Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Dünya Kupası’na oyuncu gönderen liglerin analizi: Bundesliga’nın yıldızları, Katar’da fark yaratabilecek mi?

Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım Pazar günü başlayıp 18 Aralık Pazar günü sona erecek. Medyascope Spor Servisi’nden Bundesliga 101 ekibinden Gencer Konur, Bundesliga’nın yıldızlarının Katar’da sergilemesi beklenen performansları değerlendirdi. 

Dünya Kupası’nın yıldızı: Bundesliga

Geldi zaman, geçti zaman derken, heyecanla beklediğimiz Dünya Kupası kapımıza dayandı. Bu yıl bir ilke imza atacak olan turnuvada maçlar, alışık olduğumuzun dışında sıcak yaz ayları yerine, kışa doğru oynanacak. Bu soğuk dönemde oynanacak mücadelelerin içimizi ısıtması dileğiyle….

Bu yazımda, Dünya Kupası’nda Almanya Milli Takımı dışında yer alacak olan Bundesliga oyuncuları hakkında gözlem ve tahminlerimi sizlerle paylaşacağım. Turnuvaya katılan ülkeleri incelediğimizde; üçü Bundesliga-2 olmak üzere, toplam 82 Bundesliga oyuncusu turnuvada kendine yer buldu. Bu sayı, turnuvadaki toplam oyuncu sayısının yüzde 10’unu oluşturuyor. Kısacası Bundesliga yine dünya sahnesinde yerini aldı.

Turnuvaya katılan 32 takımdan 23’ünde en az bir Bundesliga oyuncusu yer alıyor. Brezilya, Meksika, Kosta Rika, Uruguay gibi Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra, Katar ve Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerinin de kadrolarında Bundesliga’dan herhangi bir isim bulunmuyor. Almanya Milli Takımı’nın kadrosunda yer alan isimlerin 21’i Bundesliga’da top koştururken; Bayern Münih, 17 futbolcusunu Dünya Kupası’nda yer alan çeşitli ülkelere yollayarak turnuvaya en çok oyuncu gönderen kulüp unvanını ele geçirmiş durumda. Son olarak, kadrosunda en çok Alman Ligi’nden futbolcu barındıran iki takımın (Almanya hariç) yedişer oyuncu ile Japonya ve İsviçre olduğunu da vurgulayalım.

Marco Reus

Turnuvada fark yaratacak Bundesliga futbolcuları

Sakatlıkları nedeniyle bu turnuvayı kaçıran ve kaçırdığına üzüldüğümüz oyuncular mevcut. Bu listenin en başında Sadio Mane, Christopher Nkunku ve Marco Reus gibi futbolcular yer alıyor. Şimdi gelelim turnuvaya gidebilen oyuncular arasından adından söz ettirme ihtimali yüksek olan isimlere…

Jude Bellingham

Bundesliga’da adından son yıllarda çok söz ettiren Jude Bellingham, bu listenin bir numarasında yer alıyor. İngiltere Mili Takımı, EURO 2020’de finale çıkarak bir nebze de olsa istenen hedeflere ulaşmayı başarsa da finalde kupanın kaybedilmesi ülkede büyük hayal kırıklığı yarattı. Söz konusu turnuvada henüz 17 yaşında olan Jude Bellingham, daha çok rotasyon oyuncusu olarak değerlendirilmiş fakat bu rolde etkili olmayı başaramamıştı. Ancak Bellingham, son iki yılda kendisini hem fiziksel açıdan hem de oyun tekniği olarak çok geliştirdi. Yaşına rağmen yüksek olgunluk ve soğukkanlılığa sahip oyuncu , böylelikle 19 yaşında Borussia Dortmund kaptanlığına kadar yükseldi. Jude Bellingham, Dünya Kupası’nda çoğunluğu Premier Lig oyuncularından oluşan İngiltere kadrosunda en ön planda olabilecek isim. Bellingham, burada göstereceği performansla, Gerrard ve Lampard’ın ardından İngiliz taraftarların yıllarca güveneceği bir isim olabilir. 

Jeremie Frimpong

Jeremie Frimpong, listemizdeki bir diğer isim. Bayer Leverkusen’de sağ bek olarak oynayan Frimpong, skora verdiği katkı sayesinde milli takıma kadar yükseldi. Frimpong, kendisiyle aynı mevkinin oyuncusu olan ve EURO 2020’de Hollanda adına sürpriz bir çıkış gösteren Dumfries ile tatlı bir rekabet içine girecektir. Frimpong’un, şu anda daha formda olduğunu göz önüne alırsak, forma verilmesi halinde iki yıl önceki Dumfries etkisine benzer bir performans sergileyebileceğini söyleyebiliriz. 

Jesper Lindström

Bahsetmek istediğim başka bir isim ise Jesper Lindström. Frankfurt’un 22 yaşındaki orta saha oyuncusu, geçen yıl takımıyla Avrupa Ligi kupasını kaldırdı. Genç oyuncu, bu yıl da şimdiye kadar çıktığı 14 maçta attığı 6 gol ve yaptığı 2 asist ile beklentilerin üstüne çıkmayı başardı. Hojbjerg, Eriksen, Delaney ve Skov gibi bol opsiyonlu Danimarka orta sahasında kendine yer bulabilirse, o da bu turnuvanın yükselen yıldızları arasına girip, büyük takımların radarına yakalanabilir.

Dayot Upamecano

Altı oyuncu ile yüksek sayıda Bundesliga oyuncusu barındıran Fransa kadrosunda da heyecan veren isimler yer alıyor. Hernandez, Pavard ve Coman, milli takımda düzenli olarak süre bulabilen oyuncular. Ancak ilk kez büyük bir organizasyonda milli takıma dahil edilen Upamecano, takımı adına ciddi ses getirebilir ve savunmada Varane ile iyi bir ikili oluşturabilir. Ayrıca Marcus Thuram ve Nkunku’nun sakatlığı sonrasında kadroya dahil edilen Kolo Muani, süre bulmaları halinde Fransa adına sürpriz performans göstermesini beklediğim diğer iki isim.

Kristijan Jakic

Hırvatistan cephesinde ise savunma hattının gitgide yaşlanması ile yavaş yavaş bayrak Gvardiol, Stanisic ve Borna Sosa gibi isimlere devredilecek gibi. Bu isimler Hırvatistan adına hem savunma hem de hücum tarafında katkıda bulunacaklardır. Frankfurt’ta izlediğimiz bir diğer genç isim Kristijan Jakic de bu turnuvada yıldızını parlatması yüksek ihtimalli bir diğer oyuncu.

Ko Itakura

Son olarak, turnuvaya Alman liglerinden en çok oyuncu alan takımlardan biri olan Japonya’ya göz atalım. Japonya’nın özellikle orta saha rotasyonu neredeyse tamamen tanıdık isimlerden kurulacak gibi görünüyor. Doan, Kamada ve Endo doğrudan 11’de oynaması beklenen isimler. Bu üç ismin her biri, bu sezon takımlarına ciddi oyun ve skor katkısı sağladı. Özellikle Kamada’nın, takımının forveti Kolo Muani’den daha çok gol attığını unutmamak lazım. Japonya adına benim çok umutlu olduğum isimlerden biri de Borussia Mönchengladbach forması giyen Ko Itakura. Japon savunmacı lige çok iyi başlamış, stoper olmasına rağmen ilk 5 maçta sadece 2 faul yapmış, ancak daha sonra diz sakatlığından dolayı sezonun büyük bölümünü kaçırmıştı. İyileşmesinin ardından, Dünya Kupası öncesi son maçta hocası Farke tarafından kısa da olsa süre verilmesi sevindirici. Kendini toparlayıp kupada oynayabilirse, çok iyi olan pozisyon bilgisi ile takımı adına gelebilecek tehlikelerin çoğunu başlamadan bitirebilir ve güçlü rakiplerinin olduğu grupta takımına avantaj sağlayabilir.

Fas’ta Mazraoui, Kore’de Woo-yeong ve Jae-sung, İspanya’da Olmo, Kamerun’da Choupo-Moting ve Kanada’da Alphonso Davies takımları adına önemli ve yüksek katkı sağlaması beklenen diğer isimler.

Her ne kadar turnuvanın adı farklı olsa da, takipçisi olduğumuz Bundesliga’dan tanıdık yüzleri izlemeye devam edeceğiz. Bundesliga 101 ekibi olarak, Dünya Kupası boyunca hem Almanya Milli Takımı hem de Almanya ligi oyuncularını takipte olacağız ve gözlemlerimizi sizinle paylaşacağız. 

Yazan: Gencer Konur

Editör: Kubilayhan Kavrazlı ve Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler