Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açlık sınırı kasım ayında 7 bin 787 TL oldu, asgari ücret bir ailenin beslenmesine yetmiyor

TÜRK-İŞ’in raporuna göre Kasım 2022’de açlık sınırı 7 bin 785 Türk Lirası (TL) oldu. 5 bin 500 TL olan asgari ücret, açlık sınırının 2 bin 285 TL altında kaldı. Yoksulluk sınırı 25 bin 364 TL’ye yükselirken, dört kişilik bir ailede herkes asgari ücretle çalışsa dahi hane geliri yoksulluk sınırının altında kalıyor. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı. Enflasyona, satın alma gücünün gerilemesine ve sosyal adaletsizliğe dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

Alım gücündeki hızla devam eden düşüş karşısında, ücretlilerin ellerine geçen para temel harcamalarına bile yetmezken tasarruf ve yatırım yapmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Gıdada bile daha az adetli ve sık alışveriş yapılıyor. Haneye girmesi gereken gelir ile ‘insan onuruna yakışır bir harcama için’ yapılması gerekli tutar arasındaki fark giderek açılıyor.” 

Açlık sınırıyla asgari ücret arasındaki makas açılıyor

Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 7 bin 787 TL oldu. TÜRK-İŞ, açlık sınırını eylülde 7 bin 245 TL ve ekimde 7 bin 425 TL olarak açıklamıştı. Gıda harcamasına ek olarak, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının hesaplandığı yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 TL olarak açıklandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 10 bin 171 TL’ye ulaştı. 

Raporda, açlık ve yoksulluk sınırları bir yıl öncesi, 2021 yılının sonu ve bir önceki ay ile karşılaştırıldı. Asgari ücret 2 bin 825 TL iken, TÜRK-İŞ açlık sınırını Eylül 2021’de 3 bin 280 TL ve Aralık 2021’de 4 bin 98 TL olarak açıklamıştı. Asgari ücretin, 2022’de 4 bin 250 TL’ye ve yılın ikinci yarısında 5 bin 500 TL’ye çıkarılması, asgari ücretlinin gıda ihtiyaçlarını enflasyon karşısında koruyamadı. 

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin mutfak enflasyonu ise kasımda aylık yüzde 4,9 olurken, yıllık yüzde 137’ye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı için gıda enflasyonunu yıllık yüzde 99 olarak açıklamıştı.

HABER: Ekimde aylık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 3,5 ENAG’a göre yüzde 7,2

“Yoksulluk sınırı, insan onurunun gerektirdiği harcama düzeyi”

TÜRK-İŞ, 1987’den bu yana açlık ve ve yoksulluk sınırı verilerini, Türkiye’de bunun için düzenli bir çalışma olmamasının eksikliğini gidermek için paylaştığını belirtiyor. TÜRK-İŞ raporunda yoksulluk sınırı, işçinin eline geçmesi gereken ücret düzeyi değil, bir ailenin yapması gereken “insan onurunun gerektirdiği harcama düzeyi” olarak açıklanıyor. Kasım ayında 25 bin 364 TL olan yoksulluk sınırına, bir hanede yaşayan dört kişinin asgari ücretle çalışması durumunda dahi ulaşılamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.