Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Rus füzesi” demişti: Associated Press, Polonya’ya düşen füze hakkında hatalı haber yapan muhabiri işten çıkardı

Associated Press (AP), Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne düşen füze hakkında hatalı haber yapan muhabiri James LaPorta’nın işine son verdi. 35 yaşındaki LaPorta, iki kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından yazdığı ve üst düzey bir Amerikan istihbarat yetkisine dayandırdığı haberinde füzenin “Rusya’ya ait” olduğunu öne sürmüştü.

AP, Polonya’daki bir köye düşen ve NATO’yu teyakkuza geçiren füze hakkında yanlış bilgi veren 35 yaşındaki ulusal güvenlik muhabiri James LaPorta’yı işten çıkardı. LaPorta’nın kovulduğu bilgisi ilk olarak dün akşam Daily Beast tarafından duyuruldu. LaPorta konuya dair bir açıklama yapmazken AP çalışanları, Washington Post’a yaptıkları açıklamada işten çıkarılmayı doğruladı.

AP Sözcüsü Lauren Easton, LaPorta’nın işten çıkarılmasına dair şu açıklamayı yaptı:

“Haberlerimizin doğru, adil ve gerçeklere dayalı olmasını sağlamak için anonim kaynakların kullanımı da dahil olmak üzere, standartlara uyuyor ve uyguluyoruz. Bu standartlarımız ihlal edildiğinde, haberin bütünlüğünü korumak için gerekli adımları atmalıyız. Bu kararları hafife almıyoruz ve münferit olaylara da dayandırmıyoruz.”

LaPorta işine son verilmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada kendisine destek olan gazetecilere, editörlere ve okuyuculara teşekkür etti.

Daha önce Afganistan’da deniz piyadesi olarak görev yapan LaPorta, birkaç yıl serbest muhabir olarak çalışmasının ardından Nisan 2020’de AP’ye katıldı. LaPorta, AP için askeri ve ulusal güvenlik konularını ele alan haberler hazırlıyordu.

James LaPorta

Ne olmuştu?

Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne 15 Kasım’da kaynağı belirsiz bir füze düştü ve iki kişi hayatını kaybetti. Saldırının Rus füzeleri tarafından düzenlenmesi ihtimali üzerine birçok NATO ülkesi alarma geçti. Saldırıdan saatler sonra AP, üst düzey bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde söz konusu füzelerin Rusya’ya ait olduğunu belirten bir haber yayımladı. Haber kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Fakat daha sonra bu haberin yanlış olduğu ortaya çıktı ve AP de haberi geri çekti.

Daha sonra bir düzeltme yayımlayan AP, kaynaklarının yanlış olduğunu ve bölgeden gelen raporlara göre köye düşen füzenin, Ukrayna tarafından Rus saldırısına karşı savunma amaçlı ateşlenen füzelerden biri olduğunu yazdı.

Kaynak: Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.