Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Efsane, Şahane ya da Kara Cuma – Nasıl ortaya çıktı, indirimler ve uyarılar neler?

Derleyen: Rona Şenol

“Efsane Cuma”, “Şahane Cuma” ya da “Kara Cuma” olarak bilinen Black Friday (Kara Cuma) indirimleri her yıl kasım ayının dördüncü cumasına denk gelecek şekilde pek çok mağaza tarafından uygulanıyor. Yetkililer, bu yıl da 25 Kasım’da yapılacak indirimlerle ilgili uyarılarda bulunurken, indirimlerin tarihçesi ve kapsamıyla ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Bu yıl 25 Kasım’da pek çok mağazada geçerli olacak Black Friday indirimleri için geri sayım başladı. Türkiye’de 2014 yılından beri kısmen uygulanmaya başlayan indirimler, markalara bağlı olarak sadece bir gün geçerli olabildiği gibi kasım ayı geneline de yayılabiliyor.

Geçmiş yıllarda Türkiye’deki çeşitli alışveriş merkezlerinde yoğunluğa sebep olan Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran Günü’nden sonra yapılan ve Noel alışveriş sezonunun açılışı sayılan döneme deniyor.

1960’larda ABD’de Şükran Günü sonrası alışveriş yoğunluklarını anlatmak için kullanılan “Black Friday” terimi, The New York Times’ın 29 Kasım 1975 tarihli haberinde ilk kez resmi olarak kullanıldı.

ABD’de 2005’ten bu yana en yoğun alışveriş günü olarak kayda geçen Black Friday, Türkiye’de ise 2014’ten itibaren kısmen uygulanmaya başlandı. Geçmiş yıllarda daha çok markanın indirimlere katılmasıyla birlikte Black Friday’e yönelik ilginin artması bazı mağazalarda yoğunluğa sebep olmuştu.

Türkçe’ye “Kara Cuma”nın yanı sıra dini sebeplerin de etkisiyle “Efsane Cuma”, “Şahane Cuma”, “Bereketli Cuma” olarak da çevrilen Black Friday için birçok giyim, teknoloji, kozmetik ve ev eşyaları markası yüzde 80’lere varan indirimler uyguluyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan indirim uyarısı

Yetkililer, genellikle cuma gününü takip eden birkaç gün boyunca da devam eden indirimler için tüketicileri uyarıyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ticaret Bakanlığı, kasım ayıyla birlikte yoğunlaşan indirim kampanyalarına karşı tüketicilerin dikkatli olması için bazı uyarılarda bulundu.

Alışverişten önce satıcıların Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi gibi kanallardan kontrol edilebileceği ve yüksek indirimlerin daha önceden artırılırmış fiyatlara yansıtılıyor olabileceği ile ilgili yapılan uyarıda, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği hususlara uyulmaması halinde Reklam Kurulu tarafından da resen inceleme başlatılacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.