Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Katar Dünya Kupası’na doğru: D Grubu | Son şampiyon Fransa unvanını koruyabilecek mi? 

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor olarak; Son şampiyon Fransa, Danimarka, Avustralya ve Tunus’un yer aldığı D Grubu’nu sizin için mercek altına aldık. Kadrolar, ön plana çıkan futbolcular, teknik direktörlerin oyun anlayışları ve niceleri… Kahvenizi alın ve bizimle Dünya Kupası yolculuğuna şimdiden başlayın.

Fransa unvanını koruyabilecek mi?

Katar’a son şampiyon unvanıyla gelen Fransa, 2018’deki başarısını tekrarlamak için sahaya çıkacak. Yıldızlarla dolu kadrosuna, affedildikten sonra milli takıma dönen son Ballon D’or sahibi Karim Benzema’yı da ekleyen Fransa, güçlü ve geniş yetenek havuzuyla turnuvanın favorileri arasında yer alıyor. “Maviler”, sakatlık ve formsuzluk gibi sorunlar nedeniyle önceki Dünya Kupası’nın kazanılmasında büyük faktör olan orta saha ikilisi N’Golo Kante ve Paul Pogba’nın yokluğunu, Real Madrid’in genç yıldızları Aurelien Tchouameni ve Eduardo Camavinga ile doldurarak başarıyı yakalamayı hedefliyor.

Avrupa Elemeleri’nde, Ukrayna, Finlandiya, Bosna-Hersek ve Kazakistan ile birlikte D Grubu’nda yer alan Fransa, grubu 5 galibiyet ve 3 beraberlikle lider bitirerek Dünya Kupası vizesi aldı. Elemelerde kaydettikleri 18 golün yanında kalelerinde yalnızca 3 gol görerek savunmasının ne kadar etkili olduğunu ispatladı. Ancak Uluslar Ligi’ndeki son performansları son şampiyonun form durumuna dair soru işaretleri yaratıyor. Hırvatistan, Danimarka ve Avusturya ile aynı grupta yer alan Fransa, grupta yalnızca 1 galibiyet alarak üçüncü sırada kaldı.

Fransa’nın elemelerdeki performansı:

https://www.youtube.com/watch?v=Cw-h8bUlatc

Fransa’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Fransa 1-1 Ukrayna/ Kazakistan 0-2 Fransa/ Bosna-Hersek 0-1 Fransa/ Fransa 1-1 Bosna-Hersek/ Ukrayna 1-1 Fransa/ Fransa 2-0 Finlandiya/ Fransa 8-0 Kazakistan/ Finlandiya 0-2 Fransa

Fransa’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Alphonse Areola (West Ham United), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Rennes)

Savunma: Lucas Hernandez, Benjamin Pavard, Dayot Upamecano (Bayern Münih), Theo Hernandez (AC Milan), Presnel Kimpembe (PSG), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), William Saliba (Arsenal), Raphael Varane (Manchester United)

Orta saha: Eduardo Camavinga, Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Matteo Guendouzi, Jordan Veretout (Marsilya), Adrien Rabiot (PSG), Youssouf Fofana (AS Monaco)

Forvet: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern Münih), Ousmane Dembele (Barcelona), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (PSG), Christopher Nkunku (RB Leipzig)


Didier Deschamps’ın Fransa’sı:

Fransa Milli Takımı’nın başında 10. yılını geçiren Didier Deschamps, turnuvalarda pragmatik ve sonuca gitmeyi başaran oyun stili ile biliniyor. Oyunu sağlam savunma temelinde inşa eden teknik direktör, yetenekli ön alan oyuncuları ile skora giderek, düşük skorlu galibiyetleri tercih ediyor. Ancak bu defa 2018’de kupanın kazanılmasındaki en büyük faktör olan ve takımın hem yaratıcılık hem de dinamizm eksiğini kapatan Pogba ile Kante’den yoksun. 4-2-3-1 sisteminin en kilit bölgesi olan orta ikilide Real Madrid’in genç yıldızları Tchouameni ve Camavinga’nın performansları hayati önem taşıyor. Deschamps son dönemde zaman zaman 3-4-3 dizilişini de kullandı. Ancak Uluslar Ligi’nde 3-4-3 çıktıkları maçlarda istedikleri skorları elde etmede sorun yaşadılar.

Bu isme dikkat: Aurelien Tchouameni

Yaz aylarında transfer olduğu Real Madrid ile harika bir başlangıç yapan 22 yaşındaki orta saha oyuncusu Aurelien Tchouameni, Fransa orta sahasının en kritik ismi olarak göze çarpıyor. Özellikle takımın kritik iki ismi Pogba ve Kante’nin yokluğunda genç oyuncunun performansı Fransa için belirleyici olacak. Genç oyuncunun orta sahadaki dinamizmi ve top kazanmaları, hata yapmaya müsait Fransa geri dörtlüsünün açıklarını da kapatabilir.

Dünya Kupası tarihinde Fransa

Daha önce Dünya Kupası’na 15 kez katılan Fransa, toplamda 3 kez final oynayıp, bu finallerin ikisinde kupayı müzesine götürmeyi başardı. İlk olarak 1998’de mevcut teknik direktörü Didier Deschamps’ın kaptanlığında kupayı kazanan Fransa, 2018’de de Deschamps’ın teknik direktörlüğünde ikinci şampiyonluğu elde etti. 2006’da ise Zidane’ın Materazzi’ye kafa attığı finalde penaltılarla İtalya’ya mağlup olmuşlardı.

1998 Fransa Dünya Kupası Finali:

Yükselişteki Danimarka üst turları hedefliyor

Uluslararası futbol sahnesinin milli takımlar düzeyinde yükselişteki ekiplerinin başında gelen Danimarka, roller-coaster şeklinde büyük dramalara sahne olan son Avrupa Şampiyonası’nda yarı finale kadar ilerlemiş ancak İngiltere’den uzatmalarda yediği golle turnuvaya veda etmişti. Turnuvanın ilk maçında kendi evinde yıldızı Christian Eriksen’in kalbinin durması ile travmatik anlar yaşayan Danimarka, grupta ilk iki maçını kaybettikten sonra son maçta elde ettiği Rusya galibiyeti ile yükselişe geçmişti. Avrupa Şampiyonası sonrasında da yükselişini sürdüren İskandinav ekibi, Uluslar Ligi ve Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde de harika performanslar sergileyerek Dünya Kupası’na geldi. Son Dünya Kupası’nda da son 16 turuna yükselme başarısı gösteren Danimarka’nın bu defa hedefi bayrağı daha ileriye taşımak olacak.

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri F Grubu’nda, İsrail, İskoçya, Avusturya, Faroe Adaları ve Moldova ile aynı grupta yer alan Danimarka, grubu 9 galibiyet ve 1 mağlubiyetle ilk sırada tamamladı. İskoçya karşısında aldığı tek mağlubiyeti de gruptan çıkmalarının kesinleşmelerinin ardından son karşılaşmada yaşadılar. Gruptaki ilk 9 karşılaşmasında 30 gol atan ve yalnızca 1 gol yiyen Danimarka, formunun zirvesinde Dünya Kupası’na geliyor.

Danimarka’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

İsrail 0-2 Danimarka/ Danimarka 8-0 Moldova/ Avusturya 0-4 Moldova/ Danimarka 2-0 İskoçya/ Faroe Adaları 0-1 Danimarka/ Danimarka 5-0 İsrail/ Moldova 0-4 Danimarka/ Danimarka 1-0 Avusturya/ Danimarka 3-1 Faroe Adaları/ İskoçya 2-0 Danimarka

Danimarka’nın elemelerde kaydettiği goller:

Danimarka’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Kasper Schmeichel (Nice), Oliver Christensen (Hertha Berlin), Frederik Ronnow (Union Berlin)

Savunma: Simon Kjaer (AC Milan), Joachim Andersen (Crystal Palace), Joakim Maehle (Atalanta), Andreas Christensen (Barcelona), Rasmus Kristensen (Leeds United), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Victor Nelsson (Galatasaray), Daniel Wass (Brondby), Alexander Bah (Benfica)

Orta Saha: Thomas Delaney (Sevilla), Mathias Jensen (Brentford), Christian Eriksen (Manchester United), Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham Hotspur), Christian Norgaard (Brentford)

Forvet: Andreas Skov Olsen (Club Bruges), Jesper Lindstrom (Eintracht Frankfurt), Andreas Cornelius (FC Copenhagen), Martin Braithwaite (Espanyol), Kasper Dolberg (Sevilla), Mikkel Damsgaard (Brentford), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Robert Skov (Hoffenheim), Yussuf Yurary Poulsen (Leipzig)

Danimarka kadrosunda Spor Toto Süper Lig’de Trabzonspor forması giyen sağ bek Jens Stryger Larsen ve Galatasaray forması giyen stoper Victor Nelsson da yer alıyor. Ayrıca bir dönem Fenerbahçe forması giymiş Simon Kjaer ve geçtiğimiz sezon Trabzonspor forması giyen Andreas Cornelius da göze çarpan diğer tanıdık isimler.

Kasper Hjulmand’ın Danimarka’sı:

Kasper Hjulmand yönetiminde üçlü savunma diziliminde oynayan Danimarka, oyunu oldukça geniş alana yayarak, yüksek tempolu ve yoğun prese dayalı bir oyun sergiliyor. Genellikle 3-4-3 dizilişini tercih eden Danimarka’nın, Uluslar Ligi’nde 4-3-3 ve ya 4-2-3-1 şeklinde oynadığını da gördük. Hjulmand’ın üçlü dizilimi kullandığı zamanlarda Joakim Maehle’nin oynadığı bölgeden hücuma katkısı kritik önem taşıyor. Ayrıca takımın beyni Eriksen’in de hastalığını atlatmış ve iyi bir form yakalamış duruma gelmesi onlar adına sevindirici haber.

Danimarka, gruptaki rakibi Fransa’yı Uluslar Ligi’nde iki maçta da mağlup etti:

Bu isme dikkat: Joakim Maehle

Atalanta forması giyen 25 yaşındaki Joakim Maehle milli takım performansı kulüp takımı performansının hep üzerine çıkan futbolculardan biri. Hem sağ, hem de sol bekte forma giyebilen Maehle, Euro 2021’de de takımının yükselişinde en büyük pay sahiplerindendi. Savunma oyuncusu olmasına rağmen şu ana kadar Danimarka Milli Takımı ile çıktığı 31 karşılaşmada kaydettiği 9 gol ve 6 asistle ön plana çıktı. Kanattan geliştirdiği etkili ataklar ile Danimarka’nın bu turnuvada da hücumdaki en önemli silahlarından biri olacak.

Dünya Kupası tarihinde Danimarka

Daha önce 5 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Danimarka, en büyük başarısını 1998’de çeyrek finale kalarak yakaladı. Kırmızı-beyazlılar çeyrek finalde ise Brezilya’ya 3-2 yenilerek elendi. Rusya’da düzenlenen son Dünya Kupası’nda, bu yıl da aynı grupta yer aldığı Fransa ve Avustralya ile karşılaşan Danimarka, gruptan ikinci olarak çıkıp son 16 turunda Hırvatistan’a mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Tunus sürprize imza atabilir mi?

Yenilenen teknik kadrosuyla kupada sahne alacak olan Tunus, sürprize imza atmanın peşinde. Hazırlık maçları ve Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde etkili performanslar sergileyen Tunus, bu kez 2018’den farklı olarak iz bırakmak amacıyla Katar’a geliyor. Oldukça zorlu bir grupta yer alan Kuzey Afrika ekibi, turnuvanın sürprizine imza atmayı hedefliyor.

Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde ikinci turunda grubunu ilk sırada tamamlayan Tunus, üçüncü turda ise Mali’yi saf dışı bırakarak Katar vizesi almayı başardı. 

Tunus’un elemelerde aldığı sonuçlar:

Tunus 3-0 Ekvator Ginesi/ Zambiya 0-2 Tunus/ Tunus 3-0 Moritanya/ Moritanya 0-0 Tunus/ Ekvator Ginesi 1-0 Tunus/ Tunus 3-1 Zambiya / Mali 0-1 Tunus/ Tunus 0-0 Mali

Tunus’un elemelerde kaydettiği goller:

Tunus’un Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Aymen Dahmen (CS Sfaxien), Bechir Ben Said (US Monastir), Mouez Hassen (Club Africain), Aymen Mathlouthi (Etoile Sahel)

Savunma: Ali Abdi (Caen), Dylan Bronn (Salernitana), Mohamed Drager (FC Luzern), Nader Ghandri (Club Africain), Bilel Ifa(Kuwait SC), Wajdi Kechrida (Atromitos), Ali Maaloul (Al Ahly), Yassine Meriah (Esperance), Montassar Talbi (Lorient)

Orta saha: Mohamed Ali Ben Romdhane, Ghaylane Chaalali (Esperance), Aissa Laidouni (Ferencvaros), Hannibal Mejbri (Birmingham City), Ferjani Sassi (Al Duhail), Ellyes Skhiri (FC Cologne)

Forvet: Anis Ben Slimane (Brondby), Seifeddine Jaziri (Zamalek), Issam Jebali (Odense), Wahbi Khazri (Montpellier), Taha Yassine Khenissi (Kuwait SC), Youssef Msakni (Al Arabi), Naim Sliti (Al Ittifaq)

Tunus kadrosunda bir dönem ülkemizde Çaykur Rizespor forması giymiş savunma oyuncusu Montassar Talbi de yer alıyor.

Jalel Kadri’nin Tunus’u:

Tunus Milli Takımı’nın çiçeği burnunda teknik direktörü Jalel Kadri, hücum futboluyla biliniyor. Genellikle tercih ettiği 4-3-3 dizilişini kullanan Kadri, Wahbi Khazri ve Ellyes Skhiri öncülüğünde hücumunu şekillendirmeyi planlıyor. Hazırlık maçlarında ise orta sahayı beşleyerek daha defansif bir oyun anlayışını benimsediğini de gördük. 

Bu isme dikkat: Ellyes Skhiri

Bundesliga ekiplerinden Köln forması giyen 27 yaşındaki defansif orta saha oyuncusu Ellyes Skhiri, ikinci topları kazanmada ve savunmanın açıklarını kapatmada usta. Bu sezon Köln’ün vazgeçilmezlerinden olan Skhiri, Tunus savunmasının da kilit isimlerinden birisi olacak.

Dünya Kupaları tarihinde Tunus

Daha önce 5 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Tunus, katıldığı turnuvaların hepsinde grup aşamasında elendi. Dünya Kupası’nda çıktığı 15 karşılaşmadan yalnızca ikisinden galip ayrılan Tunus, o galibiyetlerden birini de tarihlerinde çıktıkları ilk Dünya Kupası karşılaşması olan 1978’deki maçta Meksika karşısında aldı.

Avustralya bu Dünya Kupası’nda da iz bırakabilecek mi?

Önceki yılların aksine oldukça zayıf bir kadro ile Katar’a gelen Avustralya’nın, turnuvada ilerlemese de geçmişte olduğu gibi oynadığı futbolla iz bırakıp bırakamayacağı merak konusu. Son dört turnuvaya da katılma başarısı gösteren Avustralya, 2006 dışında diğer hepsinde grup aşamasında elenmişlerdi. 2006’da ise son 16 turunda turnuvaya veda ettiler. 

Dünya Kupası Asya Elemeleri üçüncü tur grubunda, grubunu Suudi Arabistan ve Japonya’nın ardından 15 puanla üçüncü sırada tamamlayan Avustralya, dördüncü turda BAE’yi saf dışı bırakarak, Kıtalararası play-off maçına çıkmaya hak kazanmıştı. Play-offta ise Peru’yu penaltılarla saf dışı bırakan Avustralya, Dünya Kupası’na katılma hakkını elde etti.

Avustralya’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Avustralya 3-0 Çin/ Vietnam 0-1 Avustralya/ Avustralya 3-1 Umman/ Japonya 2-1 Avustralya/ Avustralya 0-0 Suudi Arabistan/ Çin 1-1 Avustralya/ Avustralya 4-0 Vietnam/ Umman 2-2 Avustralya/ Avustralya 0-2 Japonya/ Suudi Arabistan 1-0 Avustralya/ BAE 1-2 Avustralya/ Avustralya 5-4 (pen) Peru

Avustralya’nın Dünya Kupası kadrosu

Kaleci: Andrew Redmayne (Sydney FC), Mat Ryan (Copenhagen), Danny Vukovic (Central Coast Mariners)

Savunma: Nathaniel Atkinson (Heart of Midlothian), Aziz Behich (Dundee United), Miloš Degenek (Columbus Crew), Thomas Deng (Albirex Niigata), Fran Karačić (Brescia), Joel King (Odense Boldklub), Kye Rowles (Heart of Midlothian), Harry Souttar (Stoke City), Bailey Wright (Sunderland)

Orta Saha: Keanu Baccus (St Mirren), Cameron Devlin (Heart of Midlothian), Ajdin Hrustic (Hellas Verona), Jackson Irvine (St. Pauli), Riley McGree (Middlesbrough), Aaron Mooy (Celtic)

Forvet: Martin Boyle (Hibernian), Jason Cummings (Central Coast Mariners), Mitchell Duke (Fagiano Okayama), Craig Goodwin (Adelaide United), Garang Kuol (Central Coast Mariners), Mathew Leckie (Melbourne City), Awer Mabil (Cádiz), Jamie Maclaren (Melbourne City), Avustralya’nın Dünya Kupası kadrosunda geçen sezonun ikinci yarısında kiralık olarak Kasımpaşa forması giyen Awer Mabil de yer alıyor. Ayrıca ülkemizde birçok takımda forma giymiş Türk pasaportu da bulunan Aziz Behich de Avustralya adına ter dökecek.  

Graham Arnold’un Avustralya’sı:

Avustralya teknik direktörü Graham Arnold, kadrosundaki kısıtlı yetenekteki oyuncu grubuyla, sağlam savunma ve duran toplardan elde edilebilecek gol fırsatlarıyla sonuç almaya odaklanmış durumda. Yetenekli yaratıcı oyuncuları Aaron Mooy, Ajdin Hrustic ve Tom Rogic, takımın en etkili silahları olarak göze çarpıyor. Teknik direktör Arnold ise üretim adına onlara ihtiyacının farkında ve performanslarını maksimize etmeye çalışacak şekilde taktik hazırlıyor. Arnold, Mooy’un takımın merkezinde olduğu 4-1-4-1 şeklindeki dizilişi tercih ediyor.

Bu isme dikkat: Ajdin Hrustic

Avustralya’nın mevcut kadrosunda tecrübeli yıldızların (Mooy, Rogic ve Ryan) dışında en dikkat edilmesi gereken isim kesinlikle Boşnak asıllı 10 numara Ajdin Hrustic. Bu sezon transfer olduğu Hellas Verona’da çok fazla forma şansı bulamasa da 26 yaşındaki futbolcu ülkesinin yaratıcılık konusunda bel bağladığı isim. Milli takım ile şu ana kadar çıktığı 17 karşılaşmada 3 gol ve 4 asist kaydeden Hrustic, uluslararası kariyerini daha da geliştirmek isteyecektir.

Hrustic’in Japonya’ya attığı harika frikik golü:

Dünya Kupaları tarihinde Avustralya

Daha önce Dünya Kupası’na 5 kez katılma başarısı gösteren Avustralya, yalnızca 2006 Almanya’da grup aşamasının ilerisini görebildi. Avustralya, 2006’da son 16 turunda İtalya’ya mağlup olarak turnuvaya veda etti. Okyanusya temsilcisi 2018’deki son Dünya Kupası’nda da Fransa ve Danimarka ile aynı grupta yer almıştı. Fransa’ya ilk maçta 2-1 mağlup olan sarı-yeşilliler, Danimarka ile de 1-1 berabere kaldıktan sonra son maçta Peru’ya 1-0 mağlup olup grubu son sırada tamamlamıştı. 

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.