Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan – BİM krizi: Vatandaş ne diyor?

BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına “Bre ahlaksızlar, sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” diyerek tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gıda enflasyonuna ilişkin konuşmasında “Fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını arayacağız” demişti. Vatandaşlara yaşanan bu kriz hakkındaki düşüncelerini sorduk.

Haber: Ali Macit & Ali Deniz Çakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün (30 Kasım) partisinin genel merkezindeki Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda zincir marketlerdeki fiyat artışlarını eleştirerek, “Biz vatandaşımıza özellikle mağdur olmayacak şekilde ekonomik desteklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Burada ciddi bir sorun yaşıyoruz. O da medya. Yatıyorlar, kalkıyorlar, market de market. Yaptıkları başka iş yok. Bu haftaki kabine toplantısında da söyledim. Kontrollerimizi daha da sıklaştıracağız. Fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını arayacağız. Birçok birimlerde ekonomide farklılıklar var. Fiyat İstikrar Komitesi ile bunların takibini yapacağız” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, 7. Private Label Zirvesi’nde konuştu. Aykaç, geçen yıl zincir marketlere ceza yağdırılmasına, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına ve son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zincir marketlerle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Aykaç, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarını “Bre ahlaksızlar, sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” diyerek sert sözlerle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Galip Aykaç’ın karşılıklı açıklamalarından sonra zincir marketlerden alışveriş yapan vatandaşlara ürünlere gelen zamların nedenini sorduk.

‘’Esnaf da ürünü zamla alıyor yapabilecekleri hiçbir şey yok’’

Medyascope’a konuşan bir vatandaş zincir marketlerinin ürün fiyat artışlarında bir suçu olmadığının altını çizerken şunları söyledi:

“Ben doğduğumdan beri esnafla halk kol kola. Onların da yapabilecekleri hiçbir şey yok. Sorun enflasyonun yüksek olması ama enflasyon düşse bile fiyatlar düşmeyecek zaten.”

‘’Marketlerin de enflasyonun da artışta etkisi var’’

Mikrofon uzattığımız başka bir vatandaş ise enflasyonun yanı sıra marketlerin de fiyat artışında etkisi olduğunu söyledi. İki hafta önce zincir markette 11 liraya süt aldığını belirten vatandaş bugün yaptığı alışverişte ise süte 15 lira ödediğini dile getirdi. Alışveriş yapmaya gelmesine rağmen fiyatlardaki artıştan dolayı alışveriş yapamayan vatandaş ise şikâyetlerini şöyle anlattı:

“Vitrindeki hesap kasada tutmuyor. Tabii ki bu artışlarda marketlerin suçu var ama onları da anlayabiliyorum. Sonuçta doğalgaz ve benzeri şeyler pahalı. Bugün alışverişe geldim ama hiçbir şey alamadım. Fiyatlara baktım ve gerçekten geçen haftaki fiyatlarla ciddi anlamda fark var. Gerçekten çok abartmışlar. Zaten 4 bin lira emekli maaş alan bir kiracıyım, bir ufak poşet doldursam zaten 200-300 lira tutuyor. Gerçekten zor iş.’’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.