Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç Başbakanı Kristersson’dan Erdoğan’a manidar hediye

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yeni İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. İkilinin birbirlerine verdiği sembolik ve bir o kadar da manidar hediyeler dikkat çekti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Osmanlı Devleti ile İsveç arasında 1739 yılında yılında imzalanan savunma ve müttefiklik ahitnamesinin birebir kopyasını hediye etti.

“Tarihin bir cilvesi”

Kristersson, Erdoğan’a hediyeyi verdikten sonra basın mensuplarına dönüp şöyle konuştu: “Ülkelerimiz birbirlerini bu tarihte düşmanlara karşı savunmak için bir ahitname imzalamışlardı. Esasında bu ahitnamede, (üçlü muhtırada) anlaşmada da madde 5’in tam da bu noktaya temas etmesi tarihin bir cilvesidir diye düşünüyorum.”

Ahitname, İsveç Kralı 12. Şarl’ın Rusya’ya Poltova Muharebesi’nde yenilmesi ve akabinde bir Osmanlı kalesine sığınmasının ardından imzalanmıştı. Osmanlı’ya sığınan krala o dönem yeniçeriler tarafından “Demirbaş” lakabı takılmıştı.

Erdoğan ise konuk başbakana, İsveç’e gönderilmesi emredilen buğdayın Selanik İskelesi’nden gemilere yüklenerek gönderilmesine dair dönemin Selanik kadısı tarafından imzalanan belgeyi hediye etti. Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından imzalanan tahıl koridoru anlaşmasındaki rolüne dikkat çeken Erdoğan, “Bugün nasıl ki tahıl sevkiyatında arabulucuysak, o zamanlar da arabuluculuk yapıyorduk” dedi.

“İbret alınırsa tekerrür etmez

Kristersson’un “Tarih tekerrür ediyor” sözlerine ise Erdoğan’dan yanıt gecikmedi: “İbret alınırsa tekerrür etmez.”

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, dün (8 Kasım) ülkesinin NATO’ya üyeliğini ve Madrid’de imzalanan üçlü mutabakatı görüşmek için Ankara’ya geldi ve birtakım temaslarda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.