Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte Yahudilere yaşatılan pogromun daha önce görülmeyen fotoğrafları

İsrail’in ulusal Holokost Anıtı Yad Vaşem Soykırım Anma Merkezi, dün (9 Kasım), Kırık Camlar Gecesi olarak da bilinen Kristal Gece’de (Kristallnacht) yaşananları daha yakından gösteren, daha önce görülmemiş fotoğraflar yayınladı.

Yad Vashem Soykırım Anma Merkezi‘nden yapılan açıklamada, Nazilerin Kırık Camlar Gecesi pogromunda yaptıklarını gösteren fotoğrafların kendilerine bağışlanan bir fotoğraf albümünde ortaya çıktığı belirtildi.

Fotoğraflarda Nazi subayları ve özel polis memurları görünüyor

Yayımlanan fotoğraflardan birinde bir Nazi subayının Yahudi dükkanlarından birinin vitrini kırdığını görülüyor. Nazi subayının arkasında ise iyi giyimli orta yaşlı Alman erkek ve kadınlardan oluşan bir kalabalık gözüküyor.

Başka bir fotoğrafta ise Nazi subaylarının bir sinagoğu yakmak için benzin döktüğü görülüyor.

O gece çekilen başka bir fotoğraf, yakılmak üzere askerler tarafından toplanan kitapları gösteriyor.

Fotoğraflar, bir Nazi fotoğrafçısı tarafından çekildi

Yad Vashem Fotoğraf Arşivi Başkanı Jonathan Matthews, fotoğrafların, Kırık Camlar Gecesi’nin “kendiliğinden bir şiddet patlaması” olduğu söylentilerini yalanladığını söyledi. Matthews, Nazi subaylarının, itfaiyecilerin ve özel polis memurlarının fotoğraflarda görüldüğünü de ayrıca belirterek pogromun yetkililerce titizlikle koordine edildiğini aktardı.

Fotoğrafların önemine de değinen Matthews, Kırık Camlar Gecesi hakkında bu fotoğrafların bizzat pogromda bulunan birileri tarafından çekilmiş olmasının o dönemi daha gerçekçi yansıtabildiğini söyledi.

Nürnberg şehrindeki ve yakınlardaki Fürth kasabasındaki pogrom sırasında Nazi fotoğrafçıları tarafından çekilen fotoğraflar daha sonra, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’ya konuşlandırılmış bir Yahudi-Amerikalı askerin elinde bulundu.

Kırık Camlar Gecesi, 1938’de 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gecede Almanlar ve Avusturyalıların, Yahudi dükkanlarına ve evlerine saldırdığı gece olarak biliniyor. Naziler, birçok Yahudi dükkanını ve evini yağmaladı, 1400 sinagoğu yıktı, 92 Yahudiyi öldürdü. En az 30 bin kişi toplama kamplarına götürüldü.

Bu gün, Nazi Almanyası’nın altı milyon Yahudiyi öldürdüğü soykırımın başlangıç günü olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.