Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G20 Liderler Zirvesi başladı: Gündemde neler var? Erdoğan, Biden ile görüşecek mi?

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, 15-16 Kasım’da “Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma” teması altında Endonezya’nın Bali adasında bir araya geliyor. G20 liderleri, “Gıda ve Enerji Güvenliği”, “Sağlık” ve “Dijital Dönüşüm” başlıklı üç oturumda fikir alışverişinde bulunacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirveye dair bilmeniz gereken her şeyi Medyascope Dış Haberler Servisi sizin için derledi.

19 ülke ve Avrupa Birliği’nden (AB) oluşan G20, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini, küresel ekonomik üretiminin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil ediyor. Türkiye’nin, kuruluşundan bu yana üyesi olduğu G20’de 2022 itibarıyla şu ülkeler yer alıyor: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği Komisyonu.

  • Temel konular ve sorunlar neler?

G20 zirvesinin ana gündem maddesinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olması bekleniyor. Dünya liderlerinin diğer gündem maddeleri ise şöyle: Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından doğalgaz fiyatlarındaki artış ve ekonomideki son durum, iklim krizi, Kuzey Kore’nin nükleer programları ve Çin’de yaşanan ekonomik kriz.

Bali’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, koronavirüs salgının başından bu yana liderlerin bir araya geleceği en büyük toplantı olacak. Ev sahibi Endonezya, ekonomik toparlanma, küresel sağlık önlemleri ve sürdürülebilir enerjiye odaklanan bir gündem belirledi.

  • Kimler katılacak?

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun zirveye katılmayacak. Rusya’yı ise Devlet Başkanı Vladimir Putin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de zirveye video konferans yöntemiyle hitap etmesi bekleniyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle G20’den çıkarılmasını talep etmişti.

AB’yi de Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel temsil edecek.

İspanya ise görüşmelere misafir olarak katılacak.

  • Erdoğan kimlerle görüşecek? Biden ile bir görüşme mümkün mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvede çok sayıda görüşme yapması bekleniyor. En çok merak edilen sorulardan biri ise Erdoğan’ın Biden ile görüşüp görüşmeyeceği. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın CNN Türk’te yaptığı açıklamada, Erdoğan ile Biden’ın G20’de görüşeceğini açıkladı. Fakat liderlerin programları daha kamuoyuna açıklanmadı, bu yüzden net bir bilgi yok.

Tahıl koridoru krizinin çözülmesinin ardından kendisine “Putin’i nasıl ikna ettiniz?” diye sorulması üzerine Erdoğan, şunları söylemişti: “Önce Biden’a, sonra size anlatacağım.”

  • Liderler aile fotoğrafı çektirecek mi?

Dünya liderleri zirvelerin başlangıcında açılış fotoğrafı çektirmek için bir araya gelir. Ancak liderler bu sefer yan yana durmayacak. Liderler, Rusya’nın zirvedeki varlığından duydukları rahatsızlık nedeniyle böyle bir fotoğraf çektirmek istemiyor. Her ne kadar Rusya’yı Putin temsil etmese de Lavrov zirveye katılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.