Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siber saldırı korkuttu: Vanuatulular daktilo ve telefon rehberi kullanmaya başladı

Güney Okyanusya’da yer alan ada ülkesi Vanuatu’da ay hükümete ait hizmet sağlayıcıları ve internet siteleri geçen ay siber saldırıya uğradı. Saldırının ardından devlet dairesinde çalışanlar kişisel dizüstü bilgisayarlarını ve e-maillerini kullanmaya ara verdi, daktilo ve telefon rehberi sistemine geri dönüldü.

Devlet ağlarına yönelik siber saldırı, 314 bin nüfuslu Vanuatu’da iletişim ve koordinasyonda gecikmelere neden oluyor. Saldırının ardından devlet dairelerine ulaşmak isteyenler telefon rehberlerinden numara aramaya başladı. Öte yandan devlet kuruluşlarında çalışan memurlar da dizüstü ya da masaüstü bilgisayarların yerine daktilo kullanıyor.

Halk, devlet daireleriyle iletişim kurmak için telefon rehberlerine yöneldi.

Vanuatu hükümeti, siber saldırının 5 Kasım’da meydana geldiğini bildirmişti. 4 Kasım’da da Başbakan Alatoi Ishmael Kalsakau liderliğindeki yeni hükümet yemin ederek göreve başlamıştı. Ancak Bilişim Dairesi Başkanlığı’nda çalışan bir görevli ve Avustralyalı bir diplomat, Guardian’a verdikleri demeçte saldırının 30 Ekim Pazar günü meydana geldiğini doğruladı. Diplomat şunları söyledi: “O günlerde hava çok kötüydü, önce sorunun kaynağını kötü hava koşulları zannettik. Fakat sonra ekibimiz bunun bir siber saldırı olduğunu fark etti.”

Söz konusu siber saldırı, turizim sektörünü ya da özel sektörü hedef almadı.

Vanuatu

Devlet dairesinde çalışan bir görevli, siber saldırının ardından yaşananları ve şu anki durumu şöyle anlattı: “İlk birkaç gün kaos vardı, hükümet alternatif Gmail hesapları açmamızı istedi ya da kişisel e-maillerimizi kullandık. Vanuatu’da yaşayan insanlar olarak direncimiz var ve bunu başarabiliriz. Örneğin departmanımız artık Facebook ve Twitter aracılığıyla halkla daha fazla iletişim kuruyor ve böylece daha fazla takipçi kazanıyoruz.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.