Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Mehmet Öz hezimeti: Eski başkan, Cumhuriyetçi Parti’deki etkisini kaybediyor mu?

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın 2024’te başkanlığa tekrar adaylığını koyması yolunda önem taşıyan 2022 ara seçimleri neredeyse sona erdi. Başta Pensilvanya senatör adayı Mehmet Öz olmak üzere pek çok kritik eyalette Trump’ın desteklediği adaylar seçimi kaybetti. Peki bu durum, Cumhuriyetçi Parti’nin 2024’teki aday tercihini nasıl etkileyecek?  

2022 ara seçimlerinde pek çok yorumcu, Cumhuriyetçi Parti’nin büyük zafer kazanacağı bir “kırmızı dalga” bekliyordu. Ancak ortaya çıkan sonuçlar, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın beklenenden çok daha az sandalye kaybedeceğini gösteriyor. Pensilvanya’da Trump’ın desteklediği Mehmet Öz’ü, John Fetterman ile mağlup eden Demokrat Parti’nin, Senato’da çoğunluğu korumasına ise kesin gözüyle bakılıyor. 

Kilit eyalet Pensilvanya’ydı 

Seçimlerden önce Senato’da 48 Demokrat, Demokratlar’a yakın iki bağımsız ve 50 Cumhuriyetçi senatör bulunuyordu. Demokratlar bu 50-50 dengesini ancak Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyu ile bozabiliyordu. 

Temsilciler Meclisi’ni kazanmalarına kesin gözüyle bakılan Cumhuriyetçiler’in, Senato’da da çoğunluk sağlayıp Biden yönetiminin elini kolunu bağlaması için Pensilvanya’daki seçim büyük önem arz ediyordu. 

Cumhuriyetçiler’in eyalette senatör adayını belirlediği ön seçimlerde eski ABD Başkanı Donald Trump, Türk kökenli ünlü doktor ve televizyon sunucusu Mehmet Öz’ü desteklediğini açıklamış ve “Tüm mesele radikal solcu manyakların ülkemizi yok etmesini durdurmak için seçimleri kazanmak” demişti.

Muhafazakâr ve Trump’a yakın bir çizgide kampanya yürüten Öz, rakibinin yaklaşık üç puan gerisinde kaldı. 

Trump: “Harika bir akşam”

Trump, kritik bölgelerde yaşadığı hezimete rağmen Truth Social isimli sosyal medya platformu üzerinden özgüvenli mesajlar paylaştı. Trump, “174 galibiyet ve dokuz kayıp. HARİKA BİR AKŞAM. Sahte Haberler Medyası ise suç ortakları Demokratlar ile birlikte bunu söndürmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Fantastik adaylardan büyüleyici işler!” diye yazdı.

Trump’ın desteklediği yüksek profilli adaylar genellikle Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi olarak görülen bölgelerde galip geldi. Pensilvanya senatörlük koltuğu başta olmak üzere kritik yarışlarda ise Trump destekli adaylar bekleneni veremedi. 

Trump, ara seçim dönemi boyunca 330’dan fazla adaya desteğini açıkladı, 30 miting düzenledi ve milyonlarca dolar harcadı. 

Trump, Pensilvanya’da bir darbe de valilik seçimlerinde aldı. Desteklediği Doug Mastriano, tıpkı Maryland valilik seçimlerindeki Dan Cox gibi mağlubiyet yaşadı. Ohio’da J.R. Majewski, New Hampshire’da Karoline Leavitt, Virginia’da Yesli Vega ise kaybeden Temsilciler Meclisi adayları oldu. Ohio senatörlüğünü kazanan J.D. Vance ise kazanan Trump destekli adayların en önemlilerinden biriydi. 

Ron DeSantis’in yükselişi

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 seçimleri başkan adaylığı için Donald Trump’ın en büyük rakibi olarak görülen Ron DeSantis, Florida eyaletini Cumhuriyetçiler’in kalesi yapmak için çalışıyor. DeSantis, birkaç yıl öncesine kadar sürekli el değiştiren eyaletlerden biri olan Florida’da yüzde 59,4’lük bir oy oranı ile görkemli bir zafere imza attı. Rakibine 19,4 puan fark atan DeSantis, muhafazakâr bir çizgide siyaset yapıyor. 

Tehlikenin farkında olan Trump, ara seçimlerden birkaç saat önce Fox News’a röportaj vererek, DeSantis’in 2024’te başkanlık yarışından uzak durması gerektiğini söyledi. Trump, “Aday olacak mı bilmiyorum, eğer olursa canı çok yanabilir. Gerçekten canını çok yakacağına inanıyorum. Bunun parti için iyi olacağını düşünmüyorum” dedi. 

Ron DeSantis, 2019’da Florida Valisi seçilmişti.

Trump ayrıca adaylığını ilan etmesi halinde DeSantis hakkında “pek hoş olmayan şeyler” paylaşacağını belirtti. “Onun hakkında belki de karısından daha fazla şey biliyorum” diyen Trump, daha sonra rakibinin “iyi bir adam” olduğunu söyledi ve aralarında anlaşmazlık olduğu iddialarını reddetti. 

2024 seçimlerine henüz uzun zaman olsa da, Cumhuriyetçi Parti’nin bu seçimlerde umduğunu bulamaması şimdiden parti içinde Trump’ın sorgulanmasına sebep oldu. Caleb Hull, Erick Erickson, Matt Walsh ve Rory Welch gibi tanınan Cumhuriyetçiler’in yanı sıra pek çok parti üyesi de sosyal medya hesapları üzerinden Trump’ın geride bırakılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: APBBCPolitico

Derleyen: Alp Selim, Ali Deniz Çakır

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.