Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’ya yedinci mi geliyor? | İdris Şahin: “Masa’nın genişlemesi zor, kararı genel başkanlar verecek”

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın Altılı Masa’ya dahil olmak istemesiyle başlayan tartışmalar, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’nun, Altılı Masa komisyon görevinden istifa edeceği iddiasıyla devam ediyor. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, istifa iddiasını ve Baş’ın talebini Medyascope için yorumladı. Şahin, çalışmaların geldiği aşamada Masa’nın genişlemesinin zor olduğunu düşündüğünü, kararı altı genel başkanın vereceğini belirtti. 

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın, Millet İttifakı’nda yer alma çağrısı üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hüseyin Baş’ı ziyaret etmişti. Ziyaretin ardından Akşener’in Baş’ın görüşlerini Altılı Masa’ya taşıyacağının sözünü vermesi tartışma yarattı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’nun, Akşener’in açıklamasını “emrivaki” olarak gördüğü ve Baş, Masa’ya dahil olursa, Altılı Masa’nın Anayasa ve Yasal Reformlar Komisyonu’ndaki görevinden istifa edeceği iddia edildi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Baş’ın Altılı Masa’ya katılma talebine partisinin yaklaşımını ve Altılı Masa’nın genişlemesi hakkındaki görüşlerini Medyascope’a anlattı.

“Bizim görüşümüz alınmadan, dayatma söz konusu olamaz”

Baş’ın güçlendirilmiş parlamenter sisteme destek vermesini çok kıymetli bulduklarını ve buna itirazları olmadığını söyleyen Şahin, şöyle konuştu:

Altılı Masa’nın çalışma usulleri belli. İstişare, müzakere ve mutabakat ile alınan kararlarla hareket ediliyor. Bu kuralları da biz koymadık, Altılı Masa’nın kurucusu olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu’nun bu şekilde bir talebi olmuştu. Bu konuda Akşener de Kılıçdaroğlu’nun bir açıklamasına karşılık ‘Biz noter makamı değiliz’ demişti. Yani Altılı Masa’da bizim görüşümüz alınmadan böyle bir dayatma söz konusu olamaz.

“Masa’da genişleme olup olmayacağı Masa’da konuşulacak konudur”

Gelinen aşama itibarıyla, 12 aydır çalışılıyor. Altılı Masa’da hemen hemen son aşamaya gelinmiş durumda. Dolayısıyla belirli kararlar aldı, belirli komisyonlar çalıştı. Bu aşamadan sonra, eğer Masa’da bir genişleme olacaksa, bu tamamen Masa’da konuşulacak bir konudur. Dışarıdan birinin ‘Ben buraya katılmak istiyorum’ deyip, diğerinin de ‘Ben onu Masa’ya götüreceğim’ demesinin bir anlamı yok. Bunlar Masa’da değerlendirilebilir fakat gelinen aşama itibariyle, biz Masa’nın genişlemesini zor görüyoruz. Tabii ki parti içerisinde farklı arkadaşlarımız da aynı görüşü dillendirirler. O konuda bir problem yok. Mustafa Bey’in açıklaması, bu komisyonlarda en yoğun çalışmış isim olması sebebiyle yapmış olduğu bir açıklama. Bunda sıkıntılı bir durum yok.

“Duyum değil, bizden bilgi alın”

Yeneroğlu’nun düşüncelerini paylaştığı, parti içinden olmayan kişilerin, bunu haber konusu yapmış olmasının problemli olduğunu söyleyen Şahin, “Bunu doğrudan bize sorun, bir başkasından duyum şeklinde değil, bizden bilgi alın. Hem Mustafa Bey hem ben hem İbrahim Çanakcı, burada DEVA Partisi adına bu süreçleri yürüten üç isimiz. Ne zaman arasanız cevap veriyoruz” diye konuştu. 

“Bizim adımıza karar verecek kişi genel başkanımız Ali Babacan’dır”

Akşener’in “Hüseyin Baş’ın taleplerini Altılı Masa’ya taşıyacağım” açıklaması ve Baş’ın da Masa’ya dahil olma isteğini sıklıkla dile getirmesi hakkında konuşan İdris Şahin, DEVA Partisi adına son sözü Babacan’ın söyleyeceğini şöyle anlattı:

Bunun basın yoluyla paylaşılmış olması usuli olarak çok doğru değil, eğer böyle bir talep söz konusu ise Altılı Masa’daki liderler değerlendirir. Bunun dışında herhangi birimizin değerlendirmesi söz konusu değil. Biz, yetkili kurullarımızdaki görüşümüzü genel başkanımıza aktardık. Bizim adımıza Altılı Masa’da bu konuyla ilgili karar verecek kişi, genel başkanımız Ali Babacan’dır.

“Altılı Masa’nın genişlemesi zor” 

Şahsi olarak düşünceniz nedir diye bana soruluyor, ben de diyorum ki Altılı Masa’da istişare, müzakere, mutabakatla karar alınıyor. Mutabakatla bir karar alınacağı için, Masa’nın çalışmalarında geldiği aşama da dikkate alındığı takdirde, genişlemesinin zor olacağını düşünüyorum. Şunu da söylüyorum, genişlemesini zor görüyoruz ama Sayın Baş’ın ve diğer bazı siyasi partilerin güçlendirilmiş parlamenter sisteme destek vurgusu son derece kıymetli. Bunlar daha sonraki aşamada Masa’nın çalışma esaslarıyla alakalı değil ama seçime giderken, ittifaklar ve birlikte seçime girme iradesi konusunda, oturup değerlendirilir. Bunların kararını da Altılı Masa ortak olarak verir.

“Altılı Masa’da çatlak yok”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şahin, Baş’ın dahil olma talebiyle birlikte konunun Altılı Masa’da çatlak yarattığı iddialarının karşılığı olmadığına şu sözlerle işaret etti:

Hiçbir çatlak olacağı kanaatinde değilim, liderler yeterince tecrübeliler. Önümüzde 2018 örneği var, hiçbir siyasi partinin yüzde 50+1’i tek başına bulma imkanı yok. Bir mecburiyet sonucu yan yana gelme söz konusu. Herkes farklı farklı düşünceler içerisinde olabilir ama sistemi değiştirmek için birlikte hareket etmeye mecbur olan bir yapı söz konusu. Dolayısıyla Masa’da bir çatlak veya dağılmadan bahsetmek mümkün değildir. Farklı şeyler söylemiş olmamız bu Masa’nın dağılacağı anlamına gelmez. Zaten biz altı siyasi parti olarak farklıyız. Birbirimizin aynısı değiliz. Altılı Masa’da en son kurulan siyasi parti biziz. Aynı şekilde düşünsek neden parti kuralım? O partilerden birisinde siyaset yapıyor olurduk.

Baş’tan “7” mesajı

İttifaka katılımın olumsuz sonuçlanmasının “toplumu üzeceğini” söyleyen Baş, bugün (9 Kasım) de Altılı Masa’ya “yedinci” olma göndermesi yaptı. Baş, yedi numaralı formasıyla özdeşleşmiş Cristiano Ronaldo’nun fotoğrafını paylaşarak  “7” yazdı.

Baş’ın katılma isteği ve Akşener ile görüşmesi, 14 Kasım’da DEVA Partisi ev sahipliğinde yapılacak Altılı Masa toplantısında gündemde olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.