Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris ATP Masters’ta şampiyon Holger Rune: Finalde Djokovic’i mağlup eden Rune, ATP sıralamasında 10’unculuğa yükseldi

Paris ATP Masters finalinde efsane Sırp raket Novak Djokovic’i mağlup eden 19 yaşındaki Danimarkalı Holger Rune şampiyon oldu. Kariyerindeki ilk masters şampiyonluğunu elde eden Rune, dünya sıralamasında 10. sıraya yükseldi.

Erkekler tenisinde sezonun son ATP Masters 1000’lik turnuvası olan Paris Masters’ta Holger Rune şampiyon oldu. 19 yaşındaki Danimarkalı tenisçi, finalde Novak Djokovic’e karşı 3-6, 6-3 ve 7-5’lik setlerle galip gelerek kariyerinin ilk ATP Masters şampiyonluğunu elde etti. Şampiyonlukla birlikte 8 sıra birden yükselen Rune, dünya sıralamasında 10. sıranın yeni sahibi oldu.

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Rune finale nasıl geldi?

Harika bir turnuvayı geride bırakan Rune, ilk turda 4-6, 7-5, 7-6’lık setlerle Stanislav Wawrinka’yı 2-1, ikinci turda da Hubert Hurkacz’ı 7-5 ve 6-1’lik setlerle 2-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde ise dünya 1 numarası Carlos Alcaraz ile karşı karşıya geldi. İlk seti 6-3 kazanmasının ardından ikinci sette durum 6-6 iken Alcaraz sakatlığı sebebiyle karşılaşmadan çekildi. Yarı finalde ise Kanadalı tenisçi Felix Auger-Aliassime’yi 6-4 ve 6-2’lik setlerle 2-0 geçen Rune, finalde efsanevi Sırp tenisçi Novak Djokovic’in rakibi oldu. 

Holger Rune kimdir?

2003 yılında Danimarka’nın Gentofte kasabasında dünyaya gelen Holger Rune, tenis oynamaya henüz 6 yaşında başladı. Çocukluğundan bu yana koçu Lars Christensen ile devam eden Rune, 2014 yılında Danimarka U12 şampiyonluğunu kazanarak ilk başarısını elde etti. 2017 yılında Avrupa U14 tekler şampiyonluğunu kazanarak adını duyurmaya başladı. 2019 Fransa Açık gençler turnuvasında ise finalde Toby Kodat’ı mağlup ederek şampiyonluğa uzanan Rune, ilk büyük başarısını yakaladı. 2020 yılında, henüz 16 yaşındayken profesyonelliğe adım atan Rune, Auckland Open’a katılsa da eleme turunda kaybederek ana tabloya giremedi. Ardından Eylül 2020’de İsviçre’de ilk ITF şampiyonluğunu kazanan Danimarkalı tenisçi aynı yıl iki ITF daha kazanarak, profesyonel kariyerindeki ilk başarılara imza attı.

2021 yılına geldiğinde ise ilk ATP maçına Arjantin Açık’ta çıkan Rune, sonraki hafta Şili Açık’ta yükseldiği çeyrek final ile 17 yaşında ATP çeyrek finalisti olarak, 2014 yılından bu yana bunu başaran en genç isim oldu. 2021 ABD Açık ile birlikte kariyerinde ilk kez Grand Slam’de oynama başarısı gösteren Rune, ilk turda Novak Djokovic ile karşı karşıya gelmiş ve 1 set kazanmasına rağmen 3-1 elenerek turnuvaya veda etmişti. 

Holger Rune’un kariyerinde çıktığı ilk Grand Slam ana tablo karşılaşmasındaki rakibi dünya 1 numarası Novak Djokovic olmuştu:

2022 yılında ise Nisan ayında Bavyera Tenis Turnuvası’nda ilk ATP zaferini elde eden Rune, ikinci turda Alexander Zverev’i mağlup ederek kariyerinde ilk kez dünya sıralamasında ilk 10’da yer alan bir rakibi mağlup etmeyi başardı. Ardından Fransa Açık’a katılan Rune, 14 numaralı seribaşı Denis Shapovalov ve 4 numaralı seribaşı Stefanos Tsitsipas gibi isimleri eleyerek, kariyerinde ilk kez Grand Slam çeyrek finaline yükseldi. Çeyrek finalde ise finalde Nadal’a kaybedecek olan Casper Ruud’a yenilerek turnuvaya veda etti. 

Ekim ayında ise katıldığı Sofya ve İsviçre Açık turnuvalarında finalde kaybeden Rune, Stockholm Açık’ta ise Stefanos Tsitsipas’ı finalde mağlup ederek şampiyonluğa uzandı. Bu başarısıyla birlikte dünya sıralamasında 18. sıraya yükselerek, 2000’li yıllar ve sonrasında doğmuş, ATP ilk 20’ye giren dördüncü oyuncu olarak kayıtlara geçti. 

Stockholm ve Bavyera’nın ardından Paris’te de zafere ulaşan Rune bu yılki üçüncü ATP turnuvasını kazanarak dünya sıralamasında 10. sıraya kadar yükselmeyi başardı. 

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.