Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orban’ın taktığı “Büyük Macaristan” atkısı diplomatik krize yol açtı: Romanya ve Ukrayna özür bekliyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, Budapeşte’de oynanan Macaristan-Yunanistan futbol karşılaşmasında taktığı “Büyük Macaristan” yazılı atkısı eleştirilerin hedefinde. Atkının üzerinde Büyük Macaristan haritası bulunuyor ve bu harita bugünkü Avusturya, Hırvatistan, Romanya, Sırbistan, Slovakya ve Ukrayna’yı içine alan eski Macar Krallığı’nın sınırlarını gösteriyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, Instagram hesabından yayınladığı videosunda futbolcularla görüşürken boynunda Büyük Macaristan atkısı taktığı görülüyor. Orban bu videoyu şu ifadelerle paylaştı: “Futbol siyaset değildir, orada olmayanı görmeyelim. Macar ulusal takımı her nerede yaşıyorsa yaşasın, bütün Macarların takımıdır.”

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Orbán Viktor (@orbanviktor)’in paylaştığı bir gönderi

Büyük Macaristan olarak adlandırılan bu harita, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Trianon Anlaşması ile Macaristan’ın kaybettiği toprakları simgeliyor.

Romanya ve Ukrayna’dan tepki

Orban’ın bu atkıyı takması Macaristan’ın doğu komşuları Romanya ve Ukrayna’yı kızdırdı. Romanya, Macaristan’ın Bükreş Büyükelçisi’ne gönderdiği mesajında Orban’ın bu hareketini kesinlikle onaylamadığını belirtti. Romanya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımladı ve Orban’ı revizyonculukla suçladı.

Romanya Parlamentosu üyesi Alin Mituta da Orban’a sert tepki gösterenlerden biri. Orban’ın bu hareketini sorumsuz bir hareket olarak nitelendiren milletvekili Mituta, “Bu revizyoncu jestler Orban’ı sınırları değiştirme hayali taşıyan Putin’e yaklaştırıyor. Orban Avrupa Birliği’nde yaptırıma tabi tutulmalı ve Avrupalı liderler onu dışlamalı” dedi.

Ukrayna da Macaristan’dan resmibir özür talep etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Orban’ın bu hareketinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve Macaristan’ın Kiev büyükelçisini bakanlığa çağırdıklarını söyledi.

Viktor Orban, ülkesinde basın özgürlüğünü, azınlıkların haklarını ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini kısıtladığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dostluk kurduğu için eleştiriliyor. Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Macaristan’ı AB’nin temel değerlerini baltalamakla suçluyor.

Kaynak: BBC, Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.