Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı tarihi belli oldu: En geç 9 Aralık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 yılı asgari ücreti için “Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız” demişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 7-8 ya da 9 Aralık’ta toplanması bekleniyor. 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere 7-8 ya da 9 Aralık tarihlerinde toplanması bekleniyor. Toplantıya her yıl işçi temsilcisi olarak Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan beşer üye katılıyor. Komisyonun ilk toplantısının, TİSK’in 6 Aralık’ta düzenlenecek genel kurulunun ardından yapılması bekleniyor. 

Bakan Bilgin, aralık ayının ilk haftasını işaret etmişti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret toplantısına ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamada, “Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız.Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak” demişti.

Asgari ücretin belirlenmesi için üç toplantı yapılıyor. İlk toplantıya bakanlık ev sahipliği yaparken, diğer toplantılar da işçi ve işveren sendikalarının ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

Asgari ücret geçtiğimiz yıl iki kez belirlendi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında toplanarak yıl boyunca uygulanacak olan asgari ücreti belirliyor. Komisyon, geçen yıl yüksek enflasyon nedeniyle haziran ayında tekrar toplanmış ve asgari ücret iki kez belirlenmişti. 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücret, haziran ayında brüt 6 bin 471 ve net 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. 

Yönetmelik değiştirilmişti 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belirlenecek yeni asgari ücretin 1 Temmuz’dan itibaren uygulanmasını sağlamak için geçen yıl yönetmeliği değiştirmişti. Yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de 1 Temmuz 2022’de  yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 

Asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun haziran ayının sonunda yeni asgari ücreti belirlemesinin ardından temmuz ayı asgari ücretini AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Erdoğan, “Bu bir ara artıştır. Asıl asgari ücret tespitini yılbaşında yeniden gerçekleştireceğiz” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.