Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman futbolculardan LGBTİ+’lara destek: FIFA’nın “One Love” kol bandı yasağını protesto ettiler

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası E Grubu ilk maçında Almanya ile Japonya, Khalifa International Stadı’nda karşı karşıya geldi. FIFA’nın Dünya Kupası’nda takım kaptanlarının LGBTİ+’lara destek için “One Love” yazılı kol bandı takılmasına tepki göstermesi üzerine Almanya Mili Futbol Takımı oyuncuları, maç önü fotoğrafında elleriyle ağızlarını kapatarak poz verdi.

FIFA’nın Katar’daki insan hakları ihlallerini protesto etmek amacıyla gökkuşağı rengindeki “One Love” kol bandı kullanmayı planlayan Avrupalı takımları tehdit etmesi ve bu bandı takan takım kaptanlarına maçın başında sarı kart verileceğini duyurmasının ardından İngiltere, Galler, Belçika, Danimarka, Almanya, Hollanda ve İsviçre bandı takmaktan vazgeçmişti.

Bugün E Grubu ilk maçında Japonya ile karşı karşıya gelen Almanya Milli Futbol Takımı’nın kaptanı Manuel Neuer, kaptanlık kol bandını takmadı ve ilk 11’de oynayan futbolcular maç öncesinde ağızları kapalı bir şekilde fotoğraf çektirdi.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1595407380333862913?s=20&t=ZpPIbEHs5DiTvkatvtnroQ

“Kol bantlı ya da kol bantsız, duruşumuzun arkasındayız”

Almanya Milli Takımı adına maç öncesinde Twitter’dan bir paylaşım da yapıldı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Kol bandını Almanya Milli Takımı’nda sahip olduğumuz değerleri savunmak için kullanmak istedik: Çeşitlilik ve karşılıklı saygı. Diğer milletlerle birlikte sesimizin duyulmasını istedik. Mesele siyasi bir duruş sergilemek değildi. İnsan hakları müzakere edilemez. Bu kanıksanmalı ancak durum hâlâ böyle değil. Bu nedenle bu mesaj bizim için çok önemli. Kol bandından mahrum bırakmak bizi sesimizden mahrum bırakmaktır. Duruşumuzun arkasındayız.”

“Federasyonlar nasıl baskı altına alınır?”

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in maçı izlerken FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun yanında oturduğu ve kolunda da “One Love” kol bandı taktığı görüldü. Faeser daha önce de yaptırım tehdidinin bir hata olduğunu söylemiş ve FIFA’yı eleştirmişti. Maçtan önce Doha’daki bir etkinlikte konuşan Faeser, “Federasyonlar nasıl baskı altına alınır? Bu hiç doğru değil” dedi.

Almanya Futbol Federasyonu (DFB), FIFA’nın oyunculara disiplin cezası verme tehdidinin yasal olup olmadığını incelediğini duyurmuştu.

Eşcinsellik Katar’da yasal değil. Kol bantları da Katar’daki yasalara karşı sembolik bir protesto olarak görülüyordu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.