Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu kış mont alabilecek miyiz?

Haber: Rona Şenol & Emine Bıçakcı

Video Kurgu: Ayşegül Karagöz

Soğuk havaların etkisini göstermeye başlamasıyla kışlık kıyafet alışverişine çıkan vatandaşlar, çeşitli sosyal medya platformları üzerinden artan fiyatlara tepki gösteriyor. Kıyafet alışverişinde, fiyatından en çok yakınılan ürünlerin başında kışlık montlar var. Biz de İstanbul’un en işlek alışveriş merkezlerinden birine giderek alışveriş yapan vatandaşa fiyatlar hakkında ne düşündüklerini sorduk.

Kış mevsimine girerken vatandaşların ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında mont ve kaban geliyor. Konu, Twitter ve Ekşi Sözlük gibi sosyal medya platformlarında da gündeme geldi. Ekşi Sözlük’te “kışlık montların çok pahalı olması” ve “mont fiyatlarının çığırından çıkması” adında iki başlık açıldı.

Twitter’da da kullanıcılar, mont fiyatlarındaki artışa ilişkin yorumlarda bulundu.

https://twitter.com/_yilmazozlem/status/1589318722845835264?s=20&t=4u6VnNf-sRz52mHucHqFmQ

Çok sayıda banka bazı alışveriş siteleriyle anlaşarak mont ve kabanlar için 36 aya varan vadeyle kredi sunmaya başladı.

Biz de İstanbul-Şişli’de en sık ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden birine gittik. Farklı gelir gruplarına hitap eden mağazalarda satılan mont ve kaban fiyatlarını kontrol ettik, vatandaşlarla konuştuk.

İlk olarak, uygun fiyatlı ürünlerin satıldığı bir mağazaya girdik. Bu mağazada, mont fiyatları genel olarak 600-1100 lira arasında değişse de fiyatlar 2 bin liraya kadar çıkıyordu. 

Eski montlar kullanılmaya devam ediliyor

Mağazada konuştuğumuz kişiler, bu sezon mont alamayacaklarını eski montlarını kullanmaya devam etmek zorunda olduklarını söyledi. Bir vatandaş, “Geçen seneki fiyatlarla karşılaştırırsak yüzde 200 bir artış var. İnsanların da alım gücü bir yere kadar. Genelde geçen yıldan kalan montlarımızı giymeye çalışıyoruz. Tabii küçük çocukları olup da almak zorunda kalanlar alıyor yine” dedi.

“Üstüme eşofmanla yelek giyerek çıktım”

Ağırlıklı olarak orta gelirli kişilerin tercih ettiği bir mağazaya da uğradık. Bu mağazadaki birçok montun fiyatı 1300-1700 lira arasında değişiyordu.

Mağazada mont bakan vatandaşlardan biri “Pandemi döneminde kilo da aldım, üstüme montum dar geliyor. Üstüme eşofmanla yelek giyerek dışarı çıktım böyle. Mağazalardan şu an bir şey alamıyorum. Bazen pazarlara gidiyorum orada bile almam şu anda imkansız. Tamam giysi bir şekilde idare ediliyor. Bunun üstüne bir tane daha eşofman giyerim. Ama gıdayı ne yapacağız? Yemeyecek miyiz? Keşke aç yaşayabilsek ama aç durulmuyor ki!” diyerek fiyatlara tepki gösterdi.

“Her şey çok pahalı”

Son olarak üst gelirli kişilere yönelik ürünlerin bulunduğu bir mağazaya gittik. Bu mağazada, fiyatlar 1400-2800 lira arasında fark ediyordu.

Mağazada bulunan vatandaşların çoğu, Türkçe bilmedikleri için kameramıza yorum yapmak istemedi. Konuştuğumuz bir kadın, “Montlar çok pahalı ama alışıyoruz yavaş yavaş çünkü her şey çok pahalı. Bütçemizi zorluyoruz” diyerek mevcut ekonomiden yakındı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.