Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda’dan Meta’ya veri sızıntısı nedeniyle 265 milyon euroluk para cezası

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), kullanıcıların gizliliği ve güvenliği konusunda ihlallere sebep olduğu gerekçesiyle Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’ya 265 milyon euro para cezası verdi. 

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), yıllar önce Facebook’tan ele geçirilen, 106 ülkeden 533 milyon kişiye ait verilerin bir hacker forumunda paylaşılması üzerine Nisan 2021’de Meta’ya yönelik bir soruşturma başlattı. Avrupa’nın Genel Veri Koruma Regülasyonu’nu (GPDR) ihlal ettiği gerekçesiyle 265 milyon euro cezaya çarptırılan Meta ise kararı dikkatli bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan bir Meta yetkilisi, “İnsanların gizliliğini ve veri güvenliğini korumak işletmemizin çalışmasında temel bir parça. Bu sebeple bu önemli meselede DPC ile tam işbirliğine gittik” dedi. 

“Önemli” riskler 

Şirketin Messenger ve Instagram üzerindeki arama ve rehberden kişi aktarma araçları, 25 Mayıs 2018 ve Eylül 2019 tarihleri arasında otomatik olarak veri çekmek için kullanıldı. Veri Koruma Komiseri Helen Dixon, “Bu veri seti çok geniş olduğu için ve daha önce platformda daha doğru bir zamanda tespit edilebilecek veri sızıntıları olduğu için nihai olarak önemli bir yaptırım uyguladık” dedi. 

Ceza aynı zamanda kullanıcılar için spam potansiyeli, SMS ve e-posta temelli sahtekarlık, kendi verileri üzerinde kontrol gibi konulardaki “önemli” riskleri de yansıtıyor. 

Veri güvenliği ihlaline sebep olan özellik, Facebook’un bu sızıntıyı fark etmesinin ardından 2019 yılında değiştirildi.  

Meta yetkilisi, telefon numaraları üzerinden kullanıcıların verilerinin ele geçirilmesi potansiyelini düşürmeye yönelik adımlar atıldığını belirterek, “İzinsiz veri kullanımı kabul edilemez bir durum ve kurallarımıza aykırı. Meslektaşlarımızla beraber sektörümüzdeki bu zorluk üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.   

DPC, iki ay önce de yine Meta’nın çatısı altında bulunan Instagram’a çocukların gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası vermişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.