Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTK, Amasra maden işletmesi için kömür yangınlarını söndürücü köpük alımı ihalesine çıktı

Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) 14 Ekim’de meydana gelen patlamada 42 işçi hayatını kaybetmiş ve madende faaliyetler durdurulmuştu. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Amasra TİM Ambarı için “yeraltı kömür yangınlarını söndürücü köpük konsantresi” alımı ihalesine çıktı. Sayıştay, faaliyetleri durdurulan maden sahasında iş ve işçi sağlığını koruyacak teknik ekipmanların yetersiz olduğunu raporlarına yansıtarak kurumu uyarmıştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra Taşkömürü İşletme Müessesi’nde (TİM) patlamanın olduğu ve 42 işçinin öldüğü maden sahası için yeniden ihaleye çıktı. Amasra TİM ambarı için 1 kalem (20.000 lt) yeraltı kömür yangınlarını söndürücü köpük konsantresi ihalesine çıkan TTK, teslim tarihi için 10 hafta süre verdi. İhale 12 Aralık Pazartesi günü saat 15.00’te Zonguldak’taki TTK Satınalma Dairesi Başkanlığı’nda yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adem Ertem, TBMM Amasra Maden Araştırma Komisyonu’nun 10 Kasım’da yaptığı toplantıda “Kaza neden yaşandı” sorusuna “Kazadan üç gün önce bitirdiğimiz denetimimizde eksiklik tespit edilmiş ancak bunun üretimi durdurmayı gerektirecek düzeyde olmadığına ilişkin de bir öngörümüz var” yanıtını vermişti.

TTK, işçiler öldükten sonra faaliyetleri durdurulan Amasra TİM’de kullanılmak üzere, maden sahasındaki ani akım artışı ve kısa devre olması durumunda can kaybı olmaması için akımın kesilmesini düzenleyen sistem alımı için ihaleye çıktığını 23 Ekim’de Resmi Gazete’de duyurmuştu.

İşçiler ölünce ihaleler iptal edilmişti

TTK, 24 Ekim’de yapılması planlanan Amasra TİM ocaklarından çıkan ocak taşlarının ve lavlar atığı şistlerin kamyonlara yüklenerek taş döküm sahasına nakli, boşaltılması ve yayılması ile stok sahasında bulunan paketlenmemiş satılabilir kömürlerin müessese içinde nakli ve kamyonlara yüklenmesi ihalesi”ni 42 işçinin öldüğü patlamanın ardından 21 Ekim’de iptal etmişti. TTK, Amasra TİM için patlamadan iki gün sonra 16 Ekim’de çıktığı ihaleyi de geçen hafta (12 kasım) iptal etmişti. İptale gerekçe olarak ise “ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususlar” gösterilmişti.

Haber: Türkiye Taşkömürü Kurumu patlamanın olduğu ve 41 işçinin öldüğü maden ocağı için ihaleye çıktı

Video: Ölen maden işçisinin eşi anlatıyor: “Sansürlerler, siz kesmeyin”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.