Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar ve İsrail, Dünya Kupası süresince doğrudan uçuş için anlaştı

Katar’da 20 Kasım’da başlayacak Dünya Kupası’na dokuz gün kaldı. Futbolseverlerin katılımı için İsrail’in başkenti Tel Aviv’den Katar’ın başkenti Doha’ya uçak seferi başlatılacak. Diplomatik ilişkisi olmayan bu iki ülke arasında doğrudan uçuşlar bulunmuyordu. İsrail pasaportu sahipleri Katar’a yalnızca spor karşılaşmaları veya konferanslar için verilen özel vizelerle seyahat edebiliyordu.

FIFA, dün (10 Kasım) yaptığı açıklamada Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı’ndan Doha’daki Hamad International’a uçuşlarda maç bileti ve geçerli Hayya taraftar kimliği sahiplerine uçuş izni verecek anlaşmaya aracılık ettiğini duyurdu. FIFA Başkanı Gianni Infantino, “Bu anlaşma ile İsrailliler ve Filistinliler birlikte uçabilecek ve birlikte futbolun keyfine varabilecekler” dedi.

Bir Katarlı yetkili, anlaşmanın İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde yaşayanlar da dahil olmak üzere tüm Filistinliler için geçerli olduğunu söyledi.

Katarlı yetkili: “Bu anlaşma, İsrail ile ilgili tutumumuzu değiştirmiyor”

İsrail Başbakanı Yair Lapid tarafından yapılan açıklamada, aylarca süren müzakerelerin ardından İsrail’den Dünya Kupası’nı seyretmek için gelenlere yardımcı olmak amacıyla Katar’da bir İsrail ofisi oluşturma kararı alındığını belirtildi. Katarlı bir yetkili de Doha merkezli bir seyahat şirketinin İsrail Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Dünya Kupası sırasında Katar’daki İsrailli ziyaretçilere konsolosluk yardımı sağlayacağını söyledi.

Ancak Katarlı yetkili, bu anlaşmanın ülkesinin İsrail ile ilgili tutumunu değiştirmeyeceğinin altını çizdi. Yetkili, “Bu, Katar’ın FIFA’nın gereksinimlerine olan bağlılığının bir parçası ve siyasileştirilmemeli” dedi. Yetkili ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde yaşanabilecek herhangi bir gerilimin de anlaşmanın iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi.

En az 8 bin Filistinli ve 3 bin 900 İsrailli’nin Hayya kartı için başvurduğu belirtiliyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.