Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Katar Dünya Kupası’na doğru: F Grubu | Belçika’nın yıldız oyuncuları için son dans – Son finalist Hırvatistan aynı başarıyı tekrarlayabilecek mi?

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor olarak; Belçika, Hırvatistan, Kanada ve Fas’ın yer aldığı F Grubu’nu sizin için mercek altına aldık. Kadrolar, ön plana çıkan futbolcular, teknik direktörlerin oyun anlayışları ve niceleri… Kahvenizi alın ve bizimle Dünya Kupası yolculuğuna şimdiden başlayın.

Belçika’nın altın jenerasyonu şampiyonluk ile taçlanacak mı?

Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku ve Eden Hazard’ın temelini oluşturduğu çekirdeği ile uzun süredir bir arada oynayan Belçika, Dünya Kupası sahnesinde büyük üçlüsü ve diğer yapıtaşlarının ilerleyen yaşlarıyla birlikte belki de son kez yer alacak. 2018’de üçüncü olan Belçika, 2014’te de çeyrek finalde turnuvaya veda etmişti. Altın jenerasyonu ile bir kupa zaferi arayışında olan Belçika için Katar 2022 belki de son fırsat. Çünkü De Bruyne ve Hazard 31, Lukaku da 29 yaşına geldi. Takımın önemli isimlerinden Mertens, Vertonghen, Alderweireld ve Courtois gibi isimlerin de kariyerlerin son dönemlerine girdiğini düşünürsek, kupalarda iddialı olmaları uzun süre pek mümkün gözükmüyor.

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda Galler, Çekya, Estonya ve Belarus ile mücadele eden Belçika, grubunu 6 galibiyet ve 2 beraberlikte ilk sırada tamamlayarak Katar vizesi aldı. Elemelerde 25 gol kaydeden Belçika, kalesinde de 6 gol gördü.

Belçika’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Belçika 3-1 Galler/ Çekya 1-1 Belçika/ Belçika 8-0 Belarus/ Estonya 2-5 Belçika/ Belçika 3-0 Çekya/ Belarus 0-1 Belçika/ Belçika 3-1 Estonya/ Galler 1-1 Belçika

Belçika’nın elemelerde attığı goller:

Belçika’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet(Club Brugge), Koen Casteels(VfL Wolfsburg)

Defans: Jan Vertonghen(Anderlecht), Toby Alderweireld(Royal Antwerp), Leander Dendoncker(Aston Villa), Zeno Debast(Anderlecht), Arthur Theate (Rennes), Wout Faes (Leicester)

Orta saha: Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Atletico Madrid), Youri Tielemans (Leicester), Amadou Onana (Everton), Kevin De Bruyne (Manchester City), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester), Thomas Meunier (Borussia Dortmund)

Forvet: Romelu Lukaku (Inter Milan), Michy Batshuayi (Fenerbahçe), Loïs Openda (Lens), Charles De Ketelaere (AC Milan), Eden Hazard (Real Madrid), Jeremy Doku (Rennes), Dries Mertens (Galatasaray), Leandro Trossard (Brighton)

Belçika Milli Takımı’nda ülkemizde Galatasaray forması giyen Dries Mertens ve Fenerbahçe forması giyen Michy Batshuayi de yer alıyor.

Roberto Martinez’in Belçika’sı:

2016 yılından bu yana Belçika Milli Takımı’nda görev yapan Roberto Martinez, genellikle 3-4-3 dizilişini tercih ediyor. Oyuncularıyla da kişisel olarak çok iyi bir bağ kuran İspanyol teknik adam, taktiksel açıdan da geniş bir yelpazeye sahip. Rakibe ve duruma göre topa sahip olma ya da direkt oyun tercih eden Martinez, ileri üçlüde genellikle Lukaku, De Bruyne ve Hazard büyük üçlüsünü kullanıyor. Ancak Lukaku ve Hazard’ın son dönemdeki sağlık durumları Belçika’nın turnuvada ne kadar ilerleyebileceği konusunda belirleyici olacak. Bu sezon sakatlıklarla bir türlü düzenli forma şansı bulamayan Lukaku ve Real Madrid transferinden bu yana istikrarlı forma yüzü göremeyen Hazard’ın son durumları onlar adına şüphe uyandırıyor.

Bu isme dikkat: Charles de Ketelaere 

Sezon başında 35 milyon gibi bir bedelle Milan’a transfer olan 21 yaşındaki hücum oyuncusu Charles de Ketelaere, turnuvada patlama yapabilecek isimlerin başında geliyor. Hücum hattının her bölgesinde görev alabilen genç futbolcu, 1.92 boyuna rağmen top hakimiyeti ve tekniği ile fark yaratıyor. Belçika’nın hücum hattındaki yıldızlarının sakatlık riskleri de düşünüldüğünde De Ketelaere onların olası yokluğunda daha fazla süre alabilir. Hücum hattının her bölgesinde forma giyebilmesiyle birlikte teknik direktörü için harika bir alternatif olan Charles de Ketelaere’yi oynadığı anlarda dikkatle izlemek gerekiyor.

Dünya Kupası tarihinde Belçika

Daha önce 13 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Belçika, 1986 ve 2018’de yarı finale yükselerek tarihinin en büyük başarılarına imza attı. 1986 yılında o dönemki altın jenerasyonu ile dördüncü olan Kırmızı Şeytanlar, 2018 Rusya’da ise üçüncülük maçında İngiltere’yi mağlup ederek bronz madalyayı kazandı. 

Son finalist Hırvatistan aynı başarıyı tekrarlamak için geliyor

2018 Dünya Kupası’nda birçokları için sürpriz bir şekilde finale kadar yükselen Hırvatistan, Zlatko Dalic yönetiminde başarılarını tekrarlamak için Katar’a geliyor. Yıldız isimlerinin son Dünya Kupası’nda yer alacak olması onlar adına da uluslararası futbol sahnesine bir veda olacak. Takımın kilit isimleri Luka Modric 37, Ivan Perisic 33 ve Marcelo Brozovic de 30 yaşına gelmiş durumda, ayrıca takımın 2018’deki kilit isimlerinden Mario Mandzukic de futbolu bıraktı. Orta sahadaki ikili Brozovic-Modric temelinde oyununu şekillendiren Hırvatistan, kadrosundaki birkaç yeni isimle birlikte tekrar finali hedefliyor.

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri H Grubu’nda Rusya, Slovakya, Slovenya, Güney Kıbrıs ve Malta ile mücadele eden Hırvatistan, 7 galibiyet ve 2 beraberlikle grubu lider tamamlayarak Katar vizesi aldı. Rakip ağları 21 kez sarsan Hırvatistan, kalesinde yalnızca 4 gol gördü. Takımın son olarak Uluslar Ligi’ndeki form durumu Dünya Kupası’na dair beklentileri de artırdı. Uluslar Ligi’ndeki 4 maçından galip ayrılan Hırvatistan, bu galibiyetlerin ikisini Danimarka, diğer ikisini de Avusturya ve Fransa karşısında aldı.

Hırvatistan’ın elemelerde aldığı sonuçlar:

Slovenya 1-0 Hırvatistan/ Hırvatistan 1-0 Güney Kıbrıs/ Hırvatistan 3-0 Malta/ Rusya 0-0 Hırvatistan/ Slovakya 0-1 Hırvatistan/ Hırvatistan 3-0 Slovenya/ Güney Kıbrıs 0-3 Hırvatistan/ Hırvatistan 2-2 Slovakya/ Malta 1-7 Hırvatistan/ Hırvatistan 1-0 Rusya

Hırvatistan’ın elemelerde kaydettiği goller:

Hırvatistan’ın Dünya Kupası kadrosu:

Kaleciler: Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Ivo Grbic (Atletico Madrid), Ivica Ivusic (Osijek)

Savunma: Josip Stanisic (Bayern Münih), Borna Sosa (Stuttgart), Josko Gvardiol (Leipzig), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barisic (Rangers), Domagoj Vida (AEK), Josip Juranovic (Celtic), Martin Erlic (Sassuolo), Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)

Orta Saha: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Chelsea), Marcelo Brozovic (Inter), Mario Pasalic (Atalanta), Nikola Vlasic (Torino), Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt), Lovro Majer (Rennes), Luka Sucic (Salzburg)

Forvet: Ivan Perisic (Tottenham), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Marko Livaja (Hajduk Split), Bruno Petkovic, Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna).

Hırvatistan kadrosunda bir dönem ülkemizde Beşiktaş forması giyen Domagoj Vida da yer alıyor. 

Zlatko Dalic’in Hırvatistan’ı:

2017’den bu yana Hırvatistan Milli Takımı’nın başında bulunan Zlatko Dalic, genellikle 4-3-3 dizilişini tercih ediyor. Orta sahada takımın süper yıldızı Luka Modric’in etrafında kurgulanan oyun planı, ofansif bir futbol vaad ediyor. Savunma hattını ise tecrübeli stoper Dejan Lovren etrafında şekillendiren Dalic’in elinde bu defa Bayern Münih ve RB Leipzig formaları giyen iki genç oyuncu Josip Stanisic ve Josko Gvardiol da mevcut. Hücum hattında ise kulüp kariyerinin aksine hücum oyuncusu olarak oynayan Perisic takımın kilit isimlerinden. 

Bu isme dikkat: Mislav Orsic

Dinamo Zagreb’in 29 yaşındaki forveti Mislav Orsic, Dünya Kupası’nda Hırvatistan adına kesinlikle dikkatle izlenilmesi gereken futbolcular arasında yer alıyor. Hücum hattının her bölgesinde görev yapabilen golcü futbolcu, bu sezon Dinamo Zagreb ile çıktığı 27 maçta 13 gol ve 8 asistlik katkı yaptı. Son Avrupa Şampiyonası’nda da Hırvatistan rotasyonunda yer alan Orsic, son 16 eşleşmesinde takımı İspanya’ya karşı 3-1 gerideyken, son 5 dakikada attığı 1 gol ve 1 asistle maçı uzatma taşımıştı. Bu turnuvada da görev alması halinde gol yollarındaki etkinliğini herkese gösterecektir.

Dünya Kupaları tarihinde Hırvatistan:

Daha önce 5 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Hırvatistan, bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana yalnızca Güney Afrika’daki FIFA 2010 organizasyonuna katılamadı. En büyük başarılarına ise 1998’de aldığı üçüncülük ve 2018’de oynadığı final ile imza attı. 

Uzun bir aradan sonra Dünya Kupası’na katılan Kanada sürpriz yapabilir mi?

2022 Katar Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanarak, 1986’dan bu yana ilk kez Dünya Kupası’nda mücadele edecek olan Kanada, 36 yıl aradan sonra sürprize imza atmayı hedefliyor. 39 yaşındaki kaptanları Beşiktaş efsanesi Atiba Hutchinson önderliğinde turnuvaya gelen Kanada, heyecan verici genç yeteneklere de sahip. Kanada ikinci kez katıldığı turnuvada ilk golünü kaydetmeyi de amaçlıyor.

Dünya Kupası Kuzey ve Orta Amerika Elemeleri’nde grubunu ilk sırada tamamlayan Kanada, grup aşamasında çıktığı 14 karşılaşmada 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. Elemelerde 23 gol kaydeden Kanada kalesinde de 7 gol gördü.

Kanada’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Kanada 1-1 Honduras/ ABD 1-1 Kanada/ Kanada 3-0 El Salvador/ Meksika 1-1 Kanada/ Jamaika 0-0 Kanada/ Kanada 4-1 Panama/ Kanada 1-0 Kosta Rika/ Kanada 2-1 Meksika/ Honduras 0-2 Kanada/ Kanada 2-0 ABD/ El Salvador 0-2 Kanada/ Kosta Rika 1-0 Kanada/ Kanada 4-0 Jamaika/ Panama 1-0 Kanada

Kanada’nın elemelerde attığı goller:

https://www.youtube.com/watch?v=U93Mhg_TItk

Kanada’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: James Pantemis (Montreal), Milan Borjan (Kızılyıldız), Dayne St. Clair (Minnesota United)

Defans: Samuel Adekugbe (Hatayspor), Joel Waterman (Montreal), Alistair Johnston (Montreal), Richie Laryea (Toronto FC), Kamal Miller (Montreal), Steven Vitoria (Chaves), Derek Cornelius (Panetolikos)

Orta saha: Liam Fraser (Deinze), İsmael Kone (Montreal), Mark-Anthony Kaye (Toronto FC), David Wotherspoon (St Johnstone), Jonathan Osorio (Toronto FC), Atiba Hutchinson (Beşiktaş), Stephen Eustaquio (FC Porto), Samuel Piette (Montreal) 

Forvet: Liam Millar (Basel), Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Ike Ugbo (Troyes), Tajon Buchanan (Club Brugge), Jonathan David (Lille), Cyle Larin (Club Brugge), Alphonso Davies (Bayern Münih), Junior Hoilett (Reading)

Kanada’da ülkemizde Beşiktaş forması giyen 39 yaşındaki Atiba Hutchinson kaptan olarak kadroda yer alıyor. Ayrıca Atakaş Hatayspor forması giyen sol bek Sam Adekugbe, bir dönem Demir Grup Sivasspor forması giymiş kaleci Borjan Milan ve bir dönem Beşiktaş forması giymiş forvet Cyle Larin de kadroda yer alıyor.

John Herdman’ın Kanada’sı:

2018’den bu yana Kanada Milli Takımı’nın başında bulunan John Herdman, geçmişte 2011-2018 yılları arasında Kanada Kadın Milli Takımı’nda da görev yaptı. 3-4-1-2 dizilişini tercih eden Herdman, Bayern Münih forması giyen süper yıldızı Alphonso Davies’i öndeki iki forveti Jonathan David ve Cyle Larin’in arkasında serbest rolde kullanıyor. Orta sahada da tutucu oyuncularla beşli savunma hattına destek olarak etkili bir savunma yapmayı amaçlıyor. 

Bu isme dikkat: Alphonso Davies

Bayern Münih formasıyla ile sol bekte görev yaptığı karşılaşmalarda izlemesi ayrı bir keyif olan 22 yaşındaki Alphonso Davies, milli takımı ile daha ofansif bir pozisyonda oynuyor. Etkili driplingleri ve eşsiz atletizmiyle mutlaka mercek altına alınması gereken Davies, takımının iyi bir performans gösterebilmesi adına en önemli oyuncusu.

Dünya Kupası tarihinde Kanada

Daha önce yalnızca bir kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Kanada, Meksika’daki 1986 Dünya Kupası’nda gol bile atamadan tüm maçlarını kaybederek turnuvaya veda etmişti.

Fas sürprize imza atabilecek mi?

2018 Dünya Kupası’nda grupta 1 puanla son sırada yer alsa da son maçta İspanya’ya ecel terleri döktüren Fas, turnuvada akıllarda yer eden bir performans sergilemişti. 2022 Katar Dünya Kupası’na gelmeden üç ay kadar önce teknik direktör değişikliğine giden Fas’ın, bu turnuvadaki hedefi yeni sürpriz sonuçlara imza atmak.

Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde kusursuz bir performans sergileyen Fas, grup aşamasını 6’da 6 ile lider tamamladıktan sonra, play-offlarda Demokratik Kongo’yu 1-1 ve 4-1’lik skorla saf dışı bırakarak Katar vizesi aldı. Grup aşamasında 20 gol kaydeden Fas, kalesinde de yalnızca 1 gol gördü.

Fas’ın elemelerde aldığı sonuçlar:
 
Fas 2-0 Sudan/ Fas 5-0 Gine Bissau/ Gine Bissau 0-3 Fas/ Gine 1-4 Fas/ Sudan 0-3 Fas/ Fas 3-0 Gine/ Demokratik Kongo 1-1 Fas/ Fas 4-1 Demokratik Kongo

Fas’ın elemelerde kaydettiği goller:


Fas’ın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Yassine Bounou (Sevilla), Munir Mohamedi (Al Wehda), Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca).

Defans: Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain), Noussair Mazraoui (Bayern Münih), Nayef Aguerd (West Ham United), Badr Benoun (Katar), Romain Saiss (Beşiktaş), Yahia Attiyat Allah (Wydad Casablanca), Jawad El Yamiq (Valladolid), Achraf Dari (Brest).

Orta saha: Sofyan Amrabat (Fiorentina), Abdelhamid Sabiri (Sampdoria), Selim Amallah (Standard Liege), Azzedine Ounahi (Angers), Bilal El Khannouss (Genk), Yahya Jabrane (Wydad Casablanca).

Forvet: Hakim Ziyech (Chelsea), Amine Harit (Olimpik Marsilya), Abde Ezzalzouli (Osasuna), Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Sofiane Boufal (Angers), Ilias Chair (Queens Park Rangers), Youssef En-Nesyri (Sevilla), Walid Cheddira (Bari), Abderrazak Hamdallah (El-Ittihad).

Fas kadrosunda Beşiktaş forması giyen stoper Romain Saiss ve geçen iki sezonda Atakaş Hatayspor forması giyen kaleci Munir Mohamedi yer alıyor.

Walid Regragui’nin Fas’ı:

Walid Regragui teknik direktörlük kariyeri boyunca taktiksel esnekliği ile biliniyor. Ancak bundan önceki son görevinde Wydad AC takımının başında, sonuç odaklı ve muhafazakâr bir sistem kullanmıştı. Fas ile hazırlık maçlarında ise hücumcu bir 4-3-3 dizilişini tercih eden Regragui, kanat bekleri Mazraoui ve Hakimi’yi etkin olarak kullanmaya çalıştı. Ancak Fas takımının en büyük sorunu hücum hattında net bir bitiricinin yer almaması. Tecrübeli teknik direktör bu sıkıntıyı, Sevilla forması giyen En-Nesyri ile aşmayı planlıyor. 

Bu isme dikkat: Hakim Ziyech

Ajax forması ile harikalar yarattıktan sonra transfer olduğu Chelsea’de bir türlü istediği performansa ulaşamayan 29 yaşındaki Hakim Ziyech, Fas hücum hattının en tehlikeli ismi olarak göze çarpıyor. Bu sezon Chelsea’de yalnızca 271 dakika forma giyen Ziyech, Dünya Kupası’nda tekrar çıkışa geçerek, kariyerini ayağa kaldırabilir. 

Dünya Kupası tarihinde Fas:

Daha önce tarihinde 5 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Fas, yalnızca 1986’da grup aşamasının ötesini görebilmişti. En büyük başarısına ise 1986’da son 16 turuna yükselerek ulaşan Fas, bu turda Batı Almanya’ya 1-0 kaybederek elendi.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.