Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’dan açıklama – “Terörle mücadele önemli, toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemler ulusal menfaatlerimize aykırı”

Berfin Bayır

Altılı Masa’nın dokuzuncu toplantısı sona erdi. Altı siyasi partinin genel başkanlarının toplantının ardından yayımladıkları ortak açıklamada, “Terörle mücadele önemli ancak farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemler ulusal menfaatlerimize aykırı” denildi. 

Altılı Masa’nın Demokrat Parti (DP) ev sahipliğindeki dokuzuncu toplantısı sona erdi. Altı genel başkanın imzasıyla yapılan ortak açıklamada, Suriye ve Irak’ın kuzeyine yönelik hava harekâtının ardından, kara harekâtı tartışmalarının tartışıldığı bir ortamda şu görüşlere yer verildi:

Öte yandan, sınırlarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması dış politikada temel önceliğimizdir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz.”

Altı Masa dokuzuncu toplantısını DP ev sahipliğinde yaptı. Toplantıdan önce altı partinin genel başkanları Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi’ni Bilkent Otel’de yapılan toplantıda dinledi. Ardından, DP Genel Merkezi’nde bir araya gelen genel başkanlar yaklaşık beş saat süren toplantının ardından ortak bir açıklama yayımladı. 

Ortak metinde “çalışmalar sürüyor” vurgusu

Açıklamada, güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili anayasa değişikliği önerisine uygun olarak Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Etik Kanunu hazırlıklarının sürdüğü belirtildi. Ayrıca, altı genel başkan; yurttaşların anayasa metnine ilişkin düşüncelerini www.altilimasa.biz internet sitesi üzerinden kendilerine iletilmesini istedi. 

Altılı Masa, ikinci turun ilk toplantısında çalışmasına karar verilen Ortak Çalışma Grubu’nun da ana raporunu bu toplantıda müzakere etti. Ortak Çalışma Grubu’nun çalışmalarına devam ettiği belirtilerek, bu çalışmanın ortak taahhüt ile kamuoyuna sunulacağını söyledi. Ortak Çalışma Grubu’nun yaptığı bu çalışma, altı partinin cumhurbaşkanı adayının savunacağı program olacak.

“Milletimizin menfaatlerinin yerini iktidar ve ortaklarının şahsi çıkarları almıştır”

Toplantıda, iç ve dış politikadaki uygulamaları değerlendiren altı genel başkan, “Hukukun yerine keyfiliğin hâkim olduğu iç ve dış politika uygulamaları ile ülkemizin ve milletimizin menfaatlerinin yerini iktidar ve ortaklarının şahsi çıkarları almıştır. Ekonomi, dış politika ve güvenlik konularında dar bir zümrenin ihtiyaçları öncelenerek milletimizin mağduriyetleri iktidar tarafından sıradanlaştırılmış, hatta buna alışılması gerektiği iktidarın temel politikası haline getirilmiştir” açıklamasını yaptı. 

“Farklı kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz”

Sınırların korunması ve ulusal güvenliğin sağlanmasının dış politikada temel öncelik olduğu belirtilen açıklamada, “Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz” denildi.

“Sorumluluklarımızın farkındayız”

Kamuoyuna tekrar insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardı vaadinde bulunan Altılı Masa’nın ortak açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Biz Altı Siyasi Parti Genel Başkanı olarak, iktidarın, ülkemizi ve milletimizi savurduğu bu derin ekonomik ve siyasi kriz içinde sorumluluklarımızın farkındayız. Milletimizi demokrasiye, refaha ve huzura kavuşturma kararlılığındayız. Öncelikli hedefimiz bütün vatandaşlarımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır.”

Altılı Masa’nın onuncu toplantısı Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak. Bir sonraki toplantının ne zaman yapılacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.