haini çıkarmaya çalışıyorlar ama biz buyuz, savaş yanlısı değiliz.”

“Soyut kavramların toplumumuzda karşılığı yok”

CHP’nin seçimlerde aldığı sonuçlar hakkında konuşan Seçer şunları söyledi:

“CHP, 1950’den sonra iktidar olamamış, olmuşsa bile koalisyon ortağı olmuş. Uygulamalarını, politikalarını hayata geçirecek zaman, imkan yakalayamamış. Peki, ne söylemiş CHP bugüne kadar? Daha çok soyut kavramlar üzerinden oy toplama gayreti içinde olmuş. Özellikle Cumhuriyet değerleri üzerinden siyaset yapma gerekliliği duymuş ya da böyle doğru görmüş. Ama uzun yıllar göstermiş ki bu tarz söylemlerin toplumumuzda karşılığı yok.”

“Daha seküler, çocuklarınızın keyif alacağı bir yaşam sağlamaya çalışıyoruz”

Anayasa değişikliği tartışması üzerinden gündeme getirilen “başörtüsü” tartışmasının kapanmış yaraları açmak anlamına geldiğini söyleyen Seçer, AKP’nin geçmişe referans vermesinin 20 yıllık iktidar olmalarıyla ilgili olduğunu hatırlattı.

Belediyelerin çalışmalarıyla ilgili sekülerlik vurgusu yapan Seçer, “1950 Türkiyesi’nden bahsedemeyiz. Bizim diyeceğimiz şu, ‘Belediyelerimiz göstergedir.’ Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden memnunsanız CHP’nin milletvekili adayı oy ister. Daha seküler, çocuklarınızın keyif alacağı bir yaşam sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar önemli referanslar” diye konuştu.

“Bizden vatan haini, terörist çıkartamazlar”

Seçer, CHP’li belediyelerin rantı ve israfı bitirdikleri için hedef gösterildiğini, Mersin, Adana, İstanbul gibi şehirlerin sosyolojik ve etnik çeşitliliğinin terörle ilişkilendirme argümanı olarak kullanıldığını dile getirdi ve operasyonları “Bizden vatan haini, terörist çıkartamazlar” diyerek eleştirdi. Dava dosyalarının “içi boş” olduğuna dikkat çeken Seçer, “Tutuklamalar gizli tanık marifetiyle yapılıyor. Devletin bazı kurumlarını bir asa olarak kullanıp üzerimize gelenlere, o kurumlar lazım olacak” dedi.

Kleopatra yılında üç gün, 27 ülke, 350 konuk, 10 bin yıllık Tarsus

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini düzenlediği Uluslararası Tarsus Festivali dün (4 Kasım) başladı. “Kleopatra yılında buluşalım” çağrısıyla düzenlenen festivalde üç gün boyunca söyleşiler, konserler, dans gösterileri gibi etkinlikler planlandı.

Tarsus’u tanıtma amacı taşıyan festivale 27 ülkeden 350 konuk sanatçı, dansçı geldi. Ankara Gölbaşı’nda eğitim sırasında ölen Hava Astsubay Kıdemli Çavuş Özkan Demir’in Mersin’deki cenazesi nedeniyle festivalin ilk günü eğlence etkinlikleri iptal edilmişti. Kortej yürüyüşü bugün (5 Kasım) yapılabildi. Yürüyüş, Kleopatra’nın Marcus Antonius’la buluştuğu nokta olan Kleopatra Kapısı’ndan başladı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ilk İncil’in yazıldığı iddia edilen 10 bin yıllık tarihe sahip kenti tanıtmak amacı taşıyan festivalin, siyasi gerilimlerin ve mutsuzluğun hakim olduğu atmosferde insanları kaynaştırmayı da hedeflediğini söyledi. 

“Olmaz olsun bu siyaset”

Kortej yürüyüşüne Seçer ve Bozdoğan ile birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile CHP Mersin milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Göksel de katıldı. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Seçer, kardeşliğe ve birlikte yaşama vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Sizlere güzel şeyler söyleyenlere, kardeşçe yaklaşanlara, din, dil, ırk ayrımı, siyasi ayrımcılık yapmayanlara destek olun. Onlarla beraber yürüyün. Ne çekiyorsa bu memleket ayrımcılıktan çekiyor. İnsanları birbirine düşürerek oy alacaksak, belediye başkanlığı, cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacaksak, olmaz olsun bu siyaset.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.