Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Katar Dünya Kupası’na doğru: H Grubu | Cristiano Ronaldo, Portekiz ile son kez Dünya Kupası sahnesinde – Gana, Luis Suarez’den 2010 Dünya Kupası’nın rövanşını alabilecek mi?

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor olarak; Portekiz, Uruguay, Gana ve Güney Kore’nin yer aldığı H Grubu’nu sizin için mercek altına aldık. Kadrolar, ön plana çıkan futbolcular, teknik direktörlerin oyun anlayışları ve niceleri… Kahvenizi alın ve bizimle Dünya Kupası yolculuğuna şimdiden başlayın.

Cristiano Ronaldo kariyerindeki tek eksik olan Dünya Kupası’nı kazabilecek mi?

Dünya kupalarında istediği sonuçları bir türlü elde edemeyen Portekiz, süper yıldızı Cristiano Ronaldo’nun yer alacağı Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nda şampiyonluğu hedefliyor. Portekiz ile 2016’da Avrupa Şampiyonası ve 2019’da Uluslar Ligi’ni kazanan Ronaldo, kariyerindeki tek eksik olan Dünya Kupası şampiyonluğu için son şansını deneyecek. Kulüp kariyerinde düşüşe geçen 37 yaşındaki yıldız, Katar’daki performansıyla kariyerini tekrar zirveye çıkarmayı da amaç edinmiş durumda. Bu organizasyonda beşinci kez boy gösterecek olan Ronaldo, aynı zamanda Dünya Kupası’na en çok katılan isimler listesindeki yerini de alacak.

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde kendi standartlarında oldukça zayıf bir grup aşaması geçiren Portekiz; Sırbistan, İrlanda, Lüksemburg ve Azerbaycan ile mücadele ettiği A Grubu’nu Sırbistan’ın ardından ikinci sırada tamamladı. Grup liderliği için çıktığı son maçta evinde Sırbistan’a mağlup olması Portekiz için soru işaretleri uyandırdı. Katar vizesi için play-off oynama durumunda kalan Portekiz, yarı finalde Türkiye A Milli Futbol Takımını oldukça dramatik bir şekilde sona eren karşılaşmada 3-1 mağlup ederek finale yükseldi. Finalde de Kuzey Makedonya’yı 2-0’lık skorla geçen Portekiz, kupaya katılma hakkını kazandı.

Portekiz’in elemelerde aldığı sonuçlar:

Portekiz 1-0 Azerbaycan/ Sırbistan 2-2 Portekiz/ Lüksemburg 1-3 Portekiz/ Portekiz 2-1 İrlanda/ Azerbaycan 0-3 Portekiz/ Portekiz 5-0 Lüksemburg/ İrlanda 0-0 Portekiz/ Portekiz 1-2 Sırbistan/ Portekiz 3-1 Türkiye/ Portekiz 2-0 Kuzey Makedonya

Portekiz’in Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Diogo Costa (Porto), Rui Patricio (Roma), Jose Sa (Wolverhampton).

Defans: Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo, Rúben Dias (Manchester City), Danilo Pereira, Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Pepe (Porto), António Silva (Benfica), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund).

Orta saha: Rúben Neves, Matheus Nunes (Wolverhampton), João Palhinha (Fulham), William Carvalho (Real Betis), Bruno Fernandes (Manchester United), Vitinha (Paris Saint-Germain), Otávio (Porto), João Mário (Benfica), Bernardo Silva (Manchester City).

Forvet: Rafael Leão (Milan), Joao Felix (Atlético Madrid), Ricardo Horta (Braga), Gonçalo Ramos (Benfica), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Andre Silva (Leipzig).

Portekiz kadrosunda bir dönem Beşiktaş forması giymiş Pepe de yer alıyor.

Fernando Santos’un Portekiz’i:

2014’ten bu yana Portekiz Milli Takımı’ndaki görevini sürdüren Fernando Santos, ülke tarihinin en büyük başarılarına imza atmış olsa da oynattığı oyun ve pragmatik tarzı ile taraftarlar tarafından yoğun eleştiri alıyor. Genellikle 4-3-3 dizilişini tercih eden Santos, zaman zaman 4-2-3-1 de kullanıyor. Orta sahada tutucu oyuncuları tercih etmesi ve takımı yeterince atak oynatmaması sıkıcı bir futbol izletse de Santos’un Portekiz’i, sonuç alma konusunda sıkıntı yaşamıyor.

Bu isme dikkat: Diogo Costa

Porto’nun 23 yaşındaki genç file bekçisi Diogo Costa, yaşlanan ve mevcut formu ile gözden düşen Rui Patricio’dan bayrağı devralmaya hazırlanıyor. Bu sezon Porto ile hem Portekiz Ligi’nde hem de Şampiyonlar Ligi’nde iyi performanslar sergileyen 23 yaşındaki başarılı eldiven, Katar’da göstereceği performansla kariyerindeki bir sonraki adımı atabilir.

Dünya Kupası tarihinde Portekiz

Daha önce 7 kez Dünya Kupası’nda boy gösteren Portekiz, en büyük başarılarına 1966’da aldığı üçüncülük ve 2006’da elde ettiği dördüncülük ile imza attı. 2000’ler sonrasında düzenlenen bütün kupalara katılan Portekiz, öncesinde yalnızca 2 kez katılabilmişti. 1966 Dünya Kupası’nda yarı finalde ev sahibi ve daha sonra kupayı müzesine götürecek olan İngiltere’ye kaybeden Portekiz, 2006’da ise Fransa’ya kaybetmişti.

Uruguay yaşlanan çekirdeği ile başarıya ulaşabilecek mi?

Dünya kupalarının vazgeçilmez renklerinden Uruguay, Katar’da iz bırakmayı hedefliyor. Kadrosunun temelini oluşturan ve geçmişte onları başarıya taşıyan oyuncu grubu yaşlanmış olsa da yeni ekleme yaptıkları gençlerle birlikte başarıya ulaşmayı planlıyorlar. Kadroda yer alan Fernando Muslera, Luis Suarez, Diego Godin ve Edinson Cavani gibi yıldızlar büyük ihtimalle son kupaları için sahneye çıkıyor.

Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde grubu üçüncü sırada tamamlayarak Katar vizesi alan Uruguay, çıktığı 18 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı. Attığı 22 golün yanı sıra kalesinde de aynı sayıda gol gördü.

Uruguay’ın elemelerde kaydettiği goller:

Uruguay’ın elemelerde aldığı sonuçlar:

Uruguay 2-1 Şili/ Ekvador 4-2 Uruguay/ Kolombiya 0-3 Uruguay/ Uruguay 0-2 Brezilya/ Uruguay 0-0 Paraguay/ Venezuela 0-0 Uruguay/ Peru 1-1 Uruguay/ Uruguay 4-2 Bolivya/ Uruguay 1-0 Ekvador/ Uruguay 0-0 Kolombiya/ Arjantin 3-0 Uruguay/ Brezilya 4-1 Uruguay/ Uruguay 0-1 Arjantin/ Bolivya 3-0 Uruguay/ Paraguay 0-1 Uruguay/ Uruguay 4-1 Venezuela/ Uruguay 1-0 Peru/ Şili 0-2 Uruguay

Uruguay’ın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Fernando Muslera (Galatasaray), Sergio Rochet (Nacional), Sebastián Sosa (Independiente)

Savunma: Ronald Araujo (Barcelona), Sebastian Coates (Sporting Lisbon), Martin Caceres (LA Galaxy), Guillermo Varela (Flamengo), Matias Vina (Roma), Mathias Olivera (Napoli), Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Diego Godín (Velez Sarsfield), Jose Luis Rodriguez (Nacional)

Orta saha: Lucas Torreira (Galatasaray), Matias Vecino (Lazio), Rodrigo Bentancur (Tottenham), Manuel Ugarte (Sporting Lizbon), Giorgian de Arrascaeta (Flamengo), Nicolas de la Cruz (River Plate), Federico Valverde (Real Madrid), Facundo Pellistri (Manchester United), Agustin Canobbio (Atlético Paranaense), Facundo Torres (Orlando)

Forvet: Luis Suarez (Nacional), Darwin Nunez (Liverpool), Maxi Gomez (Trabzonspor), Edinson Cavani (Valencia).

Uruguay’ın kadrosunda Galatasaray forması giyen Fernando Muslera ve Lucas Torreira ile birlikte Trabzonspor forması giyen Maxi Gomez de yer alıyor. Ayrıca bir dönem ülkemizde Demir Grup Sivasspor forması gien Sergio Rochet de Uruguay için ter dökecek.

Diego Alonso’nun Uruguay’ı:

Efsane teknik direktörleri Oscar Tabarez’in yerine göreve getirilen Diego Alonso, zaman zaman sıkıntılı süreçler yaşasa da gemiyi limana yanaştırmayı başardı. Taktiksel açıdan belirli bir dizilişi olmayan Alonso, taktiksel esnekliği ile biliniyor. Elemelerde 4-4-2, 4-2-3-1, 4-1-4-1 ve 4-3-1-2 dizilişlerinin hepsini rakibe göre esneterek kullandı. Kalede de değişikliğe giden Alonso, Galatasaray’da forma giyen Fernando Muslera’yı kulübeye çekerek, kaleyi bir dönem Sivasspor’da forma giyen Sergio Rochet’ye emanet etti.

Bu isme dikkat: Federico Valverde

Real Madrid forması ile son iki sezonda Avrupa’da fırtına gibi esen Federico Valverde, kuşkusuz bu turnuvada en ön plana çıkacak yıldız isimlerin başında geliyor. Orta sahanın her bölgesinde forma giyebilen Valverde, bu sezon Real Madrid formasıyla çıktığı 20 maçta 8 gol ve 4 asist kaydetti. 24 yaşındaki yıldız futbolcu, iki yönlü oyunu ve dinamizminin yanında skorer kimliğiyle Uruguay için kilit isimlerin başında geliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=rjJo_ZrgofM&feature=youtu.be

Dünya Kupası tarihinde Uruguay

Daha önce tarihinde 13 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Uruguay, kendi evinde düzenlenen ve ilk Dünya Kupası olan 1930’da ve 1950’de olmak üzere iki kez kupayı müzesine götürdü. Modern zamanlardaki en büyük başarısı ise 2010 Güney Afrika’da üçüncülük olan Uruguay, çeyrek finalde bu yıl grupta eşleştiği Gana’yı penaltılar sonucunda saf dışı bırakarak yarı finale yükselmişti. O karşılaşmada Suarez, 120. dakikada ağlarla buluşmak üzere olan topu eliyle kurtarıp kırmızı kart görmüştü. Asamoah Gyan uzatmanın sonundaki penaltıdan yararlanamamış ve seri penaltılarda rakibini mağlup eden Uruguay, yarı finale yükselmişti.

Gana, Luis Suarez’den 2010’un rövanşını alabilecek mi?

2002 sonrasında üst üste üç Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Gana, 2018’i kaçırdıktan sonra tekrar futbolun en üst seviye organizasyonda yer alacak. Afrika temsilcisi, Avrupa’nın üst düzey kulüplerinde forma giyen yetenekli oyuncularıyla birlikte, turnuvada sürprize imza atabilecek ekiplerin başında geliyor. Gana’nın bir hedefi de, 2010’daki dramatik elenişin ardından, bu kez grupta eşleştikleri Uruguay’dan rövanşı almak olacak.

Dünya Kupası Afrika Elemeleri İkinci Tur G Grubu’nu Güney Afrika, Etiyopya ve Zimbabve’nin önünde ilk sırada tamamlayan Gana, üçüncü turda da Nijerya’yı saf dışı bırakarak Katar vizesini aldı. Elemelerde çıktığı 8 karşılaşmada 8 gol kaydeden Gana, kalesinde de 4 gol gördü.

Gana’nın elemelerde aldığı sonuçlar:

Gana 1-0 Etiyopya/ Güney Afrika 1-0 Gana/ Gana 3-1 Zimbabve/ Zimbabve 0-1 Gana/ Etiyopya 1-1 Gana/ Gana 1-0 Güney Afrika/ Gana 0-0 Nijerya/ Nijerya 1-1 Gana

Gana’nın Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci:  Lawrence Ati-Zigi (St Gallen), Danlad İbrahim (Asante Kotoko), Manaf Nurudeen (Eupen)

Defans: Joseph Aidoo (Celta Vigo), Daniel Amartey (Leicester City), Abdul-Rahman Baba (Reading), Alexander Djiku (Racing Strasbourg), Tariq Lamptey (Brighton & Hove Albion), Gideon Mensah (AJ Auxerre), Denis Odoi (Club Brugge), Mohammed Salisu (Southampton), Alidu Seidu (Clermont Foot)

Orta Saha: Andre Ayew (Al Sadd), Mohammed Kudus (Ajax Amsterdam), Daniel-Kofi Kyereh (SC Freiburg), Elisha Owusu (Gent), Thomas Partey (Arsenal), Salis Abdul Samed (Racing Lens)

Forvet: Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Jordan Ayew (Crystal Palace), Osman Bukari (Red Star Belgrade), Issahaku Abdul Fatawu (Sporting Lisbon), Antoine Semenyo (Bristol City), Kamal Sowah (Club Brugge), Kamaldeen Sulemana (Stade Rennes), Inaki Williams (Athletic Bilbao)

Gana kadrosunda bir dönem Fenerbahçe forması giyen Andre Ayew de yer alıyor.

Otto Addo’nun Gana’sı:

Şubat ayından bu yana Gana teknik direktörlük görevini sürdüren Otto Addo, genç oyunculardan kurulu takımında çoğunlukla 4-3-3 ve 4-2-3-1 dizilişlerini tercih ediyor. Takıma gelişiyle birlikte sağlam bir savunma anlayışı oturtmaya çalışan Addo, genç isimlere de forma vererek onlara duyduğu güveni gösterdi.  

Bu isme dikkat: Mohammed Kudüs

Gana’nın, kaleci ve stoper mevkileri dışında merkezdeki her rolde oynayabilen genç yıldızı Mohammed Kudüs, turnuvada patlama yapma potansiyeline sahip. Ajax formasıyla harikalar yaratan genç oyuncu, hem forvet hem 10 hem de 6-8 numara olarak forma giyebiliyor. Bu sezon Ajax ile çıktığı 21 maçta 10 gol ve 2 asist ile oynayan Kudüs, turnuva sonrasında rekor bedellerle transfer yapabilir.

Dünya Kupası tarihinde Gana

Daha önce 3 kez Dünya Kupası’nda boy gösteren Gana, bu katılımların hepsini 2006-2014 arasındaki süreçte kaydetti. En büyük başarısına da 2010 Dünya Kupası’nda imza atan Gana, Uruguay’a dramatik şekilde çeyrek finalde elendi. Bu defa, Uruguay ile grupta karşı karşıya gelecek olan Gana 2010’un da intikamını almak isteyecektir.

Katıldığı 10 kupadan sekizine grup aşamasında veda eden Güney Kore işleri tersine çevirebilecek mi?

Evinde düzenlediği ve dördüncü olduğu 2002 Dünya Kupası’nın dışında yalnızca 2010 Güney Afrika’da grup aşamasının ötesine gitmeyi başaran Güney Kore’de hedef gruptan çıkabilmek. 2018 Rusya onlar için hayal kırıklığı olsa da son maçta 2014 Dünya Kupası şampiyonu Almanya’yı 2-0 mağlup ederek kupanın dışına itmeyi başardılar.

Dünya Kupası Asya Elemelerinde yalnızca 1 mağlubiyet alan Güney Kore, o tek mağlubiyeti her şey kesinleştikten sonra BAE karşısında aldı. Üçüncü tur grubunda çıktığı 17 maçta 35 gol kaydeden Asya temsilcisi, kalesinde yalnızca 4 gol gördü. Hazırlık maçlarında da pozitif sonuçlar alan Güney Kore, Katar’a çok formda geliyor.

Güney Kore’nin elemelerde aldığı sonuçlar

Türkmenistan 0-2 Güney Kore/ Güney Kore 8-0 Sri Lanka/ Kuzey Kore 0-0 Güney Kore/ Lübnan 0-0 Güney Kore/ Güney Kore 5-0 Türkmenistan/ Sri Lanka 0-5 Güney Kore/ Güney Kore 2-1 Lübnan/  Güney Kore 0-0 Irak/ Güney Kore 1-0 Lübnan/ Güney Kore 2-1 Suriye/ İran 1-1 Güney Kore/ Güney Kore 1-0 BAE/ Irak 0-3 Güney Kore/ Lübnan 0-1 Güney Kore/ Suriye 0-2 Güney Kore/ Güney Kore 2-0 İran/ BAE 1-0 Güney Kore

Güney Kore’nin elemelerde kaydettiği goller:

Güney Kore’nin Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Kaleci: Kim Seung-gyu (Al Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan Hyundai), Song Bum-keun (Jeonbuk Motors)

Savunma: Kim Min-jae (Napoli), Kim Jin-su (Jeonbuk Motors), Hong Chul (Daegu FC), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Motors), Yoon Jong-gyu (FC Seoul), Kim Young-gwon (Ulsan Hyundai), Kim Tae-hwan (Ulsan Hyundai), Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Cho Yu-min (Daejeon Citizen)

Orta saha: Jung Woo-young (Al Sadd), Na Sang-ho (Seoul), Paik Seung-ho (Jeonbuk Motors), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Song Min-kyu (Jeonbuk Motors), Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Lee Jae-sung (Mainz), Hwang Hee-chan (Wolverhampton Wanderers), Hwang In-beom (Olimpiakos), Jeong Woo-yeong (Freiburg), Lee Kang-in (Real Mallorca)

Forvet: Hwang Ui-jo (Olympiakos), Cho Gue-sung (Jeonbuk Motors), Son Heung-min (Tottenham Hotspur).

Güney Kore kadrosunda geçen sezon Fenerbahçe forması giyen Kim Min-Jae de yer alıyor.

Paulo Bento’nun Güney Kore’si:

2018’den bu yana Güney Kore Milli Takımı’nın başında bulunan Portekizli teknik adam Paulo Bento, Kore tarihinin milli takımda en uzun süre görev yapan teknik direktörü oldu. Çoğunlukla 4-1-3-2 ve 4-2-3-1 dizilişlerini tercih eden Bento, derin oyuncu kurucu rolünde bir defansif orta saha kullanmayı seviyor. Forvetlerinden ise durmaksızın koşu talep eden Bento, sahada takımını asimetrik olarak diziyor. 

Bu isme dikkat: Kim Min-Jae

Geçen sezon Fenerbahçe ile etkileyici performanslara imza atan 26 yaşındaki stoper Kim Min-Jae, bu sezon transfer olduğu Napoli’de harika oyununu bir üst seviyeye taşıdı. Hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de Serie A’da takımının liderliğinde büyük pay sahibi olan Kim Min-Jae, şimdiden Avrupa’nın büyüklerinin radarına girdi. Güney Kore’nin, Katar’daki serüveninde gideceği noktayı Heung Min-Son ile beraber Kim Min-Jae’nin performansları belirleyecek.

Dünya Kupası tarihinde Güney Kore

Daha önce 10 kez Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteren Güney Kore, 2002’de ev sahibi olduğu turnuvada elde ettiği dördüncülük ve 2010 Güney Afrika’daki son 16 başarısı haricinde, diğer sekiz turnuvaya da grup aşamasında veda etti. 

2002 Dünya Kupası’ndaki unutulmaz Güney Kore- İtalya karşılaşması:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler