Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber: UNESCO heyeti 7 yıl sonra Diyarbakır-Sur’da

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) bir heyetin hendek-barikat operasyonlarında ağır hasar gören Sur’da incelemelerde bulunmak üzere dün (28 Kasım) Diyarbakır’a geldiği ortaya çıktı. Çatışmaların başladığı 28 Kasım 2015’ten tam yedi yıl sonra Diyarbakır’a gelen heyetin tarihi surlarda ve çevresindeki tarihi yapılarda inceleme yapacağı, cuma günü (2 Aralık) de sivil toplum kuruluşları ile buluşacağı öğrenildi.

Miras Listesi’ne alındıktan beş ay sonra çatışmalarda zarar gördü

Dünyanın en eski ve en sağlam yapılarından biri olarak bilinen Diyarbakır Surları, 4 Temmuz 2015’te Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen 39. UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Türkiye’nin 14’üncü miras alanı olarak Dünya Miras Listesi’ne alındı. Kentte büyük sevinç yaratan, tarihi Sur ilçesi ve Hevsel Bahçeleri’ne uluslararası koruma sağlayan bu karardan beş ay sonra çatışmalar başladı. Hendek-barikat operasyonlarında tarihi yapılar büyük zarar gördü. Operasyon ile birlikte Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı operasyon bittikten sonra da yıllarca sürdü.

UNESCO’yu Diyarbakır’a davet eden Alan Başkanlığı’na kayyum atandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan ve surların Dünya Miras Listesi’ne alınması için büyük çaba sarf eden Diyarbakır Surları Alan Başkanlığı, çatışmaların başlamasının ardından büyük hasar gören tarihi yapıların durumlarına ilişkin raporlar hazırlayarak UNESCO Reaktif Misyonu’nun gelip inceleme yapması için çağrıda bulundu. Ancak belediyelere kayyum atanmadan önce çıkarılan özel bir yasa ile Alan Başkanı görevden alındı ve yerine kayyum atandı. Diyarbakır Surları Alan Başkanlığı’na kayyum atanmasından sonra bu kez sivil toplum kuruluşları defalarca UNESCO’ya Diyarbakır’a gelme çağrısı yaptı. 2020 yılının Nisan ayında Diyarbakır’a gelmeye hazırlanan UNESCO heyeti bu kez de koronavirüs salgını nedeniyle ziyaretini erteledi.


Yedi yıldır beklenen UNESCO heyeti
çatışmaların yıldönümünde geldi

Yedi yıldır beklenen ve üç kişiden oluşan UNESCO Reaktif Misyonu, Sur’da çatışmaların başladığı tarihin yıldönümünde dün (28 Kasım) kente geldi. Heyetin Diyarbakır Surları’nda, Suriçi’nde ve tarihi yapılarda süren restorasyon çalışmalarının projelere uygun yapılıp yapılmadığını denetleyeceği belirtildi. Heyetin özellikle çatışmalı dönemde tarihi yapılara verilen zararlar, Sur’un çevresinde Koruma Kurulu’nun izni olmadan yapılan, kurulun raporu ile “kaçak yapı” olduğu ortaya çıkarılan millet bahçesinde de inceleme yapacağı öğrenildi.

UNESCO heyetinin ziyaretin son günü olan cuma günü (2 Aralık) de Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ve bazı muhtarlarla bir araya gelmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.