Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi şiddet basın özgürlüğü için en önemli tehditlerden biri

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICFJ) ve Sheffield Üniversitesi ortaklığında geliştirilen bir araştırmada, sosyal medyada kadın gazetecilere yönelik şiddetin kadın cinayetlerine yol açtığı ve basın özgürlüğü için en önemli tehditlerden biri olduğu belirtildi.

Araştırma, sürekli çevrimiçi şiddete maruz bırakılan kadın gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ortaya koydu. Raporda ayrıca, dijital taciz ve tehditlerin nasıl çevrimdışı saldırılara yol açtığı gösterilerek çevrimiçi-çevrimdışı şiddet yörüngesinin haritası çıkarıldı.

“Kadın gazetecilere yönelik şiddet, bir kriz noktasında”

Raporun bulguları şöyle:

  • İşleri sırasında ölüm tehditleri de dahil fiziksel şiddet tehdidine maruz bırakılanların oranı yüzde 25.
  • Çevrimiçi cinsel şiddete maruz bırakılanların oranı ise yüzde 15.
  • Kadınların yüzde 48’i çevrimiçi platformlarda taciz edildiklerini belirtti.
  • Yüzde 13’ü çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere kendilerine yakın olanlara yönelik tehditler aldı.

Görüşülen kişiler arasında milyonlarca Facebook kullanıcısına ait kişisel verilerin İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica tarafından siyasi reklamcılık amacıyla gizlice toplandığını ifşa eden ödüllü gazeteci Guardian ve Observer muhabiri Carole Cadwalladr da vardı.

Raporu yayımlayan ekibin analizine göre Cadwalladr, Aralık 2019’dan Ocak 2021’e kadar olan sürede yaklaşık 10 bin 400 ayrı çevrimiçi taciz ve şiddete maruz bırakıldı.

Carole Cadwalladr

Raporda, röportaj yapılan ya da ankete katılan birçok kadın gazetecinin çevrimiçi taciz ve tehditlere maruz bırakıldığı aktarıldı. Akademisyenler, sosyal medya şirketlerine kadınlara karşı nefreti tetikleyen içerikleri kontrol edecek algoritmaları oluşturmaları ve çevrimiçi taciz faillerini platformlarından uzaklaştırmaları çağrısında bulundu.

Raporun bulguları hakkında yorum yapan araştırmacı Profesör Kalina Bontcheva, “Raporumuz, şu anda kadın gazetecilere yönelik şiddet düzeyinde bir kriz noktasında olduğumuzu ortaya koydu” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.