Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Katar Dünya Kupası’na doğru: C Grubu | Futbol, Messi’ye olan borcunu ödeyebilecek mi? – Robert Lewandowski’nin son dansı

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor olarak; Arjantin, Suudi Arabistan, Meksika ve Polonya’nın yer aldığı C Grubu’nu sizin için mercek altına aldık. Kadrolar, ön plana çıkan futbolcular, teknik direktörlerin oyun anlayışları ve niceleri… Kahvenizi alın ve bizimle Dünya Kupası yolculuğuna şimdiden başlayın.

Lionel Messi, Dünya Kupası’nı kazanmak için Katar’da

Güney Amerika Futbol Şampiyonası’nın (COPA America) son şampiyonu Arjantin, Dünya Kupası’nı kazanabilmek için Katar’da sahne alacak. Turnuvanın en büyük favorilerinden biri olarak gösterilen “Tangocular”, Güney Amerika Elemeleri’nde çıktığı 17 karşılaşmada 11 galibiyet, 6 beraberlik alarak mağlubiyet yüzü görmedi. Arjantin, bu maçlarda rakip filelere toplam 27 gol atarken, kalesinde ise sadece 8 gole izin verdi. Öte yandan Arjantin, Lionel Scaloni yönetiminde ilk kez Londra’nın ev sahipliği yaptığı organizasyonda (Finalissima) son Avrupa Şampiyonu İtalya’yı da 3-0 gibi net bir skorla geçmeyi başardı. Katar’a 35 maçlık yenilmezlik serisiyle giden Tangocular, 3 maç daha mağlup olmaması halinde İtalya’nın bu alandaki rekorunu kıracak. 

Arjantin’in COPA America finalinde Brezilya’yı 1-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Arjantin’in Güney Amerika Elemeleri’nde aldığı sonuçlar:

Arjantin 1-0 Ekvador / Bolivya 1-2 Arjantin / Arjantin 1-1 Paraguay / Peru 0-2 Arjantin / Arjantin 1-1 Şili / Kolombiya 2-2 Arjantin / Venezuela 1-3 Arjantin / Arjantin 3-0 Bolivya / Paraguay 0-0 Arjantin / Arjantin 3-0 Uruguay / Arjantin 1-0 Peru / Uruguay 0-1 Arjantin / Arjantin 0-0 Brezilya / Şili 1-2 Arjantin / Arjantin 3-0 Venezuela / Ekvador 1-1 Arjantin

Arjantin’in Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Turnuvadaki ilk maçında Suudi Arabistan ile karşılaşacak Arjantin’in Dünya Kupası kadrosu açıklandı. Teknik Direktör Lionel Scaloni’nin açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleci: Emiliano Martinez (Aston Villa), Franco Armani (River Plate), Geronimo Rulli (Villarreal)

Defans: Gonzalo Montiel (Sevilla), Nahuel Molina (Atletico Madrid), German Pezzella (Real Betis), Cristian Romero (Tottenham Hotspur), Nicolas Otamendi (Benfica), Lisandro Martinez (Manchester United), Juan Foyth (Villarreal), Nicolas Tagliafico (Lyon), Marcos Acuna (Sevilla)

Orta saha: Leandro Paredes (Juventus), Guido Rodriguez (Real Betis), Enzo Fernandez (Benfica), Rodrigo De Paul (Atletico Madrid), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Alejandro Gomez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion)

Forvet: Paulo Dybala (Roma), Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Angel Di Maria (Juventus), Nicolas Gonzalez (Fiorentina), Joaquin Correa (Inter), Lautaro Martinez (Inter), Julian Alvarez (Manchester City)

Lionel Scaloni’nin Arjantin’i

2018’de Rusya’daki Dünya Kupası’nda şampiyon olan Fransa’ya son 16 turunda 4-3 yenilerek elenen Arjantin, Katar’a her zamankinden yüksek beklentiler ile geliyor. Lionel Messi’nin son turnuvası olma ihtimaline karşın teknik direktör Lionel Scaloni, tüm planını “Uzaylı”nın etrafında şekillendirmiş durumda. Messi’nin daha rahat edebilmesi için orta saha üçlüsünü Leandro Paredes, Rodrigo De Paul ve Enzo Fernandez gibi fizik gücü yüksek isimlerden oluşturmayı planlayan Scaloni, hücum hattında ise Angel Di Maria ve Lautaro Martinez ile çeşitlilik oluşturmayı amaçlayacak. Arjantin, savunmada Lisandro Martinez, hücumda ise Julian Alvarez gibi oyuna etki edebilecek yedek futbolculara da sahip. 

Bu isme dikkat: Julian Alvarez

Arjantin, Dünya Kupası’nda Lionel Messi, Angel Di Maria, Paulo Dybala ve Lautaro Martinez gibi tecrübeli yıldızlarının yanı sıra yedek kulübesinde bekleyecek Julian Alvarez’e de çok güveniyor. Sezon başında River Plate’den dünya devi Manchester City’ye transfer olan Alvarez, 20 maçta yeni takımının formasını terletti. Sağ ayağını oldukça iyi kullanan ve yeni “Agüero” olarak lanse edilen Alvarez, bu maçlarda toplam 7 kez fileleri sarstı.

Dünya Kupası tarihinde Arjantin

Arjantin Milli Takımı, Dünya Kupası’na daha önce 17 kez katıldı. Organizasyon tarihinde 81 maç yapan Tangocular, bu maçlardan 47’sini kazandı, 10’undan beraberlikle, 24’ünden ise mağlubiyetle ayrıldı. Ev sahipliği yaptığı 1978 ile Meksika 1986’da şampiyon olan Arjantin, 1990 ve 2014’te final oynama başarısı gösterdi fakat her iki finalde de Almanya’ya yenilmekten kurtulamadı.

Meksika, gruptan çıkmanın peşinde

2019 yılından bu yana Gerardo Martino’nun çalıştırdığı Meksika, Kuzey Amerika-Karayipler Elemeleri’nde boy gösterdi. Kuzey Amerika temsilcisi, çıktığı 14 karşılaşmada 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak Kanada’nın ardından grubunu 2. sırada tamamladı. Üst üste 8. kez Dünya Kupası’na katılma hakkı elde eden Meksika, elemelerde oynadığı karşılaşmalarda toplam 17 gol atarken, kalesinde ise 8 gol gördü. 

Meksika, 2022 yılında çıktığı hazırlık maçlarında iyi bir performans ortaya koyamadı. Gerardo Martino’nun ekibi, oynadığı 8 hazırlık maçında 3 galibiyet alabildi. 

Meksika’nın elemelerde El Salvador’u 2-0 yendiği maçın özet görüntüleri:

Meksika’nın Kuzey Amerika-Karayipler Elemeleri’nde aldığı sonuçlar:

Meksika 2-1 Jamaika / Kosta Rika 0-1 Meksika / Panama 1-1 Meksika / Meksika 1-1 Kanada / Meksika 3-0 Honduras / El Salvador 0-2 Meksika / ABD 2-0 Meksika / Kanada 2-1 Meksika / Jamaika 1-2 Meksika / Meksika 0-0 Kosta Rika / Meksika 1-0 Panama / Meksika 0-0 ABD / Honduras 0-1 Meksika / Meksika 2-0 El Salvador

Meksika’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Turnuvadaki ilk maçında Polonya ile karşılaşacak Meksika’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı. Teknik Direktör Gerardo Martino’nun açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleci: Guillermo Ochoa (Club America), Rodolfo Cota (Leon), Alfredo Talavera (Juarez)

Defans: Néstor Araujo (Club America), Jesus Gallardo (Monterrey), Gerardo Arteaga (Genk), Hector Moreno (Monterrey), Jorge Sanchez (Ajax), Johan Vasquez (Cremonese), Cesar Montes (Monterrey), Kevin Alvarez (Pachuca)

Orta saha: Erick Gutierrez (PSV), Orbelin Pineda (AEK), Hector Herrera (Houston Dvnamo), Carlos Rodriguez (Cruz Azul), Andres Guardado (Real Betis), Roberto Alvarado (Chivas), Edson Alvarez (Ajax), Luis Chavez (Pachuca), Uriel Antuna (Cruz Azul), Luis Romo (Monterrey)

Forvet: Hirving Lozano (Napoli), Rogelio Funes Mori (Monterrey), Henry Martin (Club America), Raul Jimenez (Wolves), Alexis Vega (Chivas)

Gerardo Martino’nun Meksika’sı

Paraguay’ı Güney Afrika 2010’da çeyrek finale kadar çıkaran 59 yaşındaki Gerardo Martino, Katar’da da Meksika’yı gruptan çıkarabilmenin hesaplarını yapıyor. Geçmiş yıllara nazaran daha zayıf bir kadro ile Katar’a gelen Meksika’da oyuncuların yarısından fazlası yerel ligde kariyerini sürdürüyor. Söz konusu durum, Gerardo Martino’nun Dünya Kupası’nda savunma futboluna ağırlık vermesine neden olacak. Beşinci kez Dünya Kupası’nda oynayacak Real Betisli Andres Guardado ve Club Americalı Guillermo Ochoa ile dördüncü Dünya Kupası deneyimine hazırlanan Monterreyli Hector Moreno, tecrübeleriyle teknik direktörlerine yardımcı olmaya çalışacak. 

Bu isme dikkat: Hirving Lozano 

Meksika’da “Chucky” lakaplı Hirving Lozano, ülkesinin turnuvadaki en büyük umudu. Son dört sezondur Napoli’de top koşturan Lozano, gösterdiği performanslar ile taraftarlarının sevgilisi konumunda. 27 yaşındaki yıldız futbolcu, bu sezon çıktığı 19 maçta 4 gol atarken, 3 de asist yaptı. Ancak Napoli’nin başarılı çalıştırıcısı Luciano Spalletti, son dönemde Hirving Lozano’yu rotasyon oyuncusu olarak kullanmayı tercih ediyor. 

Dünya Kupası tarihinde Meksika

Meksika Milli Takımı, Dünya Kupası’na daha önce 16 kez katıldı. Dünya Kupası tarihinde 57 maç yapan Meksika, bu maçlardan 16’sını kazandı, 14’ünden beraberlikle, 27’sinden mağlubiyetle ayrıldı. Meksika, en büyük başarılarını 1970 ve 1986’da çeyrek finale çıkarak yakaladı.

Robert Lewandowski’nin son dansı

Eski Polonyalı kaleci Czeslaw Michniewicz’in çalıştırdığı Polonya, Avrupa Elemeleri’nde İngiltere, Arnavutluk, Macaristan, Andorra ve San Marino ile mücadele etti. Elemelerde çıktığı 10 maçta 6 galibiyet, 2 beraberlik elde eden Polonya, I Grubu’nda İngiltere’nin ardından ikinci olarak play-off oynama hakkı kazandı. Play-off yarı finalindeki rakibi Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle men edilmesinin ardından maç yapmadan finale çıkan Polonya, İsveç’i 2-0 yenerek Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etti. 

Polonya’nın play-off finalinde İsveç’i 2-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Polonya’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Macaristan 3-3 Polonya / Polonya 3-0 Andorra / İngiltere 2-1 Polonya / Polonya 4-1 Arnavutluk / San Marino 1-7 Polonya / Polonya 1-1 İngiltere / Polonya 5-0 San Marino / Arnavutluk 0-1 Polonya / Andorra 1-4 Polonya / Polonya 1-2 Macaristan / İsveç 0-2 Polonya

Polonya’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Turnuvadaki ilk maçında Meksika ile karşılaşacak Polonya’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı. Teknik direktör Czeslaw Michniewicz’in açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleci: Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna), Bartlomiej Dragowski (Spezia)

Defans: Jan Bednarek, Matty Cash (Aston Villa), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Kamil Glik (Benevento), Robert Gumny (Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Varşova), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Nicola Zalewski (Roma)

Orta saha: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (Lens), Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), Jakub Kaminski (Wolfsburg), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Michal Skoras (Lech Poznan), Damian Szymanski (AEK), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina)

Forvet: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte)

Czeslaw Michniewicz’in Polonya’sı

Teknik direktör Paulo Sousa’nın Flamengo’ya gitmesinin ardından ocak ayında milli takımın başına geçen Czeslaw Michniewicz, Polonya ile sadece 8 maça çıkabildi. 52 yaşındaki çalıştırıcı, bu maçlardan 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyetle ayrıldı. UEFA Uluslar Ligi’nde 6 maçta sadece 2 galibiyet alarak hayal kırıklığı yaratan Polonya, kalesini gole kapatmakta çok zorlanıyor. Michniewicz’in ekibi, bu süreçte Belçika’dan 6 gollü bir mağlubiyet de aldı. 

Bu isme dikkat: Piotr Zielinski 

Katar’da bütün gözler, Robert Lewandowski’de olacak. Attığı 8 golle milli takımının play-off’lara kalmasında önemli rol oynayan 34 yaşındaki yıldız futbolcu, Bayern Münih’ten Barcelona’ya transfer olarak yeni bir meydan okumaya imza attı. Ancak Barcelona’da da gollerine devam eden Lewandowski’nin hücumda etkin olabilmesi için yaratıcı bir oyuncuya ihtiyacı var. Söz konusu isim de şüphesiz Piotr Zielinski olacak. Napoli’nin 28 yaşındaki yıldızı Zielinski, bu sezon çıktığı 21 karşılaşmada toplam 13 gole doğrudan katkı sağladı.

Dünya Kupası tarihinde Polonya

FIFA dünya sıralamasında 26. basamakta yer alan Polonya, Dünya Kupası’nda daha önce 8 kez mücadele etti. Katıldığı son üç turnuvada gruplardan çıkamayan Polonya, kupa tarihinde oynadığı 34 maçın 16’sını kazanırken, 13’ünde ise mağlup oldu. Polonya, en büyük başarılarını ise 1974 ve 1982’de üçüncü olarak elde etti.

Suudi Arabistan iz bırakmanın peşinde

Dünya Kupası’nın en zayıf kadrolarından birine sahip olan Suudi Arabistan, Asya Elemeleri’nde mücadele ederek Katar biletini kaptı. Arap Yarımadası’nın en büyük yüzölçümlü ülkesi, Asya Elemeleri’ne 2. turdan başladı. Özbekistan, Filistin, Singapur ve Yemen’in bulunduğu D Grubu’nda, 8 karşılaşma sonunda 6 galibiyet, 2 beraberlik alarak 20 puanla grubu lider bitiren Suudi Arabistan, 3. tura yükseldi. “Yeşil Şahinler”, 3. turda Japonya, Avustralya, Umman, Çin ve Vietnam ile mücadele etti. Suudi Arabistan, çıktığı 10 karşılaşmada 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak Japonya’nın önünde grubunu lider olarak tamamladı. 

Suudi Arabistan’ın elemelerde Avustralya’yı 1-0 yendiği maçın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Suudi Arabistan’ın 3. tur elemelerinde aldığı sonuçlar:

Suudi Arabistan 3-1 Vietnam / Umman 0-1 Suudi Arabistan / Suudi Arabistan 1-0 Japonya / Suudi Arabistan 2-1 Çin / Avustralya 0-0 Suudi Arabistan / Vietnam 0-1 Suudi Arabistan / Suudi Arabistan 1-0 Umman / Japonya 2-0 Suudi Arabistan / Çin 1-1 Suudi Arabistan / Suudi Arabistan 1-0 Avustralya

Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Turnuvadaki ilk maçında Arjantin ile karşılaşacak Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası kadrosu açıklandı. Teknik direktör Herve Renard’ın açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleci: Mohamed Al-Owais (El-Hilal), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr), Mohamed Al-Yami (El-Ahli)

Defans: Yaser Al-Shahrani (El-Hilal), Ali Al-Bulaihi (El-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Abdullah Madu (Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Muhammed El-Breik (El-Hilal), Suud Abdülhamid (El-Hilal)

Orta saha: Salman Al-Faraj (El-Hilal), Riyad Sharahili (Abha), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Mohamed Kanno (El-Hilal), Abdulelah Al-Malki (El-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Abdullah Utayf (El-Hilal), Nasser Al-Dawsari (El-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (İttihad), Salem Al-Dawsari (El-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab)

Forvet: Fahad Al-Muwallad (Al-Shabab), Haitham Asiri (Al-Ahli), Saleh Al-Shehri (El-Hilal), Firas Al-Buraikan (El-Fetih)

Herve Renard’ın Suudi Arabistan’ı

2012’de Zambiya, 2015’te de Fildişi Sahilleri ile Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyonluğa ulaşarak iki farklı ülkeyle kupa kazanan ilk teknik adam olarak tarihe geçen Fransız teknik direktör Herve Renard, Suudi Arabistan’ın Katar’da iz bırakabilmesi için mücadele edecek. Katar’da seyirci desteğini en çok hissedecek ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’ın kadrosunda Avrupa’da top koşturan bir isim bulunmuyor. “Yeşil Şahinler”, savunma futboluyla Arjantin, Polonya ve Meksika’dan puan almaya çalışacak. 

Bu isme dikkat: Salem Al-Dawsari

Oldukça zayıf bir kadrosu bulunan Suudi Arabistan, Dünya Kupası’nda Salem Al-Dawsari’nin ayağına bakacak. 31 yaşındaki orta saha, Asya Elemelerinde 7 kez fileleri sarsarak ülkesini Katar’a götürdü. Al-Dawsari, Al Hilal forması altında 2021-2022 sezonunda 13 gol kaydederek adından söz ettirdi. 

Dünya Kupası tarihinde Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Milli Takımı, Dünya Kupası’na daha önce 5 kez katıldı. Dünya kupalarında 16 maç yapan Suudi Arabistan, bunlardan 3’ünü kazandı, 2’sinde berabere kaldı, 11’inden ise mağlubiyetle ayrıldı. Suudi Arabistan, en büyük başarısını 1994’te son 16 turuna çıkarak yakaladı.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.