Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Suriye’ye kara operasyonu kararı bugünkü kabine toplantısında alınabilir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyine kara harekâtı düzenlenebileceği sinyali vermesinin ardından Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, kara harekâtı kararının bugünkü kabine toplantısında alınabileceğini söyledi. Yetkili, böyle bir kararın alınması halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) birkaç gün içinde harekâta başlayabileceğini belirtti.

Üst düzey bir Türk yetkili, Suriye’nin kuzeyine yönelik olası kara harekâtı ile ilgili olarak “TSK’nın neredeyse tamamen hazır olmak için birkaç güne ihtiyacı var” dedi. 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırının ardından TSK’nın kara harekâtına hazırlandığını belirten yetkili, bugünkü (28 Kasım) kabine toplantısında böyle bir karar alınması halinde harekâtın başlamasının uzun sürmeyeceğini söyledi ve şöyle konuştu: “Bütün hazırlıklar tamam. Operasyonun başlaması uzun sürmeyecek, sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emrini bekliyoruz.”

Neresi hedefleniyor?

Yetkili, olası bir kara harekâtının Münbiç, Kobane ve Tel Rıfat’ı hedef alacağını belirtti ve “2016’dan bu yana yapılan harekâtlarla Türkiye ve Suriyeli müttefikleri tarafından kontrolü sağlanan bölgelerin birleştirilmesi kaçınılmaz” diye konuştu. Öte yandan yetkili, Ankara’nın olası bir kara harekâtı konusunda hem Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hem de Rusya ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Daha önce Vaşington ve Moskova’dan yapılan açıklamalarda Türkiye’nin olası kara harekâtına kırmızı ışık yakılmıştı.

“Siyasî bir karar”

Reuters’a konuşan bir başka Türk yetkili de “Bütün hazırlıklar tamamlandı. Bu artık siyasî bir karar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin güney sınırını güvence altına almak için uygun olunduğunda Suriye’nin kuzeyine bir kara harekâtı başlatılacağını söylemiş ve şöyle konuşmuştu:

“Gerçekleştirdiğimiz harekatlarla bu şeridin bir kısmını zaten oluşturduk, kalanları da Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn El Arab’dan başlayarak gibi çıban başı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz. Bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine bineceğiz. Kendimize göre oyun planımız var.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.