Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İflas başvurusu yapan FTX’in en büyük yatırımcılarına 3.1 milyar dolar borcu olduğu ortaya çıktı

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX’in iflas başvurusu yapmasının ardından, şirketten alacağı olan bankalar ve müşteriler ortaya çıkmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) mahkemeye sunulan belgelere göre FTX’in en büyük 50 alacaklısına yaklaşık 3.1 milyar dolar borcu bulunuyor.

Geçen hafta ABD’de iflas başvurusunda bulunan FTX’in, en büyük 10 alacaklısına 1.45 milyar dolar borcu var. Tek bir alacaklının kaybı da 220 milyon dolar olarak belirlendi. FTX’ten alacaklıların ismi kamuoyuna açıklanmadı. Mahkemeye sunulan belgelere göre şirket, müşterilerin parasıyla çalışanlarına ve danışmanlarına kayıtlara geçirilmeden evler aldı.

Dünyanın en büyük ikinci kripto para borsasının çöküşü, zaten sıkıntılı bir durumda olan kripto para piyasasına duyulan güveni sarstı. İflas başvurusunun ardından adı skandallara karışan FTX kurucusu ve CEO’su Sam Bankman-Fried da istifa etti. Bankman-Fried’ın müşterilerin parasını bir diğer şirketi için kullanıp kullanmadığı inceleniyor. Bloomberg’in haberine göre eylül ayında kişisel serveti 17 milyar dolar olan Bankman-Fried, servetinin yüzde 94’ünü kaybetti.

Sam Bankman-Fried

Alacaklılar arasında Türk bankaları da mı var?

FXT’ten alacaklı olan kurumlar arasında bazı Türk bankalarının olduğu da iddia ediliyor. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, FTX’ten alacaklı olan firmaların listesini paylaştı. Bu listede Akbank, Garanti BBVA, Fibabank ve Vakıfbank’ın da isimleri yer alıyordu. Çıray daha sonra bu tweeti kaldırdı.

Konuya dair tarafımıza bir bilgilendirme notu yollayan FTX Türkiye Teknoloji ve Ticaret A.Ş. (FTX TR), Çıray’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve FTX TR’nin adı geçen bankalara doğrudan bir borcu bulunmadığını bildirdi:

“FTX Türkiye Teknoloji ve Ticaret A.Ş. (FTX TR), hizmet verdiği süre içerisinde kullanıcıların Türk Lirası yatırma ve çekme işlemleri için birçok banka ile işbirliği içerisinde bulunmuştur. Ancak bu bankalardan kredi almamış, borçlanmamış ve herhangi bir ortaklık ilişkisi içine girmemiştir. FTX TR’nin bu bankalara doğrudan ya da dolaylı şekilde herhangi bir borcu bulunmamaktadır. Hiçbir bankanın da FTX TR’den herhangi bir alacağı bulunmamaktadır. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Ne olmuştu?

FTX, 11 Kasım’da iflas başvurusunda bulundu. İflas başvurusunun ardından kripto para piyasaları etkilendi ve Bitcoin’in değeri 16 bin doların altına geriledi. Bankman-Fried’ın istifasının ardından FTX’in yeni yönetici olarak atanan John. J. Ray, “İflasın boyutu daha önce görülmemiş bir türde” dedi. 2001’de iflas eden enerji şirketi Enron’un iflas sürecini yönettiğini söyleyen Ray, “Kariyerim boyunca böylesine kötü bir kurumsal yönetim anlayışı görmedim” diye konuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.