Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden ve Şi, ilk kez yüz yüze görüştü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bugün G20 Liderler Zirvesi için bulundukları Endonezya’nın Bali Adası’nda bir araya geldi. Görüşme, Biden’ın göreve başlamasından bu yana iki liderin ilk yüz yüze görüşmesi oldu.

İki lider, Bali’nin Nusa Dua koyundaki Mulia Oteli’nde yapacakları görüşme öncesinde otelin fuar alanında bir araya geldi. Biden ve Şi, ABD ve Çin bayraklarının önünde buluştu ve el sıkıştı.

Görüşme öncesi ilk fotoğraf.

Şi, Biden’a açılış konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Başkan, sizi görmek çok güzel. Siz başkanlığı devraldığınızdan bu yana internet üzerinden görüşmelerimizi sürdürüyoruz fakat hiçbir şey yüz yüze görüşmelerin yerini tutamaz. Şu anda ABD-Çin ilişkilerinin geleceğini çok önemsiyoruz. İki büyük ülkenin liderleri olarak doğru rota çizmemiz gerekiyor. Dünya, ABD’nin ve Çin’in ilişkiyi düzgün bir şekilde yönetmesini bekliyor. Toplantımız da dünyanın dikkatini çekti. Dünya barışını sağlamak için tüm ülkelerle birlikte çalışmamız gerekiyor. Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Biden ise iki ülkenin iklim krizi de dahil olmak üzere küresel sorunlar üzerinde birlikte çalışabilmesi için iletişim hatlarının açık tutulmasına vurgu yaptı.

Biden ile Şi’nin gündeminde şu konuların olması bekleniyor: Tayvan krizi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Pekin-Moskova yakınlaşması, Kuzey Kore ve nükleer silahlanma, insan hakları, iki ülke arasındaki ekonomik rekabet ve çip krizi.

Biden ve Şi en son, Biden ve Şi’nin başkan yardımcısı olarak görev yaptığı 2011 yılında yüz yüze görüşmüştü. Bugünkü görüşme, Bali’nin Nusa Dua koyundaki Mulia Oteli’nde gerçekleşiyor. Beyaz Saray’a göre iki liderin görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılma olasılığı çok düşük.

Bugünkü görüşmenin öncesinde Biden, Kamboçya’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katıldı. Vaşington’un Pekin ile rekabet etmeye ve insan hakları sicilini eleştirmeye devam edeceğini söyleyen Biden, yaşanan tüm krizlere rağmen iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalacağını da vurguladı: “ABD agresif bir şekilde rekabet edecek ve aynı zamanda rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlarken iletişim hatlarını açık tutacaktır.”

İki süper güç arasındaki ilişki, Hong Kong, Tayvan Boğazı’nda yaşanan gerilim, Güney Çin Denizi’nde yaşananlar, çip krizi ve ABD’nin Çin’e getirdiği teknoloji kısıtlamaları yüzünden çok düşük bir seviyedeydi. Ancak ABD’li yetkililer, Pekin ve Vaşington’un sessiz bir diplomasi yürüttüğünü ve iki ülke arasındaki ilişkileri onarmak için çaba harcadığını söyledi. Biden yönetiminden bir yetkili, iki liderin Bali’deki görüşmesine dair, “Bu toplantıları düzenlemek bir sürecin parçası. Perde arkasında ciddi, sürekli devam eden ve sessiz bir diplomasi yürüttük” dedi.

2021’den bu yana kaç kez telefonda görüştüler?

İki lider, Biden’ın göreve başladığı Ocak 2021’den bu yana beş kez telefon veya video konferans yoluyla görüştü. İşte görüşmeler ve süreleri:

  • 28 Temmuz 2022: İki saat 20 dakika süren bir telefon görüşmesi.
  • 18 Mart 2022: İki saat süren bir video konferans.
  • 16 Kasım 2021: Üç saat 30 dakika süren bir video konferans.
  • 9 Eylül 2021: Bir saat 30 dakika süren bir telefon görüşmesi.
  • 10 Şubat 2021: İki saat süren bir telefon görüşmesi.

ABD’li yetkililer geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda G20’deki ana gündem maddesinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olacağını söyledi. Şi ve Putin, Batı’ya duydukları güvensizlik nedeniyle son yıllarda giderek daha da yakınlaştıklar ve Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sadece birkaç gün önce ortaklıklarını yeniden teyit ettiler. Ancak Pekin yönetimi, Batı’nın kendisine yaptırım uygulayacağı kaygısıyla Moskova’ya doğrudan maddi destek sağlamamaya özen gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20’e katılmayacak. Putin yerine Rus heyetini Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Lavrov da daha önce yaptığı açıklamada, Batı’nın Rusya ve Çin’in çıkarlarını kontrol altına almak amacıyla Güneydoğu Asya’yı askerileştirdiğini söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.