Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’nın İsveç’ten talep ettiği anayasa değişikliği yürürlüğe girdi

İsveç Parlamentosu’nun 17 Kasım’da duyurduğu terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran anayasa değişikliği 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamak için talep ettiği maddelerden biriydi. Böylece İsveç, parlamentosundan daha sıkı terörle mücadele yasaları geçirebilecek.

İsveç Adalet Bakanlığı’ndan yapılan “Anayasa değişikliği terörle mücadelede daha güçlü olanaklar sunuyor” başlıklı bilgi notunda, terör faaliyeti yürüten grupların örgütlenme hürriyetini kısıtlamaya olanak sağlayan anayasa değişikliğinin 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdiği açıklandı.

Bu anayasa değişikliği ile İsveç’te teröre daha karşı daha fazla ve yeni imkanlarla mücadele edebileceğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Bu değişiklik, kanun koyucular açısından, örneğin bir terör örgütüne katılımı daha geniş bir çerçeveyle suç unsuru haline getirmeyi ve terör örgütlerini yasaklamayı olanaklı kılmaktadır.”

Bu kanunun Türkiye için anlamı ne?

17 Kasım’da İsveç’in 349 sandalyeli parlamentosunda 278 milletvekilinin verdiği evet oyuyla kabul edilen değişikliğe göre, teröre bulaşan veya terörü destekleyen derneklerin örgütlenme özgürlüğü sınırlanacak, terör örgütüne katılım daha geniş çapta suç sayılacak ve terör örgütleri yasaklanabilecek.

AFP’nin aktardığına göre uzmanlar, bu yeni yasa ile Ankara’nın ve birçok ülkenin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK üyelerinin yargılanmasının daha kolay olacağını düşünüyor. Stokholm hükümeti daha önce de Türkiye’ye silah ihracatının yasaklanması kararını iptal etmişti.

İsveç Parlamentosu’ndaki oylamada 278 milletvekili değişikliğe evet dedi.

37 milletvekilinin aleyhte oy kullandığı düzenlemeye Yeşiller ve Sol Parti milletvekilleri karşı çıktı, 42 milletvekili oylamaya katılmadı. İsveç’te bir anayasa değişikliğinin bir genel seçimle birlikte iki ayrı parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson, Ankara’ya yaptığı ziyarette söz konusu anayasa değişikliğini büyük bir adım olarak nitelendirmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kristersson, “İsveç, yıl sonuna kadar ve gelecek yılın başlarında İsveç yasal makamlarına terörle mücadelede daha fazla güç verecek büyük adımlar atacak” demişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasını bırakarak NATO’ya katılmak için başvuru yaptı. Ancak Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üyeliğini, özellikle İsveç’i, “terör örgütlerinin misafirhanesi” olmakla suçladı ve ambargo uyguladı. İki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğinin onaylanması için üye ülkelerin bu kararı parlamentolarında kabul etmesi gerekiyor. 2023 yılının ilk günlerinde 30 üyeli NATO ittifakında bu kararı onaylamayan iki ülke var: Türkiye ve Macaristan.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Haziran’da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdelena Andersson, İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde bir araya gelmiş ve görüşmelerin ardından üçlü mutabakat metni imzalanmıştı. Böylece Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusunu destekleyeceğini belirtmişti. 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için üye ülkelerin bu kararı parlamentolarında kabul etmesi gerekiyor. Bu süreç devam ederken, Ankara’dan gelen açıklamalarda Stokholm ve Helsinki hükümetlerinin bu mutabakattaki maddelere uymadığı aktarılmıştı. 

İsveç hükümetinin de 6 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na bir mektup gönderdiği ortaya çıkmıştı. İki sayfalık mektupta, Türkiye’nin NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek için PKK’ya yönelik terörle mücadele çabalarının hızlandırılması dahil olmak üzere somut adımlar atıldığı belirtilmiş, İsveç’in haziran ayında imzalanan anlaşmaya tümüyle bağlı kaldığına dair 14 farklı örnek verilmişti. 

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.