Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sofraların vazgeçilmezi peynirde kriz: “Eskiden 3 kilogram peynir satın alan müşterimiz artık 1 kilogram alıyor”

Haber: Ali Deniz Çakır & Ali Macit

Hayat pahalılığı her alanda artarken temel gıda ürünlerinden peynire gelen zamlar dikkat çekiyor. Son zamlardan sonra peynirin kilogram fiyatı, kırmızı etin fiyatını geçti. Medyascope‘a konuşan esnaf ve vatandaşlar peynire yapılan zamlara tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre süt üretimi yüzde 15 düştü. Süt üretiminin düşmesinin ardından peynir fiyatlarındaki artış vatandaşı zor durumda bıraktı. Doğuş Peynir’de çalışan esnaf Medyascope‘a konuştu.

Zamlardan önce 90 lira olan çeçil peyniri 190 liraya yükseldi”

Peynire yaklaşık yüzde 60 oranında zam yapıldığını belirten esnaf detayları şöyle anlattı:

“Çeçil peynirinin kilosu geçen sene bu zamanlar 90 liraydı. Şu an ise 190 liraya yükselmiş durumda. Vatandaşın peynir alışverişi düştü. Artık peynirleri kilo olarak değil, 250-300 gram olarak satıyoruz. Eskiden 2-3 kilo peynir alan müşterilerimiz artık 1 kilo peynir almaya başladı.”

Ezine peynirinin kilosunun şu an 115 lira olduğunu belirten esnaf, stoklar tükendikten sonra 140 liraya ulaşacağının altını çizdi.

“Peynir tüketimi yarı yarıya düştü”

Düzenli peynir tüketen vatandaşlara zamların tüketim miktarlarını azaltıp azaltmadığını sorduk.

Bir senede tükettiği koyun peynirinin kilogramında 70 liraya yakın bir artış olduğuna dikkat çeken bir vatandaş, bu artışla beraber peynir tüketiminin de yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Peynir tüketimini azaltan vatandaşa fiyatlardaki artışın nedenini sorduğumuzda ise “Bilmiyorum, fiyatların bu kadar yüksek olmasını anlamlandıramıyorum” dedi.

Sürekli aynı bölgeden alışveriş yaptığını, eskiden peynirin yanında kuruyemiş ve zeytin de aldığını dile getiren vatandaş şimdi ise sadece kahve ve baharat alabildiğini belirtti.

“Peynirden vazgeçemiyorum”

Fiyatların arttığını kabul eden başka bir vatandaş ise peynirin fiyatlarının artmasının kendisini peynir tüketmekten vazgeçiremediğini söyledi.

Peynirin hayatının olmazsa olmazı olduğunu belirten vatandaş şöyle konuştu:

“Peynirden hiçbir zaman fedakârlık yapmam ama artan fiyatlardan sonra başka gıdalardan fedakârlık ettiğim oldu. Mesela kuruyemiş ve meyve tüketimimi azalttım. Buraya alışverişe ne zaman gelirsem fiyatlar artmış oluyor. Şu an Ezine peynirinin kilosu 124 lira, geçen geldiğimde ise 110 liraydı. Gelecek sene belki de 224 liraya yükselecek ama ben o zaman da peynirden vazgeçemem.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.