Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda dördüncü günün ardından: Japonya’dan Almanya karşısında tarihi geri dönüş – İspanya’dan gövde gösterisi – Michy Batshuayi, Belçika’yı galibiyete taşıdı

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Arjantin’in Suudi Arabistan mağlubiyetinin ardından turnuvada bir büyük sürpriz daha yaşandı. Japonya, 1-0 yenik duruma düştüğü karşılaşmada Almanya’yı 2-1 mağlup etmeyi başardı. İspanya ise Kosta Rika’yı 7-0 mağlup ederek 2022 Dünya Kupası’nda şu ana kadar en farklı galibiyeti elde etti. Öte yandan Belçika, F Grubu’ndaki ilk maçında Kanada’yı Fenerbahçe’nin yıldızı Michy Batshuayi’nin golüyle 1-0 yendi. Grubun diğer maçında karşı karşıya gelen Fas ile Hırvatistan, sahadan golsüz beraberlikle ayrıldı.

Fas ile Hırvatistan yenişemedi

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. F Grubu’nun açılış maçında Fas ile Hırvatistan kozlarını paylaştı. Al Bayt Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Arjantin Futbol Federasyonu’ndan Fernando Rapallini düdük çaldı. 

2018 Dünya Kupası finalisti Hırvatistan, 17. dakikada karşılaşmanın ilk net gol fırsatını yakaladı. Ivan Perisic’in ceza sahası dışından çektiği sert şut az farkla dışarı çıktı. 45+2. dakikada ise Vlasic’in vuruşunda Fas’ın 31 yaşındaki kalecisi Yassine Bounou gole izin vermedi. 

İkinci yarıda oyunun temposu oldukça düştü. Hırvatistan, 52. dakikada Dejan Lovren ile bir fırsattan yararlanamazken; Fas ise Achraf Hakimi ile 65. dakikada gol tehlikesi yarattı. Al Bayt Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada gol sesi çıkmadı. 

Beşiktaş’ta forma giyen Faslı futbolcu Roman Saiss, kaptan olarak çıktığı maçta 90 dakika sahada kaldı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Luka Modric üç farklı 10 yıllık dönemde (2000’ler, 2010’lar & 2020’ler) hem Avrupa Şampiyonası hem de Dünya Kupası’nda forma giyen ilk oyuncu oldu.

Luka Modric, Dünya Kupası’nda Hırvatistan forması giyen en yaşlı oyuncu unvanını aldı. Modric, 35 yaş 75 gün ile bu unvanı eline geçirdi. 

Japonya’dan Almanya karşısında tarihi galibiyet

E Grubu’nun açılış maçında turnuvanın favorilerinden Almanya, Japonya ile karşı karşıya geldi. Karşılaşmada El Salvador Futbol Federasyonu’ndan Arcides Barton Cisneros düdük çaldı.

İlk yarıda Japonya’ya oyun üstünlüğü kuran Almanya, 33. dakikada İlkay Gündoğan’ın penaltıdan attığı golle öne geçti. Panzerler, ikinci yarıya da hızlı başladı. Ancak İlkay, 60. dakikada direğe takılmaktan kurtulamadı. Son yarım saatlik dilimde daha etkili oynamaya başlayan Japonya, 75. dakikada Ritsu Doan’ın golüyle skorda dengeyi sağladı. 83. dakikada ise bu sefer Takuma Asano sahneye çıktı. Asano, kaydettiği golle Japonya’yı galibiyete taşıdı.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Katıldığı son iki Dünya Kupası’na da mağlubiyetle başlayan Almanya, daha önceki 18 turnuvanın sadece birinde açılış maçını kaybetmişti (1982 vs Cezayir).

1-0 geriye düştüğü maçta Almanya’yı 2-1 yenen Japonya, Dünya Kupası tarihinde ilk kez ilk golü yediği bir karşılaşmadan galibiyetle ayrıldı (2B 7M)

2022 Dünya Kupası E Grubu maçlarını Bundesliga 101’den Öner Tavtay ve Gencer Konur değerlendirdi:

İspanya’dan gövde gösterisi

E Grubu’nun diğer maçında İspanya ile Kosta Rika kozlarını paylaştı. Al Thumama Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mohammed Abdulla düdük çaldı. 

Turnuvaya oldukça genç bir kadroyla gelen İspanya, E Grubu’ndaki ilk maçında Kosta Rika karşısında şov yaptı. Boğalar, baştan sona üstün olduğu karşılaşmada Güney Amerika temsilcisini 7-0 mağlup etmeyi başardı. İspanya’nın gollerini; Dani Olmo, Marco Asensio, Ferran Torres (2), Gavi, Carlos Soler ve Alvaro Morata kaydetti. İspanya, böylelikle tarihinde ilk kez büyük bir turnuvada bir maçta 7 gol atmış oldu. Luis Enrique’nin ekibi, maç boyunca toplam 1053 pasta 976 kez başarıya ulaştı ve Dünya Kupası tarihinde bir maçta (uzatmalar hariç) en yüksek isabetli pas sayısına ulaşan takım oldu. Kosta Rika ise karşılaşmayı İspanya kalesine şut atamadan tamamladı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

1966’dan bu yana bir Dünya Kupası maçının ilk yarısında en fazla isabetli pas yapan takımlar:

Kosta Rika’yı 7-0 yenen İspanya, Dünya Kupası tarihindeki en farklı galibiyetini alırken; turnuva tarihinde ilk kez bir karşılaşmada yedi gol kaydetti.

Michy Batshuayi, Belçika’yı galibiyete taşıdı

F Grubu’nun diğer maçında turnuvanın favorilerinden Belçika, tarihinde ikinci kez Dünya Kupası’nda boy gösteren Kanada ile karşılaştı. Ahmed bin Ali Stadyumu’nda oynanan maçtı Zambiya Futbol Federasyonu’ndan Janny Sikazwe yönetti.  

Katar’a şampiyonluk parolasıyla gelen Belçika, Kanada karşısında ilk 30 dakikalık bölümde etkili olamadı. Kuzey Amerika temsilcisi, bu bölümde Carrasco’nun ceza sahası içinde elle müdahalesi sonrasında penaltı kazandı. Kazanılan penaltı vuruşunda topun başına geçen Bayern Münih’in yıldızı Alphonso Davies, kaleci Thibaut Courtois engeline takıldı. Belçika, ilk yarının son dakikalarına doğru oyunda dengeyi sağladı. Avrupa temsilcisi, 44. dakikada ise öne geçti. Toby Alderweireld’ın savunma arkasına gönderdiği topa hareketlenen Fenerbahçe’nin yıldız futbolcusu Michy Batshuayi, düzgün bir vuruşa imza atarak takımını öne geçiren isim oldu. Soyunma odasına 1-0 önde giren Belçika, ikinci yarıda üstünlüğünü kaptırmadı ve sahadan galibiyetle ayrılan taraf oldu.

Batshuayi’nin yanı sıra, Kanada Milli Takımı’nın kaptanı Beşiktaşlı Atiba Hutchinson maça 11’de başladı ve 58 dakika sahada kaldı. Hataysporlu Sam Adekugbe 73. dakikada oyuna dahil olurken, eski Beşiktaşlı Cyle Larin de 58. dakikada oyuna girdi. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Kanada Milli Takımı forması giyen Atiba Hutchinson (39 yaş 288 gün), Dünya Kupası tarihinde bir maça ilk 11 başlayan en yaşlı oyuncu oldu (kaleciler hariç). 

Belçika, Dünya Kupası tarihinde Brezilya’nın (1986-1994 & 2002-2010) ardından üst üste sekiz grup maçı kazanan ikinci ülke oldu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.