Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mauna Loa: Dünyanın en büyük aktif yanardağı 40 yıl sonra harekete geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Hawaii eyaletinde bulunan dünyanın en büyük aktif yanardağı Mauna Loa, 40 yıl aradan sonra ilk kez patladı. Yanardağın lavları 60 metreye ulaştı, patlama sırasında 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yetkililer, lav akışının zirve alanı içinde kaldığını söylese de bölgede acil durum ilan edildi.

İzleyin: 40 yıl sonra harekete geçti

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurulu (USGS), Mauna Loa yanardağı için alarm seviyesini “tavsiye edilen”den “uyarı” seviyesine yükseltti. Yetkililer, bölgede henüz herhangi bir tahliye emrinin verilmediğini ve yerleşim alanlarının bu aşamada etkilenmesinin pek olası görünmediğini söyledi.

Kuruldan yapılan açıklama şöyle:

“Şu anda lav akıntıları zirve alanı içinde kalmaktadır ve yamaç aşağı toplulukları tehdit etmemektedir. Rüzgarlar, volkanik gaz ve muhtemelen ince kül ile Pele’nin saçlarını* rüzgâr yönünde taşıyabilir. Patlama Moku’āweoweo’da kalırsa, lav akıntıları büyük olasılıkla kaldera duvarları içinde sınırlı kalacaktır. Ancak patlamanın zirve kalderasının duvarlarının dışına yayılması halinde lavlar hızla yamaç aşağı hareket edebilir.”

33 kere patladı

USGS’ye göre Mauna Loa, 1843 yılından bu yana 33 kez patladı. Bundan bir önceki patlama ise 1984 yılında yaşandı. Patlamanın ardından lavlar, bölgenin en kalabalık kasabası Hilo’nun 8 mil yakınına kadar geldi. Ancak bölgenin nüfusu 1980’den bu yana iki kattan fazla arttı ve yaklaşık 200 bin kişiye ulaştı. Bu yüzden uzmanlar, bölge sakinlerini olası bir lav felaketine karşı uyarıyor. Hawaiian Volcano Observatory’de çalışmış jeofizikçi Dr. Jessica Johnson, lav akışlarının nadiren risk oluşturduğunu ancak bölgenin altyapısı için son derece yıkıcı olabileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük aktif yanardağı

Hawaii Volkanları Ulusal Parkı içerisinde yer alan Mauna Loa, dünyanın en büyüğü ve 5 bin 179 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bölgedeki beş yanardağdan biri olan Mauna Loa’nın yüksekliği ise 4 bin 169 metre.

Kaynak: BBC

  • Pele’nin saçı, kuvvetli lav akıntılarından ince şeritler halinde gerilen veya soğutulmuş lavlardan üretilen volkanik bir cam oluşumu. Volkanik cam elyafları ya da ince volkanik cam elyafları olarak da tanımlanabilen bu oluşumlar, adını Hawaii’deki yanardağların tanrıçası Pele’den aldı. Son derece hafif olan bu teller, rüzgarla birlikle kilometrelerce uzağa taşınabilir. Camdan olduğu için de ince ve çok keskindir, eldivensiz dokunmak yaralanmalara neden olur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.