Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: “EYT teklifi aralıkta Meclis’te”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlenmesinde teknik çalışmanın tamamlandığını belirterek, “Teklifimizi aralık ayının ilk haftasında TBMM’ye sunacağız, bu konudaki takvimi Meclis belirler” dedi. Bilgin, asgari ücreti, emekçileri enflasyon karşısında koruyacak bir düzeye çıkaracaklarını ve kamuda görevli sözleşmeli personeli de bu ay içinde kadrolu hale getireceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bakanlığının 2023 bütçesi üzerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Bilgin, 2023 yılı için 160 milyar TL olan bakanlık bütçesinin 125,4 milyar TL’sinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ve 33,4 milyar TL’sinin Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) ayrıldığını belirtti. 

“EYT teklifimizi aralık ayının ilk haftasında TBMM’ye sunacağız”

AKP’nin seçim yatırımlarından biri olarak görülen emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili sıklıkla açıklama yapan Bilgin, düzenlemenin aralık ayında TBMM’ye getirileceğini söyledi. EYT konusunda teknik çalışmanın tamamlandığını belirten Bilgin, şöyle konuştu:

Konuyu sosyal taraflarıyla da görüştükten ve taleplerini aldıktan sonra nihai şeklini vereceğiz. EYT’de emeklilik şartlarının yerine getirilmesine ilişkin kategoriler oluşturuldu. Teklifimizi aralık ayının ilk haftasında TBMM’ye sunacağız. Bu konudaki takvimi Meclis belirler. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan, emekli olacak 1,5 milyon insan var. Yeni yılda düzenleme uygulanacaktır. 2023’te bu sorunu çözüyoruz.”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile görüştüğünü belirten Bilgin, “Teklif yasalaştığı anda yüz binlerce kişi aynı anda emekli olacak. Bu işçilerin kıdem tazminatları var. Kıdem tazminatlarını işveren ödüyor. Bu konuda onların taleplerini alacağım” dedi.

“Sözleşmeli memurları bu ay içinde kadrolu hale getireceğiz” 

Bilgin, kamuda görev yapan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki çalışmaların tamamlanarak TBMM’ye sunulma aşamasına getirildiğini de belirtti: “Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşünüyoruz. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz. 32 farklı sözleşmeli personel uygulaması var, bu sorunu çözmeye karar verdik” dedi.

“Enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek için asgari ücret 5 bin 500 TL oldu”

Aralık ayında Asgari Ücret Komisyonu’nun toplanacağını hatırlatan Bilgin, “Talebin üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman enflasyona karşı ekonomik büyümeyi bir silah olarak kullanabiliriz. Enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek için asgari ücret 5 bin 500 TL oldu. Herkes şunu bilsin ki emekçileri enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığıyla işe başlıyoruz” dedi. Bilgin şöyle devam etti:

Asgari ücret veya diğer ücret düzenlemelerinin enflasyonu bir sarmala dönüştürmeyecek bir düzende kalması noktasında durmamız lazım. Onun ekonomik kriteri, emeğin verimliliği ile reel ücretlerin belirlenmesi arasındaki ilişkiyi kurmaktır. Yoksa enflasyon-ücret sarmalı büyüyerek devam eder. O sarmala bizim imkân vermememiz lazım ama burada temel siyasetimiz emeğin tahrip edilmesinin önüne geçmektir.

Komisyonda muhalefet partilerinden asgari ücret mesajı

Komisyonun CHP’li üyeleri, “Kur kurşun oldu, asgari ücretliyi vurdu” yazılı dövizleri kaldırdı. HDP milletvekilleri ise Amasra maden faciasında hayatını kaybeden madencilerden birinin “Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz” paylaşımının yer aldığı dövizlerle iş cinayetinde ölen işçileri andı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.