Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ın ilk seçmeni 105 yaşında hayatını kaybetti

Hindistan’ın ilk seçmeni” olarak bilinen 105 yaşındaki Shyam Saran Negi hayatını kaybetti. Negi’nin Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından düzenlenen ilk genel seçimlerde ilk oyu kullanan kişi olduğu düşünülüyor.

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinden yetkililer, ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının ardından 1952’de düzenlenen ilk genel seçimlerde ilk oyu kullanan öğretmen Shyam Saran Negi’nin 105 yaşında hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede seçimlerin sembolü haline gelen Negi, o günden bu yana düzenlenen her seçimde sandık başına gitti.

Shyam Saran Negi

Emekli öğretmen Negi, ölümünden sadece üç gün önce Himaçel Pradeş eyaleti için yapılan meclis seçimlerinde de oy kullandı. Ancak basında çıkan haberlere göre, oy kullanacağı sandığın önüne kırmızı halı serilen Negi sağlık sorunları nedeniyle mektup yoluyla oy verdi.

Hindistan’ın bağımsızlığından bu yana tüm seçimlerde oy kullanan Negi, oy vermeyi teşvik etmek amacıyla bir marka elçisi rolü de üstlendi ve Seçim Komisyonu tarafından hazırlanan bir videoda rol aldı.

Shyam Saran Negi, 2019 genel seçimlerinde sandık başına gidiyor.

Çarşamba günü (2 Kasım) de Hindistan’ın The Tribute gazetesi, Negi’nin gençleri oy kullanmaya çağıran bir açıklama yaptığını duyurdu. Negi açıklamasında gençlere şöyle seslendi: “Seçimlere katılmak sadece hakkımız değil, görevimiz.”

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dünkü (5 Kasım) seçim mitinginde, Negi’nin ölümünden ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve kendisine saygılarını sundu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.