Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Katar Dünya Kupası’na doğru: B Grubu | İngiltere için o sene bu sene mi?

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor olarak; İngiltere, Galler, ABD ve İran’ın yer aldığı B Grubu’nu sizin için mercek altına aldık. Kadrolar, ön plana çıkan futbolcular, teknik direktörlerin oyun anlayışları ve niceleri… Kahvenizi alın ve bizimle Dünya Kupası yolculuğuna şimdiden başlayın.

İngiltere yıllardır beklediği uluslararası turnuva zaferini kazanabilecek mi?

Teknik direktörü Gareth Southgate’in önderliğinde 2018 Dünya Kupası’nda yarı final ve 2020 Avrupa Şampiyonası’nda final oynayan İngiltere’nin, 2022 Katar Dünya Kupası’ndaki hedefi şampiyonluk. Evinde oynadığı ve kazandığı 1966 Dünya Kupası’ndan bu yana uluslararası turnuvalarda final yüzü bile göremeyen İngiltere, 2021 Avrupa Şampiyonası’nda tam 54 yıl aradan sonra final oynama başarısı göstermiş ancak finalde İtalya’ya penaltılarla mağlup olarak turnuvayı ikinci sırada tamamlamıştı. Geniş ve yıldızlarla dolu kadrosuyla bu kez şampiyonluk parolasıyla yola çıkan İngiltere, Katar’da ipi göğüsleyerek makus talihini yenmek istiyor.

Elemelerde Polonya, Arnavutluk, Macaristan, Andorra ve San Marino ile aynı grupta yer alan İngiltere, 39 gol atıp yalnızca 3 gol yediği gruptan 26 puanla lider olarak çıkıp Katar vizesini aldı. Grupta, Polonya ve Macaristan’a karşı 1-1’lik skorlarla iki beraberlik alan İngiltere, kalesindeki diğer golü de 2-1’lik Polonya zaferinde gördü. Zayıf rakiplerine karşı kalesinde gol dahi görmeyen İngiltere’de, elemelerde 12 gol kaydeden kaptan Harry Kane, Avrupa Elemeleri’nin gol krallığını Memphis Depay ile paylaştı. Elemeleri iyi geçirmesine rağmen Uluslar Ligi’nde galibiyet dahi alamadan grubunu son sırada tamamlayarak küme düşen İngiltere’nin form durumu, Dünya Kupası şanslarına dair şüphe yaratıyor.

İngiltere’nin FIFA Dünya Kupası elemelerinde bulduğu golleri buradan izleyebilirsiniz.

İngiltere’nin elemelerde aldığı sonuçlar:

İngiltere 5-0 San Marino/ Arnavutluk 0-2 İngiltere/ İngiltere 2-1 Polonya/ Macaristan 0-4 İngiltere/ İngiltere 4-0 Andorra/ Polonya 1-1 İngiltere/ Andorra 0-5 İngiltere/ İngiltere 1-1 Macaristan/ İngiltere 5-0 Arnavutluk/ San Marino 0-10 İngiltere

İngiltere’nin Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal).

Defans: Harry Maguire, Luke Shaw (Manchester United), Eric Dier (Tottenham), John Stones, Kyle Walker (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Conor Coady (Everton), Ben White (Arsenal), Trent Alexander-Arnold (Liverpool).

Orta saha: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount, Conor Gallagher (Chelsea), Declan Rice (West Ham United), Jordan Henderson (Liverpool), Kalvin Phillips (Manchester City).

Forvet: James Madison (Leicester City), Phil Foden, Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle United), Marcus Rashford (Manchester United).

Gareth Southgate’in İngiltere’si:

2016 yılından bu yana İngiltere Milli Takımı’nın teknik direktörlüğünü sürdüren Gareth Southgate, turnuvada yer alan teknik direktörler arasında en uzun süredir görevinin başında olan isimlerden birisi. Elindeki yetenekli kadrolara rağmen, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonaları’nda oynattığı defansif futbolla eleştirilen Southgate, buna rağmen İngiltere’nin son yıllarda en başarılı turnuvalarına imza attı. İngiltere’yi 54 yıl aradan sonra ilk kez finale taşıyan deneyimli teknik direktör, bu turnuvada da temkinli oyunu, özel duran top setlerini ve üçlü savunma sistemini elden bırakmayacak gibi görünüyor.

İngiltere’nin duran top organizasyonu:

Bu isme dikkat: Jude Bellingham

Sezonun şu ana kadar oynanan bölümünde takımı Borussia Dortmund ile harika performanslara imza atan, 19 yaşındaki harika çocuk Jude Bellingham turnuvada en dikkatli izlenmesi gereken oyuncuların başında geliyor. Adı Avrupa’nın birçok dev kulübüyle de anılan Jude, turnuva boyunca onu transfer etmek takımlar tarafından da yakından takip edilecek. Orta sahada bitmek bilmeyen enerjisi ve atletizmiyle beraber skora katkısını da her sezon biraz daha artıran genç yıldız, hocası Gareth Southgate’in en gözde isimlerinden birisi olacak. Şampiyonlar Ligi grup aşamasında Dortmund ile ilk 4 maçta da gol bularak bu başarıyı yakalayan 20 yaş altı tek oyuncu olan Jude, takımı ile çıktığı 22 maçta 9 gol ve 3 asistlik katkı yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=HrT_W5biE1I

Dünya Kupası tarihinde İngiltere

Daha önce Dünya Kupaları’nda 15 kez yer alan İngiltere, 1966’da evinde düzenlenen turnuvada şampiyonluk kazandı. 1966 dışında uzun bir süre çeyrek finalden öteyi göremeyen İngilizler, İtalya 1990 ve şimdiki teknik direktör Gareth Southgate döneminde Rusya 2018 Dünya Kupası’nda yarı final oynamayı başardı. İngiltere, her iki turnuvada da üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu.

Turnuvaların sürpriz takımı Galler, bu turnuvada da sürprize imza atabilecek mi?

Katıldığı son iki Avrupa Şampiyonası’nda kendilerine hiç şans verilmemesine rağmen, 2016’da yarı final, 2020’de de son 16 turuna yükselme başarısı gösteren Galler, 1958 yılından bu yana ilk kez katıldığı Dünya Kupası’nda da benzer başarıları göstermeyi hedefliyor. Katıldığı ilk ve tek Dünya Kupası olan 1958’de de çeyrek final oynayan Ejderhalar, bugüne kadar katıldıkları tüm şampiyonalarda gruptan çıkmayı başardı.

Elemelerde E Grubu’nda yer alan Galler; Belçika, Çek Cumhuriyet, Estonya ve Belarus’un bulunduğu grubu lider Belçika’nın ardından 15 puanla ikinci sırada tamamlayarak play-off oynamaya hak kazanmıştı. Play-offlarda da önce Avusturya’yı 2-1 ardından Ukrayna’yı 1-0’la geçen Galler, 2022 Katar Dünya Kupası’na katılım hakkı kazandı. Galler’in play-offlarda kaydettiği 3 golü de takımın süperstarı Gareth Bale kaydetti.

Galler’in Ukrayna’yı 1-0 yendiği Dünya Kupası elemeleri play-off maçının özetini buradan izleyebilirsiniz.

Galler’in elemelerde aldığı sonuçlar:

Belçika 3-1 Galler/ Galler 1-0 Çekya/ Belarus 2-3 Galler/ Galler 0-0 Estonya/ Çekya 2-2 Galler/ Estonya 0-1 Galler/ Galler 5-1 Belarus/ Galler 1-1 Belçika/ Galler 2-1 Avusturya/ Galler 1-0 Ukrayna

Galler’in Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Wayne Hennessey (Nottingham Forest), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke City)

Savunma: Neco Williams (Nottingham Forest), Ben Davies (Tottenham), Ben Cabango (Swansea City), Joe Rodon (Rennes), Chris Mepham (Bournemouth), Ethan Ampadu (Spezia), Chris Gunter (Wimbledon), Connor Roberts (Burnley), Tom Lockyer (Luton Town)

Orta saha: Aaron Ramsey (Nice), Joe Allen (Swansea City), Harry Wilson (Fulham), Joe Morrell (Portsmouth), Dylan Levitt (Dundee United), Rubin Colwill (Cardiff City), Jonny Williams (Swindon Town), Matthew Smith (Milton Keynes Dons), Sorba Thomas (Huddersfield Town)

Forvet: Gareth Bale (Los Angeles), Daniel James (Fulham), Kieffer Moore (Bournemouth), Mark Harris (Cardiff City), Brennan Johnson (Nottingham Forest)

Rob Page’in Galler’i:

Teknik direktör Ryan Giggs’in özel hayatında yaşanan skandallar yüzünden görevinden ayrılmasıyla birlikte, Avrupa Şampiyonası öncesinde geçici olarak göreve getirilen Robert Page, şampiyonadaki ve Dünya Kupası elemelerindeki başarılı performansı sonucunda görevinde kaldı. Page’in yönetiminde Galler, kurduğu üçlü savunma ile geride sert savunma yapıp, hücumda ise duran toplar ve yıldızlarının bireysel becerileri ile skora gitmeyi hedefliyor. Gareth Bale kuşkusuz bu turnuvada da Galler’in en büyük silahı olacak.

Bu isme dikkat: Harry Wilson

Championship’te geçen sezon gösterdiği harika performansla takımı Fulham’ın Premier League’e çıkmasında büyük pay sahibi olan Harry Wilson, Galler adına Gareth Bale ve Aaron Ramsey gibi yıldızların ardından en çok dikkat edilmesi gereken isimlerin başında geliyor. Sağ kanatta görev yapan Wilson, Fulham ile çıktığı 43 maçta 11 gol ve 21 asistle harika bir sezonu geride bırakmıştı. Yeni sezonda ise yalnızca 7 maçta forma giyebilen Wilson, 1 asist yapabildi.

Dünya Kupası tarihinde Galler

Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası’na katılacak olan Galler, İsveç’te düzenlenen 1958 Dünya Kupası’nda çeyrek finale yükselme başarısını göstermiş ancak o yıl turnuvayı şampiyon tamamlayacak Brezilya’ya elenmişti.  

Yenilenen kadrosu ve genç yıldızları ile ABD’nin şansı var mı?

1990-2014 yılları arasında üst üste yedi kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren ABD, Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanamayarak hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu yıl tekrar Dünya Kupası’na dönen ABD, genç yıldızları ile sürpriz peşinde koşacak. Son katıldığı 2014 Dünya Kupası’nda son 16 turuna yükselen ABD, Belçika karşısında kalecisi Tim Howard’ın harika performansına rağmen uzatmalarda 2-1 mağlup olmuş ve turnuvaya veda etmişti.

Elemelerde Kanada ve Meksika’nın ardından grubu üçüncü sırada tamamlayarak Dünya Kupası vizesi alan ABD, çıktığı 14 karşılaşmada 21 gol bulurken, kalesinde de 10 gol gördü.

ABD’nin Dünya Kupası elemelerinde Meksika’yı 2-0 yendiği maçın özetini buradan izleyebilirsiniz.

ABD’nin elemelerdeki sonuçları:

El Salvador 0-0 ABD/ ABD 1-1 Kanada/ Honduras 1-4 ABD/ ABD 2-0 Jamaika/ Panama 1-0 ABD/ ABD 2-1 Kosta Rika/ ABD 2-0 Meksika/ Jamaika 1-1 ABD/ ABD 1-0 El Salvador/ Kanada 2-0 ABD/ ABD 3-0 Honduras/ Meksika 0-0 ABD/ ABD 5-1 Panama/ Kosta Rika 2-0 ABD

ABD’nin Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Ethan Horvath (Luton Town), Sean Johnson (New York City FC), Matt Turner (Arsenal)

Savunma: Cameron Carter-Vickers (Celtic), Sergiño Dest (AC Milan), Aaron Long (New York Red Bulls), Shaq Moore (Nashville SC), Tim Ream (Fulham), Antonee Robinson (Fulham), Joe Scally (Borussia Mönchengladbach), DeAndre Yedlin (Inter Miami CF), Walker Zimmerman (Nashville SC)

Orta saha: Brenden Aaronson (Leeds United), Kellyn Acosta (LAFC), Tyler Adams (Leeds United), Luca de la Torre (Celta Vigo), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Cristian Roldan (Seattle Sounders FC)

Forvet: Jesús Ferreira (FC Dallas), Jordan Morris (Seattle Sounders), Christian Pulisic (Chelsea), Gio Reyna (Borussia Dortmund), Josh Sargent (Norwich City), Tim Weah (Lille), Haji Wright (Antalyaspor)

Öte yandan ligimizden tanıdığımız iki futbolcu da Dünya Kupası’nda ABD formasıyla sahne alacak. Fraport TAV Antalyaspor’un genç forveti Haji Wright, ABD’nin en ömemli hücum silahlarından biri. Bu sezon Spor Toto Süper Lig’de çıktığı 12 maçta 9 gol ve 1 asist kaydeden Wright’ın, yakaladığı iyi performansı Dünya Kupası’nda da sürdürmesi durumunda transfer döneminin gözde futbolcuları arasında yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca bir dönem Galatasaray forması giyen sağ bek Deandre Yedlin de ABD’nin kadrosunda yer alıyor.

Gregg Berhalter’in ABD’si:

2018 yılından bu yana milli takımın başında bulunan Gregg Berhalter, ABD Milli Takımı’nda 4-3-3 sistemini tercih ediyor. Etkili beklerini hücuma göndermekten hiç çekinmeyen teknik adam, Leeds United forması giyen Tyler Adams’ın 6 numara pozisyonundan zaman zaman geriyi üçlemesiyle savunma önlemlerini alıyor. Hücum hattında başta Chelsea’nin yıldızı Christian Pulisic olmak üzere genç, hareketli ve yetenekli oyuncuları tercih eden Berhalter, rakip takımlara karşı uyguladığı yoğun pres ile topu ön alanda kazanmayı amaçlıyor.

Bu isme dikkat: Yunus Musah

Valencia’nın 19 yaşındaki genç orta sahası Yunus Musah, kulübünde gösterdiği etkili performansını milli takıma da taşıyarak turnuvanın özel oyuncularından biri olabilecek potansiyele sahip. Orta sahanın merkezindeki iki yönlü oyunu ile göze çarpan Musah, etkili driplingleri ile de top taşıma konusunda fark yaratıyor. Bu sezon Valencia ile 11 maça çıkan genç oyuncu 2 asist yaptı.

Dünya Kupası tarihinde ABD

Dünya kupalarında daha önce 10 kez yer alan ABD, 1930’da Uruguay’da düzenlenen ilk kupada yarı final oynayarak en büyük başarısına imza attı. Modern dönemde ise 2002 Dünya Kupası’nda çeyrek final oynayan ABD, diğer turnuvalarda son 16’nın ötesine geçemedi. 

İran ve Carlos Queiroz bir kez daha

Üst üste üçüncü kez Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanan İran, 2014 ve 2018’de gruptan çıkma başarısı gösterememişti. Geçen iki kupada olduğu gibi bu turnuvada da Portekizli deneyimli teknik direktör Carlos Queiroz ile çıkacak İran, üçüncü denemesinde iz bırakmayı hedefliyor. Asya temsilcisi, Queiroz’un yönetiminde katıldığı turnuvalarda yalnızca 2018’de Fas’ı mağlup edebilmişti.

İran’ın 2018 Dünya Kupası’nda Fas’ı yendiği maçın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Dünya Kupası Asya Elemeleri 3. Tur A Grubu’nu, çıktığı 10 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle ilk sırada tamamlayan İran, doğrudan finallere katılma hakkı kazandı. 

İran’ın elemelerde aldığı sonuçlar:

İran 1-0 Suriye/ Irak 0-3 İran/ BAE 0-1 İran/ İran 1-1 Güney Kore/ Lübnan 1-2 İran/ Suriye 0-3 İran/ İran 1-0 Irak/ İran 1-0 BAE/ Güney Kore 2-0 İran/ İran 2-0 Lübnan

İran’ın Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Alireza Beyranvand (Persepolis), Amir Abedzadeh (Ponferradina), Payam Niazmand (Sepahan), Hossein Hosseini (Esteghlal)

Defans: Majid Hosseini (Kayserispor), Mohammad Hossein Kanaanizadegan (Al-Ahli), Shojae Khalilzadeh (Al-Ahli), Morteza Pouraliganji (Persepolis), Sadegh Moharrami (Dinamo Zagreb), Ramin Rezaeian (Sepahan), Milad Mohammadi (AEK Athens), Abolfazl Jalali (Esteghlal)

Orta saha: Saeid Ezatollahi (Vejle Boldklub), Ehsan Hajsafi (AEK Athens), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal), Ahmad Nourollahi (Shabab Al-Ahli), Ali Karimi (Kayserispor), Saman Ghoddos (Brentford), Vahid Amiri (Persepolis)

Forvet: Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord), Ali Gholizadeh (Sporting Charleroi), Mehdi Taremi (FC Porto), Mehdi Torabi (Persepolis), Karim Ansarifard (Omonia Nicosia), Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen)

Ülkemizde Kayserispor forması giyen stoper Majid Hosseini ve orta saha Ali Karimi, İran kadrosunda yer alıyor. Ayrıca bir dönem Trabzonspor forması giyen kanat oyuncusu Vahid Amiri de turnuvada ter dökecek.

Carlos Queiroz’un oyun anlayışı:

İran’ın deneyimli teknik direktörü Carlos Queiroz 2011-2019 yılları arasında görev yaptığı İran’a 2022 yılında Dünya Kupası için geri döndü. Savunma ağırlıklı bir oyun planı ile bilinen tecrübeli hoca, genellikle 4-3-3 ve 4-5-1 formasyonunu ve savunmanın önünde çift pivot kullanıyor. Hücumda kanat oyuncuları ile alanı genişletmeye çalışan İran, Alireza Jahanbakhsh, Sardar Azmoun ve Mehdi Taremi gibi lejyonerleriyle etkili olmaya çalışıyor.

Bu isme dikkat: Ali Gholizadeh

Belçika Jupiler Pro Lig takımlarından Charleroi forması giyen 26 yaşındaki hücum oyuncusu Ali Gholizadeh, forvet arkasının her bölgesinde oynayabiliyor. Bu sezon Belçika Jupiler Pro Lig’de 16 maça çıkan Gholizadeh, takımına 1 gol ve 1 asistlik katkı yaptı. 

Dünya Kupası tarihinde İran

Tarihinde ilk kez Arjantin’de düzenlenen 1978 Dünya Kupası’na katılan İran, toplamda beş kez katıldığı kupada hiç gruptan çıkma başarısı gösteremedi. Grup aşamasında da yalnızca iki galibiyet elde edebilen İran, 2018’de Fas’ı ve 1998’de, bu yıl yine aynı grupta yer aldığı ABD’yi mağlup etme başarısı gösterdi.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.