Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, “LGBTİ+ propagandası”nı yasakladı

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, yetişkinler arasında “LGBTİ+ propagandası”nı yasaklayan tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre gelenek dışı cinsel ilişkiyi, pedofiliyi ve cinsiyet değiştirmeyi teşvik eden propagandalara para cezaları uygulanacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tasarıyı önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor.

Tasarı, Rusya’da geleneksel olmayan cinsel ilişkiyi filmlerde, internette, reklamlarda ve kamusal alanda teşvik etme girişimi olarak görülen her türlü eylemi suç olarak sayıyor. Yasa tasarısı kapsamında “LGBTİ+ propagandası” yapan kişiler 400 bin ruble, kurumlarsa 5 milyon ruble kadar para cezası ödeyecek. Yabancılar da 15 gün hapis ve sınır dışı edilme cezası ile karşı karşıya kalacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yasa tasarısını önümüzdeki günlerde imzalaması bekleniyor.

LGBTİ+ aktivistleri endişeli

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Rusya’nın, bu yasa tasarısıyla cinsel azınlıkları sindirerek baskı altına alacağını söylüyor. Russian LGBT Network adlı kuruluşun başkanı Igor Kochetkov, yasa tasarısının saçma bir hükümet girişimi olduğunu belirtti. Kısa bir zaman önce Rusya’dan ayrılan Kochetkov, “Bu yasa, hükümetin LGBT haklarına karşı devam eden homofobik kampanyasından biri. Bu, hükümetin ‘Batılı ve ilerici’ gördüğü her şeye yönelik daha geniş bir saldırının parçası” dedi. Kochetkov, tasarının Kremlin’in dikkatleri savaşta yaşanan kayıplardan uzaklaştırma planının da bir parçası olduğu görüşünde.

Tasarının, bağımsız film ve kitap festivallerini yasaklamak için de kullanılacağından endişe eden insan hakları aktivistleri, eşcinselliğin Rusya’da bir tabu haline getirileceğinden korktuklarını dile getiriyor.

Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Kremlin, Rusya lideri Putin’in de desteğiyle “geleneksel değerleri” desteklemek için yeni bir girişim başlatttı. Putin de yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, Avrupa ülkelerinin LGBTİ+ haklarını destekleyerek “satanizme” doğru ilerlediğini söyledi.

Yasa tasarısının mimarlarından biri olan Alexander Khinshtein, Ukrayna’daki savaşın LGBTİ+ karşıyı yasaya “farklı bir önem kazandırdığını” söyledi. Khinshtein, Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunarak şöyle konuştu: “Rusya’nın özel askeri operasyonu sadece savaş alanında değil, aynı zamanda insanların zihinlerinde de gerçekleşiyor.”

Anketlere göre Rus halkı LGBTİ+’lara karşı daha hoşgörülü

Rus hükümeti LGBTİ+ haklarına yönelik sert adımlar atarken, ülkede yapılan anketlere göre halk LGBTİ+’lara karşı artık daha hoşgörülü. 2019’da yapılan bir ankete göre genç Ruslar’ın yüzde 68’ine göre LGBTİ+ topluluğu normal hayatın bir parçası. Temmuz ayında da ünlü Rus tenisçi Daria Kasatkina, eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Tüm bu yaşananlara da dikkat çeken Kochetkov, yeni yasanın Ruslar’ın LGBTİ+’lara bakışını değiştirmeyeceğini düşünüyor: “Ülkede artık daha çok kişi LGBTİ+ topluluğunu kabul ediyor, yeni yasa bu eğilime karşı gelmeyecek.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.