Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Slovenya tarihinde bir ilk: “Çelik kadın” Natasa Pirc Musar ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Slovenya tarihinde bir ilk yaşandı. Ülkenin artık kadın bir cumhurbaşkanı var. Dünkü (13 Kasım) cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu gazeteci ve avukat Natasa Pirc Musar kazandı. “Çelik kadın” lakaplı Pirc Musar, ülkesinin dürüst, samimi, hoşgörülü ve kararlı bir lideri hak ettiğini söyledi.

Slovenya’da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini Slovenya Korsan Partisi ve Avrupa Yeşiller Partisi’nin desteğini alan bağımsız aday Natasa Pirc Musar kazandı. Devlet Seçim Komisyonu’nun (DVK) resmî sitesinde yayımlanan bilgilere göre Pirc Musar, oyların yüzde 53,86’sını aldı ve yüzde 50’lik barajı geçti. Pirc Musar’ın rakibi Anze Logar’ın oy oranı ise yüzde 46,14’te kaldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 49,9 olarak açıklandı.

Natasa Pirc Musar

Lakabı “Çelik kadın” olan 54 yaşındaki Pirc Musar, seçim zaferinden sonra yaptığı açıklamada, “Slovenya halkı, Avrupa Birliği’nin (AB) üzerine kurulduğu demokratik değerlere inanan bir cumhurbaşkanı seçti” dedi. Dünyanın iklim krizi nedeniyle zor zamanlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Pirc Musar, “Gençlerin, çocukların ve gelecek nesillerimizin sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşaması için gezegenimize bakma sorumluluğu bizim omuzlarımızda” diye konuştu.

Slovenya’da cumhurbaşkanının rolü oldukça sembolik olsa da Pirc Musar’ın silahlı kuvvetlerin başı olması ve Merkez Bankası başkanı da dahil olmak üzere birkaç üst düzey yetkiliyi aday göstermesi bekleniyor.

Gazeteci ve avukat Natasa Pirc Musar, eski ABD First Lady’si Melania Trump’ın da yakından tanıdığı bir isim. Pirc Musar, Donald Trump’ın başkanlığı sırasında eşi Melania’nın çıkarlarını korumak için avukat olarak işe alındı. 2016 yılında Pirc Musar ve müvekkili Melania, Slovenya’daki Suzy dergisine Melania’nın mankenlik kariyerine devam ederken eskort olarak çalıştığını öne sürdüğü için dava açtı. Davada daha sonra anlaşmaya varıldı.

İlk turda ikinci olmuştu

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 23 Ekim’de düzenlendi. Yedi adayın yarıştığı seçimlerde oyların yüzde 33’ünü alan Logar ve oyların yüzde 26’sını alan Pirc Musar ikinci tura kaldı. Seçimlerin ilk turunda da katılım oranı yüzde 50 civarındaydı. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Slovenya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir düzenleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.