Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporu: “Büyük Mercan Resifi, ‘tehlikede’ listesine alınmalı”

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde bugün (29 Kasım) toplanan bir panelde, Avustralya’da bulunan Büyük Mercan Resifi’nin iklim değişikliğinden ve okyanusların ısınmasından ciddi şekilde etkilendiği, dünyanın en büyük mercan ekosistemi olan bu bölgenin “tehlikede” statüsüne alınması gerektiği belirtildi.   

Mart ayında resifi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) görevli bilim insanları tarafından sunulan raporda, “mercanların iklim değişikliğinin etkileri sonrası iyileşme gücünün önemli ölçüde tehlike altında olduğuna” dikkat çekildi. Rapora göre iklim krizinin etkileriyle mücadele etmek için gösterilen çaba son zamanlarda artsa da mercan restorasyonu üzerine araştırma ve resifin kurtarılması “en üst düzeyde aciliyet” gerektiriyor.   

Raporun, geçen haziran ayında Rusya’da düzenlenmesi beklenen UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısı öncesinde sunulması planlanıyordu ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle toplantı ertelenmişti. Sonraki toplantı için tarih hâlâ belirlenmedi.  

Ekosistemi tehdit eden faktörlerden birisi de “mercan beyazlamaları”. Okyanuslardaki sıcaklık, ışık ve besin gibi etkenlerin değişiminin mercanlar üzerinde yarattığı stres, mercanların dokusu üzerinde yaşayan renkli alglerin beyazlamasına neden oluyor.  Mercanlar, “köklerini okyanustan alan” sapsız canlılar. Beyazlamayı atlatabilseler de bu etkenler onların büyüme ve üreme faaliyetlerini etkileyebiliyor.

Avustralya’dan itiraz 

Canberra yönetimi ise ülke ekonomisine yılda 6.4 milyar Avustralya Doları (4.3 milyar ABD Doları) katkı sağlayan resifin “tehlikede” listesine alınmaması için yıllardır lobicilik yapıyor. Zira bu durum resifin dünya mirası statüsünü kaybetmesine, bu da bölgeye gelen turistlerin sayısında azalmaya yol açabilir.  

Koronavirüs salgını öncesinde Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarında yer alan resifi her yıl 2 milyon turist ziyaret ediyor, bu sektör yaklaşık 64 bin kişiye iş sağlıyordu.  

Avustralya’da önceki hükümetin yoğun lobicilik faaliyetleri sonucunda resifin “tehlikede” listesine eklenip eklenmeyeceği kararı bir yıl ertelenmişti. Çevre Bakanı Tanya Pilbersek, UNESCO’dan resifi listeye alma yönünde bir karar çıkmaması için hükümetin çabalayacağını, zira iklim değişikliğinin dünyadaki tüm mercanları etkilediğini söyledi. Pilbersek, “UNESCO’ya Büyük Mercan Resifi’nin bu yolda tek dışlanan olmasına ihtiyaç bulunmadığını açıkça söyleyeceğiz” dedi. 

Avustralya’da yeni seçilen İşçi Partisi hükümeti, gelecek yıllarda resifi korumak için 800 milyon dolar harcamayı taahhüt etti. Parlamento da eylül ayında 2050’ye kadar net sıfır emisyonu hedefleyen bir tasarıyı yasalaştırdı.   

Büyük Mercan Resifi Vakfı isimli bağımsız bir kuruluş ise BM raporunda tanımlanan tehlikelerin farkında olduklarını ancak resifin “tehlikede” listesine eklenmesi için henüz erken olduğunu belirtti. Vakfın idari direktörü Anna Marsden, “Büyük Mercan Resifi bir harika. Karşısında zorluklar var ancak kesinlikle hiçbir senaryoda son günlerini yaşamıyor” dedi. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.