Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, The Guardian’a yazdı: “UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu eşleşmelerinin analizi”

UEFA Şampiyonlar Ligi 2022/2023 sezonunda grup maçları sona erdi. Son 16 turuna yükselen takımların çeyrek final bileti için mücadele edeceği eşleşmeler de belli oldu. The Guardian yazarı Jonathan Wilson’ın kaleme aldığı UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu eşleşmelerinin analizi” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi olarak sizin için çevirdik.

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu eşleşmelerinin analizi

Liverpool-Real Madrid

Real Madrid Başkanı Florentino Perez, geçen ay Avrupa Süper Ligi’ni savundu ve kulübünün Liverpool ile bugüne kadar sadece dokuz resmi maçta karşılaştığından yakındı. Perez’in arzusu, beklediğinden ve belki de isteyebileceğinden daha erken gerçekleşti. 

Real Madrid, geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Liverpool’u oldukça rahat bir şekilde yendi. İspanya temsilcisi, bu sezon ise birkaç sorun haricinde görece kolay olan grubundan çıkmayı başardı. Liverpool ise sezona felaket bir başlangıç yaptı. Öte yandan Liverpool’da Mohamed Salah yavaş yavaş form tutmaya başladı. Jürgen Klopp’un ekibi, şubat ayına kadar düzelmiş olabilir ve şampiyonluk yarışından tamamen kopup Avrupa’ya odaklanmayı göze alabilir. 

Real Madrid’de ise Aurelien Tchouameni ilk 11’de süre bulmaya başladı. Ancak Madrid’de Casemiro sonrası orta sahanın henüz gerçekten test edilmediği bariz şekilde ortada. 

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Liverpool

RB Leipzig-Manchester City

Söz konusu iki kulüp, geçen sezonun grup aşamasında karşı karşıya geldi. City, ilk maçı 2-1 kaybederken; ikinci maçı ise 6-3 kazanmayı başardı. Bu maçların ilkinde Leipzig, Jesse Marsch; ikincisinde ise Achim Beierlorzer tarafından yönetilmekteydi. O günden bu yana Leipzig’de teknik direktör değişiklikleri devam etti. Domenico Tedesco’dan sonra göreve gelen Marco Rose yönetimindeki Leipzig, son olarak Hoffenheim’ı 3-1 yendi ve yenilmezlik serisini 11 maça çıkardı. 

Şubat ayına kadar ayak bileği sakatlığından dönmesi beklenen Andre Silva’nın yanı sıra Dominik Szoboszlai, Christian Nkunku ve Timo Werner gibi isimler, Manchester City karşısında kendilerini test edecek. 

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Manchester City

Club Brugge-Benfica

Grup aşamalarının en büyük sürprizi Club Brugge, ilk üç maçını gol yemeden kazandı. Atletico Madrid ile 0-0 berabere kalarak son 16 turuna da yükselmeyi garantilediler. Ancak Brugge, son hafta Porto karşısında 4-0 mağlup olarak liderliği kaybetti ve kapasiteleri hakkında önemli bir izlenim verdi: İyi organize edilmiş fakat aslında sınırlı bir kadro. 

Benfica ise Rafa Silva ve Joao Mario’nun muhtemelen kariyerlerinin en iyi futbolunu oynamasıyla grup aşamasını rahat geçti. Portekiz temsilcisinde defansif anlamda sorunlar var. Ancak grubun zirvesine çıktıkları Maccabi Haifa maçında gelen 6-1’lik galibiyet ve Juventus’a karşı alınan 4-3’lük zafer, Roger Schmidt’in Benfica’sının önümüzdeki turlarda ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi. 

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Benfica

Milan-Tottenham

Tottenham, bundan önceki dört maçında Milan’a boyun eğmedi. 2010-11’deki son maçlarında Peter Crouch’un golüyle San Siro’dan 1-0’lık galibiyetle dönmüştü. Ancak Tottenham’ın şu andaki form durumu hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Hücum hattındaki sakatlıklar (özellikle Dejan Kulusevski), orta saha ile forvet hattı arasındaki uyumun oturmamasına neden oldu. Tottenham’ın şu ana kadar aldığı sonuçlar, şimdiye kadarki performanslarından çok daha iyi. 

İtalya Serie A’nın son şampiyonu Milan, bu sezon sadece iki mağlubiyet aldı. Rafael Leao gibi Avrupa’nın en heyecan verici forvetlerinden birine sahip olan İtalya temsilcisi, grup aşamasında Chelsea’ye iki maçta birden kaybederek hayal kırıklığı yarattı.

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Tottenham

Eintracht Frankfurt-Napoli

İtalya Serie A’nın zirvesinde yer alan, ligde yenilmeyen ve grup aşamasında son derece etkileyici bir performansa imza atan Napoli, beş sezonda beş şampiyonluk almasına rağmen Massimiliano Allegri’yi kovan Juventus’tan bu yana en ciddi İtalyan rakip olabilir. Luciano Spalletti yönetiminde hızlı ve dinamik bir futbol oynuyorlar. İtalya, Nijerya ve Gürcistan’ın Dünya Kupası’na katılamamasıyla birlikte yıldız oyuncularını da kaybetmeyecekler. Napoli, Dünya Kupası arasını “devre arası” gibi geçirebilir. 

Oliver Glasner’in Eintracht Frankfurt’u ise Avrupa’da çıktığı deplasman maçlarında oldukça iyi performanslar ortaya koydu. UEFA Avrupa Ligi’nin son şampiyonu, geçen sezonki başarılı döneminde Real Betis, Barcelona ve West Ham gibi takımları elemeyi başardı. Bu sezon da Marsilya’yı tam ihtiyaçları oldukları dönemde deplasmanda yendiler. 

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Napoli

Chelsea-Borussia Dortmund

Chelsea, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kötü bir başlangıç yaptı. Ancak sonraki haftalarda toparlandı ve gruptan çıkmayı başardı. Öte yandan Chelsea, Brighton ve Arsenal’e karşı aldıkları yenilgilerin bizlere gösterdiği gibi hâlâ geçiş sürecinde olan bir takım. Kadroda Graham Potter’ın halihazırda çözmesi gereken sorunlar var. Ancak yaşanan sakatlıklar, bu geçiş sürecinin uzamasına neden oluyor. 

Borussia Dortmund, felaket bir durumda olan Sevilla’yı deplasmanda 4-1 yenerek son 16 turuna yükseldi. Bu karşılaşmada, Jude Bellingham’ın Edin Terzic’in oyununda ne kadar önemli olduğunu da görmüş olduk. Bellingham, sadece 19 yaşında olabilir fakat Julian Brandt ve Nico Schlotterbeck ile birlikte bu sezon takımları için her maçta süre aldı.  

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Chelsea

Inter-Porto

Porto, Portekiz Ligi’nde Benfica’nın sekiz puan gerisinde kaldı fakat grup aşamasına kötü başlamasına rağmen üst üste dört galibiyet alarak takdire şayan bir kararlılık gösterdi. Bir ay önce dizinden sakatlanan Pepe, Dünya Kupası’nı kaçırabilir. Porto, son 16 turunda Dünya Kupası’nı kaçırma ihtimali bulunan Pepe’nin deneyimine ihtiyaç duyacak. 

Bu sezon, Inter için oldukça zorlu başladı. Bayern Münih’e her iki maçta kaybeden İtalya temsilcisi, Barcelona’yı kontratak oyunlarıyla saf dışı bırakmayı başardı ve son 10 yıllık dilimde ikinci kez gruptan çıktı. Formunu artırması beklenen Romelu Lukaku’nun Lautaro Martinez ile olan birlikteliği, rakip savunmalar için büyük tehdit oluşturuyor. 

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Porto

Paris Saint Germain-Bayern Münih

Paris Saint-Germain, grup aşamasının son maçına kadar liderliği elinde bulunduruyordu fakat Benfica’nın Maccabi Haifa’yı 6-1 ile geçmesi Fransa temsilcisini ikinci sıraya itti. Bu durum, PSG’nin 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin tekrarı ile cezalandırılmasına neden oldu. PSG, Kylian Mbappe’nin kulüpteki sözde mutsuzluğuna dair haberler çıktıktan bir gün sonra, sahasında Benfica ile berabere kalarak kendi kurduğu tuzağa bir anlamda düştü. 

Bayern Münih, her zamanki gibi Bundesliga’nın zirvesinde. Ancak ligde aldıkları dört beraberlik ve Augsburg mağlubiyeti, Şampiyonlar Ligi’nde altıda altı yapmasına rağmen Julian Nagelsmann hakkında belli bir miktar eleştiriye yol açtı. Nagelsmann’ın Avrupa maçlarındaki karnesi de pek parlak değil.

Turu geçmesini beklediğim kulüp: Bayern Münih

Kaynak: The Guardian

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.