Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da protestocular Humeyni’nin evini ateşe verdi

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestocular, İran İslam Devrimi’nin siyasî ve ruhani lideri Ayetullah Humeyni’nin doğduğu evi ateşe verdi.

Sosyal medyada yayınlanan videolar ve fotoğraflarda İslam Devrimi’nin 1989’da ölen lideri Ayetullah Humeyni’nin eski evinin ateşe verildiği görülüyor. Videolarda onlarca kişinin Humeyni aleyhine slogan attığı da duyuluyor. Humeyni’nin doğduğu Humeyn şehrindeki ev, sonradan müzeye çevrilmişti.

Reuters, sosyal medyada dolaşan iki videoyu doğruladı. Fakat İran’ın yarı resmî ajansı Tasnim, Humeyni’nin evinin ateşe verildiğini yalanladı, evin dışında çok az sayıda insanın toplandığını belirtti.

Öte yandan başkent Tahran olmak üzere birçok şehirde protestolar devam ediyor. Protestocular, “Bu yıl kan yılı ve Hamaney devrilecek” sloganları atıyor. Humeyni’nin halefi Ayetullah Ali Hamaney, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda, eylemcilerin yoğun baskısı altında.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar üçüncü ayına girdi. Sivil toplum kuruluşlarına göre, protestolarda ülke genelinde en az 300 kişi hayatını kaybetti, 5 bin kişi tutuklandı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.