Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Erdoğan’ın ABD ve Rusya’ya Suriye/PKK restinin arka planı

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkinreport‘taki yazısında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Almanya’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’na ve Türkiye’nin olası kara harekâtına verdiği tepkiyi değerlendirdi. Erdoğan’ın hem Vaşington hem de Moskova’dan gelen tepkilere rağmen Suriye/PKK restinin arka planında dikkat çekici gelişmeler olduğunu dile getiren Yetkin, şunları kaydetti:

“Üç başkentten de Türkiye’ye bu defa ılımlı tepkilerle kapsamlı kara operasyonunu durdurmaya çalışan benzer beyanlar gelmesinden hareketle bazı sonuçlara ulaşmak mümkün:

  1. Türkiye gibi ABD, Rusya, Almanya’nın da Suriye sahasında etkili istihbarat kaynakları olduğu sır değil. Keza PKK’nın Suriye kolu YPG’nin SDG üzerinden örgütlediği ya da kiraladığı Arap milislere eylemler yaptırdığı da. ABD, Rusya ve Almanya’nın ellerinde İstiklal Caddesindeki terör eylemi üzerine ellerindeki istihbaratın YPG’yi işaret etmesi, bu tür ‘Haklısınız ama…’ mesajlarının kaynağı olabilir.
  2. Üç başkent de ayrı ayrı, Erdoğan’ın restinin gösterdiği üzere Ankara’yı yaptırımlarla tehdit etmenin gelinen aşamada caydırıcı olmayacağını saptamış olabilir. Alman bakanın, ülkesinde Pençe-Kılıç harekâtını protesto için Türkiye seyahatini iptal etme çağrılarına rağmen gelip ‘Yanındayız, ama…’ demesi ilginç bir ayrıntı.
  3. Üç başkent de gelinen aşamada Türkiye’nin kara harekâtı ve devamını PKK/YPG faaliyetleri durmadıkça kaçınılmaz olduğunu saptamış olabilir. Böyle bir hamlenin şiddet ve sonuçlarının dengelemek diğer yandan PKK/YPG’nin kullanım değerini de korumak istiyor olabilirler.”

Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.