Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ara seçimleri: Cumhuriyetçiler umduğunu bulamadı, Mehmet Öz yarışı kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dün yapılan ara seçimlerde oy sayımı sürüyor. New York Times’ın (NYT) seçim projeksiyonlarına göre 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler 195’e 167, 100 sandalyeli Senato’da ise Demokratlar 48’e 47 önde. Alınan bu sonuçlar, Cumhuriyetçiler’in ülkedeki yüksek enflasyona rağmen beklediği ivmeyi yakalayamadığını gösteriyor. Pensilvanya’daki senatörlük koltuğu için yarışan Dr. Mehmet Öz ise yarışı kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve üst kanadı olan 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi için seçim yapıldı. Cumhuriyetçiler seçimlerde hayal kırıklığına uğradı.

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin düşük görev onayı ve ülkedeki enflasyon sebebiyle pek çok analist seçimlerde bir “kırmızı dalga” bekliyordu. Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Kevin McCarthy, Demokratlar’a 60 sandalye fark atabileceklerini söylemişti. Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi muhtemel görünse de sandalye sayılarının birbirine oldukça yakın olması bekleniyor.

Race to the WH verilerine göre kilit öneme sahip Pensilvanya’yı kazanan Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu kazanma ihtimali ise yüzde 65’in üzerinde. 

Senato seçiminde Demokratlar, Nevada’da ve Georgia’da yarışı önde götürürken Cumhuriyetçiler ise Wisconsin ve Alaska’da önde. 

Demokratlar’ın sevinci

ABD tarihinde ara seçimler genellikle iktidarın Kongre’yi kaybetmesi ile sonuçlanır. Bu yüzden Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde beklenenden çok daha az sandalye kaybetmenin ve Senato’da kazanmanın sevincini yaşıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya hesaplarında telefonda gülümseyerek konuştuğu bir fotoğrafını paylaşarak, “Bu gecenin kazananlarından bazıları ile telefonda konuştum. Aralarında bu yıl yolda gördüklerim de vardı” dedi.

Son iki ara seçimde Temsilciler Meclisi’nde Donald Trump 40, Obama ise 63 sandalye kaybetmişti. Biden yönetiminin ise 10 sandalye kaybedeceği tahmin ediliyor.

Demokratlar’ın yüzü, 36 eyaletteki valilik seçimlerinden yana da güldü. 2020 seçimlerinde Georgia’yı Biden’a kazandıran oy hakları aktivisti Stacey Abrams yarışı kaybetse de Demokratlar, iki valiliği Cumhuriyetçiler’in elinden aldı. Cumhuriyetçiler, sayımın devam ettiği Alaska, Arizona, Kansas, Nevada ve Oregon eyaletlerinden yalnızca Kansas’ta yarışı önde götürüyor.

Stacey Abrams

Mehmet Öz kaybetti

Türk vatandaşlığı sık sık seçimlerde tartışma konusu haline gelen ünlü doktor ve televizyon sunucusu Mehmet Öz, Pensilvanya’daki senatörlük yarışını 2,07 metrelik boyu ve sağlık problemleri ile öne çıkan John Fetterman’a kaybetti.  

Fetterman, Anayasa Mahkemesi tarafından yasal güvence olmaktan çıkarılan kürtaj hakkının federal yasa ile korunmasını destekliyordu. 

Kaynak: APRace to the WH

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.