Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump 2.0 | ABD’de seçim startı verildi: Trump, başkanlık seçimleri için adaylığını resmen açıkladı

Beklenen oldu. Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 2024’teki başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den resmen aday olacağını duyurdu. Trump’ın bu açıklaması, Cumhuriyetçiler’in Kongre’de umdukları kadar sandalye kazanamadığı ara seçimlerden bir hafta sonra geldi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida’daki Mar-a-Lago malikânesinin balo salonunda Amerikan bayrakları ile dolu bir sahnede konuştu. Bir saatten uzun süren konuşmasında, aile üyelerine, bağışçılarına ve eski çalışanlarına seslenen Trump, “Amerika’yı yeniden harika ve şanlı yapmak adına bugün başkan adaylığımı açıklıyorum” dedi.

“İki yıl önce büyük bir ulustuk ve yakında yeniden büyük bir ulus olacağız” diyen 76 yaşındaki Trump, 2024 yılında düzenlenecek seçimlerde Joe Biden’ı yeneceğini savundu: “Amerika’nın altın çağı hemen önümüzde.”

Donald Trump

Trump, “Zehirleniyoruz” diyerek suçladığı göçmenleri “lağım çukurlarına” benzetti. Şehirlerin kana bulandığını ve Amerika’nın güneyinin işgal edildiğini öne süren Trump, seçim kampanyasında Amerika’yı kurtarmak için mücadele edeceğini söyledi. Uyuşturucu tacirlerinin idam edilmesi gerektiğini ve bunun için de baskı yapacağını söyleyen Trump, koronavirüs aşısı olmayı reddettiği için ordudan atılanları da yeniden işe alacağını belirtti. Biden’ın göreve gelmesinden bu yana geçen iki yıl içinde Amerika’nın duraklama dönemine girdiğini söyleyen Trump, halefini “acı, sıkıntı, endişe ve umutsuzluk” yaratmakla suçladı.

ABD Başkanı Joe Biden da ara seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, niyetini açık etmiş ve “Niyetim yeniden yarışmak. Kararımızı yeni yılın ilk aylarında açıklarız” demişti. Biden, Trump’ın açıklamalarının ardından da Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

Trump’ın destekçileri Florida’daki evinin önünde.

Ara seçimlerde Cumhuriyetçiler’in beklenenin altında kalması nedeniyle kendi partisinin eleştirilerine maruz kalan Trump, seçim sonuçlarına dair de konuştu. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçiler’e geçtiğini ve bu yüzden Kongre’nin alt meclisinin başkanının değişeceğini vurgulayan Trump, “Nancy Pelosi kovuldu. Bu çok iyi değil mi?” dedi.

Trump, ABD başkanlığına üçüncü kez adaylığını açıkladı. Fakat bu kez birçok yasal sorunla karşı karşıya. Adalet Bakanlığı, Mar-a-Lago malikânesinde bulunan ve Beyaz Saray’dan izinsiz alınan belgeleri inceliyor. Temsilciler Meclisi de Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolünü mercek altına alıyor. Florida’daki evine düzenlenen baskına dair de konuşan Trump, kendisini şöyle savundu: “Ben bir kurbanım. Neden Bush’un ya da Clinton’ın evini basmadılar?”

Trump 70 dakika süren konuşmasında destekçilerinin 6 Ocak 2021’de Kongre binasına düzenlediği saldırıdan ise hiç bahsetmedi.

Zamanlama manidar

Trump’ın adaylığını açıklaması, Cumhuriyetçi Parti içerisinde kendisine yöneltilen eleştirilerin arkasından geldi. Ara seçimlerde Mehmet Öz gibi Trump’ın destek verdiği adayların seçilememesi yüzünden Trump’a yönelik sesler arttı, hatta bazı destekçileri aday olmaması gerektiğine yönelik çağrılar yaptı. Trump’ın parti içindeki popülaritesi düşerken seçimlerde Demokrat rakibine büyük fark atan Florida Valisi Ron DeSantis yarışa dahil oldu.

Trump ve Ron DeSantis

Öte yandan eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Kongre baskını karşısındaki tavrından dolayı Trump’ı eleştiriyor. Trump’ın adaylığını açıklaması, Pence’in Trump’ı eleştirdiği “So Help Me God” isimli kitabının yayımlanmasıyla aynı döneme dek geldi. Uzmanlara göre Trump, adaylık açıklamasıyla DeSantis ve Pence’in önünü kesmeyi hedefliyor. Diğer potansiyel Cumhuriyetçi başkan adayları ise şunlar: Virginia Valisi Glenn Youngkin, Teksas Valisi Greg Abbott, eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo.

Trump’ın 2024’te aday olabilmesi için önce Cumhuriyetçi Parti içindeki ön seçimleri kazanması gerekiyor.

Kaynak: Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.