Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (168): 2022 Dünya Kupası’nda ikinci haftanın sonunda akılda kalan beş olay | Messi, Arjantin’i ipten aldı, Mbappe’nin performansı ve niceleri

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada ikinci hafta karşılaşmalarını geride bıraktık. Medyascope Spor Servisi olarak; ikinci haftada hafızalara kazınan beş olayı sizin için derledik.

5) Kylian Mbappe öncülüğündeki Fransa, “son şampiyon” lanetini yıktı

Geçen sezon ve bu sezonun şu ana kadar olan bölümünde, PSG forması ile yaptıklarının yanı sıra, medyaya verdiği demeçler ve sahadaki hareketleri oldukça tartışma yaratan Kylian Mbappe, Fransa Milli Takımı ile harika bir turnuva geçiriyor. İlk maçta Avustralya karşısında kaydettiği 1 gol ve 1 asist ile takımının rahat galibiyetinde büyük pay sahibi olan Mbappe, ikinci maçta grubun güçlü ekibi Danimarka’nın savunmasını tek başına yıktı. 23 yaşındaki yıldız, attığı 2 golle takımına 3 puanı getiren isim oldu. Dünya Kupası’nda toplamda 7 gole ulaşan Mbappe, Pele’ye ait “24 yaşından önce Dünya Kupası’nda en çok gol kaydeden oyuncu” rekorunu da egale etti. Öte yandan Mbappe ilk iki maçlar sonunda 4 gol katkısı ile (3 gol ve 1 asist) turnuvada en çok gol katkısı yapan oyuncu oldu.

Grupta ilk iki maçından da galibiyetle ayrılarak son 16 turunu garantileyen Fransa, ayrıca son şampiyonun grupta elenmesi lanetini de bozmuş oldu.

Karşılaşmanın özeti:

4) Kanada teknik direktörünün nahoş sözleri ve Hırvatistan’ın sahadaki cevabı

F Grubu’ndaki ikinci maçlar öncesinde medyaya, Kanada teknik direktörü John Herdman’ın, oynanacak Hırvatistan karşılaşmasıyla ilgili rakibe yönelik hoş olmayan ifadeleri düştü. 47 yaşındaki teknik direktörün rakibe yönelik bu ifadelerinin fair-play ruhuna aykırı olmasının yanı sıra, rakip için de ekstra motivasyon kaynağı olduğunu geçmişte birçok örnekte görmüştük. Herdman’ın Hırvatistan basınında geniş yankı bulan ifadeleri üzerine takımın kenetlendiğine ve maçı da farklı bir konsantrasyonla oynadığına şahit olduk. Rakibe en iyi cevabın sahada verilebileceğini gösteren Hırvatistan, Kanada’yı 4-1 gibi bir skorla sahadan sildi. Hırvatistan 4 puanla grupta ilk sıraya yerleşirken, Kanada ise turnuvaya veda etti.

Herdman’ın ifadeleri ve Hırvatistan basınındaki karşılığı:

Karşılaşmanın özeti:

3) Avrupa futbolunun yükselen yıldızı Mohammed Kudüs

Bu sezon Ajax forması ile harikalar yaratan 22 yaşındaki Ganalı futbolcu Mohammed Kudüs, milli takım forması ile de Güney Kore karşısında takımını galibiyete taşıyan isim oldu. Karşılaşmadan 3-2’lik galibiyetle ayrılan Afrika temsilcisi, son 16 umutlarını sürdürürken 2 gol kaydeden Kudüs maçın oyuncusu ödülünü aldı. Kudüs, Portekiz’e 3-2 yenildikleri ilk maçta da takımının skoru dengeleyen golünün hazırlayıcısı olmuş ve skor 1-1 iken kenara gelmişti.

H Grubu’nda ikinci maçlar sonucu 3 puan ile lider Portekiz’in ardından ikinci sıraya yükselen Gana, son maçta Uruguay karşısında puan alması halinde çok büyük bir sürpriz yaşanmazsa son 16 turuna yükselecek. Öte yandan Gana, 2010 Dünya Kupası çeyrek finalinde dramatik şekilde elendiği Uruguay’dan rövanşı almak için sahaya çıkacak.

Karşılaşmanın özeti:

2010 Dünya Kupası çeyrek finalinde Uruguay’ın Gana’yı elediği maçının özetini buradan izleyebilirsiniz.

2) Messi Arjantin’i ipten aldı

Arjantin’in efsane futbolcusu, belki de tarihin en iyisi Lionel Messi, ilk maçta Suudi Arabistan’a 2-1 yenilerek, Dünya Kupası tarihinin en büyük sürpriz sonuçlarından birini almıştı. Gruptaki ikinci karşılaşmada ise Meksika ile karşı karşıya gelen Arjantin, karşılaşmanın ilk yarısında oldukça kötü bir performans gösterirken, favori olarak geldiği Katar’da grup aşamasından veda etmenin eşiğinden döndü. Arjantin gol bulmakta oldukça zorlanırken ikinci yarıda sahneye çıkan Messi, önce 64. dakikada uzaktan harika bir vuruşla takımına üstünlüğü getirdi. 87. dakikada da Enzo Fernandez’in golünde asisti yapan Messi, ülkesinin tur umutlarını üçüncü haftada oynanacak Polonya maçına taşımasını sağladı.

Karşılaşmanın özeti:

1) Fas, Belçika karşısında şov yaptı

2022 Katar Dünya Kupası’ndaki bir diğer büyük sürprize de Belçika’yı 2-0 gibi net bir skorla mağlup eden Fas imza attı. “Altın Jenerasyonu” ile belki de son kez katıldığı Dünya Kupası’nda kupa hedefiyle yola çıkan Belçika, ilk hafta maçında Kanada’yı oldukça mahkum ve zayıf bir futbol sergilemesine rağmen 1-0’la geçmeyi başarmıştı. Ancak ikinci haftada Fas ile karşı karşıya gelen Belçika, rakibine karşı pozisyon üretmekte oldukça zorlanırken, önce 73. dakikada Beşiktaş forması giyen Romain Saiss’in duran top organizasyonu sonucunda kaydettiği golle 1-0 geri düştü. Golden sonra baskı kurmaya çalışmasına rağmen istediği pozisyonları bir türlü bulamayan Kırmızı Şeytanlar, 90. dakikada Zakaria Aboukhal’in attığı golle karşılaşmadan 2-0 mağlup ayrıldı. Bu sonucun ardından Hırvatistan ve Fas 4’er puanla ilk iki sırada yer alırken, 3 puanda kalan Belçika üçüncü sıraya geriledi. Oynadığı iki karşılaşmada da oldukça kötü gözüken Belçika, grubun son maçında zorlu Hırvatistan karşısında son derece kritik bir 90 dakikaya çıkacak. Averajı da rakiplerine göre kötü olan Belçika’nın son 16 turuna kalabilmek için Hırvatistan’ı yenmekten başka çaresi yok.

Karşılaşmanın özeti:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.