Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da ekmek 5 lira olacak – Bir yılda beşinci zam

Ankara’da 4 liradan satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 5 liraya çıktı. 26 Kasım 2021’de 2,25 lira olan ekmek fiyatına, bir yıl içinde beşinci kez zam geldi. Maliyet artışları nedeniyle zam yapılan ekmekte bir yıllık enflasyon yüzde 122 oldu.

Ankara Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu Toplantısı’nda, ekmek fiyatının 5 lira olmasına karar verildi. Yeni fiyat, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün görüşünün alınmasından sonra ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Yönetim Kurulu’nda görüşülmesinin ardından karara bağlanacak.

Ekmeğin fiyatı 5 Temmuz’da 3 liradan 4 liraya çıkmıştı. Maliyet artışları nedeniyle dört buçuk ay sonra ekmeğe tekrar zam geldi. 26 Kasım 2021’deki fiyatı 2,35 lira olan ekmek o tarihten bu yana beşinci zammı gördü. Böylece ekmeğin bir yıllık enflasyonu yüzde 122 oldu.

Gerekçe maliyet artışı

Oyçokluğuyla alınan kararın ardından açıklama yapan ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, şöyle konuştu:

Toplantıda; ekmek maliyetlerini doğrudan etkileyen un, maya, doğalgaz, motorin, işçilik, su, elektrik, kira gibi tüm temel giderlerdeki artışlar nedeniyle ekmek fiyatının maliyetinin altında kaldığı konuları görüşüldü ve gramajı (200 gram) değiştirmeden ekmek fiyatında yeni bir düzenlemeye gidilmesi konusunda mutabık kalındı. Pişmişi net 200 gram gelen normal ekmeğin 5 TL, pişmişi net 300 gram gelen normal ekmeğin 7.5 TL, pişmişi net 400 gram gelen normal ekmeğin 10 TL’den satılması yönündeki teklifler, komisyon katılımcısı kurum ve kuruluşların temsilcilerinin onayına sunuldu ve tarife oyçokluğu ile kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.