Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Dakota valisi, kamu cihazlarında TikTok kullanılmasını yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Güney Dakota eyaletinde Vali Kristi Noem, Çin ile bağlantısı nedeniyle sosyal medya uygulaması TikTok’un kamu cihazlarında kullanımını yasakladı. 

Konuyla ilgili Twitter üzerinden açıklamada bulunan Vali Noem, “Güney Dakota, eyalet yönetimi için TikTok’u yasaklıyor. Amerika’dan nefret eden bir ulus olan Çin için istihbarat toplamanın bir parçası olmayacağız. Umarım diğer eyaletler de bu örneği takip eder ve vatandaşlarımızın hayati öneme sahip özel bilgilerini korur” dedi. 

TikTok, genel merkezini 2020 yılında Singapur’a taşıyan ByteDance isimli Çinli bir şirkete ait. Şirket daha önce, Çin devletinin, arama geçmişi ve konum gibi kullanıcı bilgilerine ulaşabileceği gerekçesiyle Cumhuriyetçiler tarafından hedef alınmıştı. ABD Silahlı Kuvvetleri de uygulamanın orduya ait cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı. 

Video kaydırmayı bağımlılık haline getirerek popülaritesini artıran TikTok, New York Üniversitesi’nin Global Witness and the Cybersecurity for Democracy Team isimli kâr amacı gütmeyen kuruluşuna göre Amerikan seçimleri sırasında yalan haber içeren reklamları tespit etmekte de sıkıntı yaşadı. Vali Noem, açıklamasında “Çin Komünist Partisi, TikTok’tan elde ettiği bilgileri Amerikan halkını manipüle etmek için kullanıyor ve platforma erişen cihazlardan veri topluyor” dedi. 

ByteDance, Noem’in kararnamesi üzerine henüz bir yorumda bulunmadı. 

Los Angeles’ta bulunan TikTok COO’su Vanessa Pappas ise daha önce, şirketin tüm Amerikalı kullanıcıların verisini koruduğunu ve Çinli yetkililerin bunlara erişimi olmadığını söylemişti. Eski ABD Başkanı Donald Trump da görevde olduğu sırada Çinli teknoloji şirketlerine karşı çeşitli yaptırımlar getirmişti.

Amerikalı yetkililer ve TikTok, ABD’nin güvenlik kaygılarını çözecek potansiyel bir anlaşma üzerine müzakerelerini sürdürüyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.